• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alkohol

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2064
Miasto
Kaczory
Ogólnie rzecz biorąc to wiele substancji które spożywamy na codzien jest szkodliwych. Może coś się pozmieniało, ale pamiętam, że np. szklanka piwa lub lampka wina raz na jakiś czas (nie co godzinę) mają jakieś tam właściwości korzystne dla człowieka.
Wiadomo że chodzi o szklankę a nie o czteropak wieczorem poprawiony małpką.

Tak samo jest z cukrem i solą. Teoretycznie nie trzeba dostarczać tego w czystej formie do organizmu, ale nie znam osoby co nie soli ziemniaków. Tylko wiadomo - od nadmiaru soli zachce się pić, a od alkoholu niektórym odpierdala.

alanwsk

Nowy
Punktów
0
Staram się nie pić zbyt często, ale drink po tygodniu pracy lub ze znajomymi działa jak terapia

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3340
Miasto
PZ
Ogólnie to wszelkie używki to trucizna:) dają korzyści ale na dłuższy dystans niszczą organizm

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
547
W skrajnych wysoce stresujących sytuacjach potrafi niektórym jednostkom przedłużyć życie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
547
Nigdzie nie obejrzysz i nigdzie nie przeczytasz. Gdzieś kiedyś widziałem materiał na ten temat. Dekadę, albo dwie temu.

Dwie grupy szczurów były poddawane ciągłemu stresowi...puszczano im odgłosy walki szczura z kotem oraz inne stresujące dźwięki.
Jedna grupa miała dostęp do alkoholu, a druga nie miała. I co się okazało.
Grupa szczurów która miała dostęp do alkoholu rzadziej zapadała na choroby, rzadziej u niej występowały zawały serca itd. itd..
Po prostu rzadziej były obserwowane negatywne skutki przebywania w środowisku gdzie występowały ekstremalne sytuacje stresogenne.

To nie jest tak, że walniesz pół litra i będziesz zdrowszy. To są niewielkie ilości alkoholu setka max. dwie i ekstremalnie silne sytuacje stresowe. Np. zespół stresu pourazowego. ( chociaż w tym przypadku - zespołu stresu pourazowego, alkohol ma zapobiegać czyli nie dopuścić żeby osoba zachorowała na PTSD - tak to prosty henio widzi ; ) Generalnie jest to bardzo, bardzo złożony problem na pracę doktorską.

Alkohol jest trucizną. Wiele leków także nią jest, a jednak pomagają 'wyzdrowieć'. Wszystko zależy od ilości i okoliczności.
Nie wiem, czy Xanax nie byłby tutaj bardzo dobrą alternatywą dla alkoholu. A nawet lepszą.
Automatyczne połączenie postów:

Czasami alkohol jest lepszym złem. Pod warunkiem, że nie jesteś alkoholikiem :)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1100
Miasto
...Seksu i biznesu...
Heniu kochany...do tego szczurów nie potrzeba...ja to widzę takie sytuacje u siebie ..
I to prawda jest z tym że jak będziesz po serce dwóch to tak wszystko na lajcie idzie;)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1505
Alkohol jest trucizną. Wiele leków także nią jest, a jednak pomagają 'wyzdrowieć'. Wszystko zależy od ilości i okoliczności.
Czasami alkohol jest lepszym złem. Pod warunkiem, że nie jesteś alkoholikiem :)

Dobrze gada. Polać mu :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1878
Miasto
Koszęcin
Ja sie na wakacjach skusilem na drinka i piwo tzn skusilem ile.mozna sluchac napij sie napij sie a moj organizm nie toleruje alko. 3 rano myslalem, ze zdechne kac stulecia

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
120
Alkoholizm jest straszny.
Naprawiasz auto lub maszyne i na droge nie mozesz wyjechac

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Pewien jegomość nie stroniący od alkoholu tak mawiał >>>> " czas to pieniądz , a pieniądz to alkohol , kto dużo pije ten śpi a kto śpi ten nie grzeszy ,,,więc pijmy alkohol !!!:eek:

Do góry Bottom