Wróćmy do początku tematu.
Wymieniłem czujnik na nowy oryginalny ponieważ stary skakał z temperaturą [ jest nowy oryginalny termostat].
Uzupełniłem płyn i aktualnie po przejechaniu 20 kilometrów po kablu na VCDS-Lite podczas jazdy trzyma 83C na Engine i 80C na Instruments..
Wskazówka raz 90 a raz opada.. Chłodnica gorąca jak i węże.
Dłuuuugo się nagrzewa..
Gdzie szukać przyczyny? Chyba że ma prawo nie trzymać 90C...
Wymieniałem czujnik na nowy a stary po przejechaniu 15 pokazywał już 90C ale sypał błędami
Jak się zacznie czytać temat jeszcze raz od początku to wychodzi na to że problemy z temperaturą zaczęły się od wymiany czujnika. Wcześniej było dobrze, tylko szły jakieś błędy na kompa. I teraz szukamy kwadratowych jaj. Może to czujnik albo instalacja przekłamuje.
To po pierwsze.
Po drugie; zapytam jeszcze raz:
Czy jeśli osiągniesz już jakąś temperaturę, powiedzmy te 70 C podczas jazdy to czy jak się zatrzymasz, albo np. odpuścisz gaz przy jeździe z górki to temperatura spada drastycznie na przestrzeni krótkiego czasu?
A po trzecie:
Pomimo że jest to bardzo typowy motor to nie znam go w ogóle - jakoś grzebę przy trochę większym gabarycie - ale to co mnie zastanawia..... Oglądałem silnik u znajomego i jak dla mnie to lokalizacja termostatu jest trochę dziwna... Jakoś zawsze w osobówkach ten termostat był gdzieś w tylnej części silnika, a tu jest z boku... Co więcej wąż od termostatu idzie na dół chłodnicy, podczas gdy we wszystkich konstrukcjach które znam (nie znam ich wiele), termostat "wpuszcza" płyn na górę chłodnicy, a dołem pompa go sobie pobiera. I tak się zastanawiam czy aby czasem Helmut nie zaprojektował układu w taki sposób że termostat jest za chłodnicą i blokuje dopływ zimnej wody do silnika, a nie tak jak normalnie wypływ ciepłej na chłodnicę. Jeśli by tak było to w zasadzie nic to nie zmienia z punktu widzenia zagrzewania się silnika, ale macanie po wężu dochodzącym do termostatu nic nie daje bo z chłodnicy przy takich temp. zewnętrznych zawsze będzie wypływać zimna woda.
To takie moje przemyślenia. Nie wiem czy tak jest, tylko hmmm..... to takie luźne myślenie....
Na początek spróbowałbym wrócić do starego czujnika, który przecież dobrze pokazywał tylko sypał błędami.