• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.4 hdi zgasło i nie chce odpalić

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Witam, mam ogromy problem z moim citroenem nemo 1.4 hdi 68 KM. Gdy wracałem wczoraj z pracy autostrada to zapalił mi sie check engine i autko straciło moc zaczęło zwalniać i po zatrzymaniu zgasło. I już się nie dało go odpalić. Zaholowałem auto do garażu podpiąłem pod kompa i jedyny błąd jaki wyskoczył to błąd prędkości, skasowałem i próbowałem odpalić ale dalej nici i ten błąd już się nie pojawił. No to po nitce do kłębka w baku nie mam pompy bo jest przy silniku do napełnienia filtra paliwa. Uprzedzę pytania, 20 km wcześniej zatankowałem pełny bak paliwa (olej napędowy). Sprawdziłem wszystkie przewody, odłaczyłem filter paliwa i pompowałem pompką i paliwo bez większego problemu leciało. filter wymieniłem na nowy i tez przelałem go paliwem, więc tez jest drożny. Autko odpala tylko na plaku i gaśnie. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego , dalej nic, wymieniłem czujnik połozenia wałka rozrządu i dalej nic. Brak błędów i autko dalej nie chce zapalić. Czy ktoś się spotkał z takim czymś i może mi pomóc co może być nie tak ? Ręce mi i mojemu koledze mechanikowi opadaja :(

voodo

SuperMechanior
Punktów
204
Sprawdź jakie ma ciśnienie paliwa podczas odpalania.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Czy filtr paliwa byl wymieniany na wylaczonym zaplonie?Kontrolki sie nie swiecily?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zaprowadź do warsztatu... albo wymieniaj wszystko, aż trafisz.

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Jak się nie ma pojęcia to tak jest...:rolleyes::D mechaniory...:meh:
Jestes takim burakiem że chętnie spotkałbym się z Tobą twarzą w twarz. Lepiej się nie odzywaj jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia.

Filtr paliwa był wymieniany na wyłączonym zapłonie. a ciśnienie podczas odpalania
wynosi zero :/

Wydaje mi się że bardziej trzeba oddać auto do dobrego elektronika bo wymieniać wszystko po kolei to samemu potrafię.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
a ciśnienie podczas odpalania
wynosi zero :/
1bea60b662fae5ab2cf69d147a7aa3e6.jpg A ten pół auta wymienia...:eek:
Jestes takim burakiem że chętnie spotkałbym się z Tobą twarzą w twarz.
Weź lepiej spożytkuj nadstany energii na douczenie się podstaw mechaniki, a nie tu będzie mi z łapami wyjeżdżał:mad::banghead:
Kłaniają się podstawy układu zasilania: 6790242700_1467536269.png

Ale pewnie taki ,,kozaczek,, jak ty to na pewno zna, bo przecież bez znajomości takich tematów to nie brałby się za robotę, bo to oznaczało by, że jest zwykłym partaczem...:rolleyes::shifty:

I to pewnie by było na tyle i gość zniknie jak zwykle, bo: 1254239374_by_Lubcio_600.jpg

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Kompresja jest, autko na plaku odpala, a cisnienie paliwa wynosi 0, tak jakby autko nie potrafiło zaciągnąć paliwa. Jutro wezmę i podepnę go pod paliwo po filtrze paliwa i zobacze czy zaskoczy.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
autko na plaku odpala,
To se zainstaluj instalację wtrysku plaka i jeździj...:bored:
Co wy macie z tym ,,plakiem,, ???:eek::woot::wideyed:

A tak z czystej ciekawości umiesz wyjaśnić dlaczego na plaku odpala i co z tego można wywnioskować ?
czy to już za trudne...???:rolleyes::bored:

Ostatnia edycja:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Tylko błąd czujnika prędkości
ale czego? samochodu, silnika...? wymieniałeś czujniki wałka i wału. a sprawdziłeś czy się rozrząd nie przestawił? 0 cisnienia na listwie pokazuje komputer, czy sprawdzałeś to normalnie też?
Uprzedzę pytania, 20 km wcześniej zatankowałem pełny bak paliwa (olej napędowy).
a może to paliwo było poprostu trefne i załatwiło układ wtryskowy.

sloniol

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Gliwice
Zerowe ciśnienie na listwie a rozrzad byl zrobiony dwa tyg temu, zrobie tak jak mowicie z tym paliwen i z tym rozrzadem sprawdze jeszcze raz a potem bede kopal dalej i szukal w elektronice

wiencek1993

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Śląsk
Kolego słoniol zrób tak jak samspec13 pisze paliwko z góry i sprawsz czy sie zmienia cos cisnienie na listwie jezeli nie to do sprawdzenia jeszcze zawór regulacji cisnienia i wiazke do niego a dopiero puzniej pompa do sprawdzenia

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
Co masz za komputer do diagnostyki tego auta?

Do góry Bottom