• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 - Czujnik temperatury

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Tak jak mówisz ale błąd jest czujnika G2 tak że problem ze wskazaniem temperatury na wskaźnikach może być rozwiązany przez wymianie czujnika a w tym przypadku 2w1

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Czyli ma rozumieć że czujnik odpowiada za wyświetlanie temperatury silnika i płynu?
A błąd nie może sugerować jakiegoś zwarcia?
Spory czas temu wypadł mi podczas jazdy i zalał kable razem z czujnikiem.
Ale teoretycznie było ok.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Choćbym nie wiem jak go "pałował" to temperatura za chiny ludowe nie chce osiągnąć 90c
Wszystko jest wymienione. Max to 75C
Czujniki ok może faktyczne będę musiał wymienić.
Ale termostat nie otwiera się i nie daje na chłodnicę.
Wąż jest zimny.

Powiem wam że chyba już wszystko posprawdzałem.

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
No naprawdę ręce rozkładam..
Pewnie będzie lato i wszystko będzie cacy..
Wersja Afrykańska czy co..
Ale nie o to chodzi..

Ostatnio pałowałem i max 82C i żeby nie było -> klimatronik OFF
Nie pisałbym tutaj o tym problemie bo mam co robić naprawdę :)
Pewnie wiele osób już myśli "Kolo przesadza/kolejny rycerz forum" itd.
Ale problem naprawdę boli bo raz spalanie/dwa silnik nieodgrzany/trzy cierpią inne podzespoły

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Bilans ciepła, gdzieś musi tracić cudów nie ma, jeżeli jest dobry termostat bo ani się nie gotuje ani nie puszcza płynu to prawdopodobnie ciepło idzie na ogrzewanie w nagrzewnicy ale to raczej wersja arktyczna że taką nagrzewnice dali. Akurat w dieslu nie ma to znaczenia to nie Pb i tam specjalnie dawki się nie zwiększa a taka róznica temperatury raczej nie wpłynie w sposób istotny na zużycie silnika . Mozesz pomyśleć na dogrzewaczach elektrycznych w obiegu małym ale czy to ma sens ? takie 4 kW to też mało. Robiłem swego czasu takie wynalazki dla LPG ale tam chodziło o rozruch z LPG wiec inna bajka

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Mam dogrzewanie płynu chłodniczego - króciec i 3 świece
Parzą w zimne dni. Więc ogrzewacze są.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A sprawdź czy wszystkie grzałki pracują i możesz zrobić próbę że wyłączysz nagrzewanie to będzie mniejszy odbiór ciepła. Ale wiesz jak na razie masz taki bilans ciepła ze chłodnica jest zbędna i termostat nie otwiera zakładając ze jest dobry. Możesz jeszcze zaizolować przewody doprowadzające do nagrzewnicy ale czy to coś zmieni to nie wiem.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wróćmy do początku tematu.
Wymieniłem czujnik na nowy oryginalny ponieważ stary skakał z temperaturą [ jest nowy oryginalny termostat].
Uzupełniłem płyn i aktualnie po przejechaniu 20 kilometrów po kablu na VCDS-Lite podczas jazdy trzyma 83C na Engine i 80C na Instruments..
Wskazówka raz 90 a raz opada.. Chłodnica gorąca jak i węże.
Dłuuuugo się nagrzewa..
Gdzie szukać przyczyny? Chyba że ma prawo nie trzymać 90C...

Wymieniałem czujnik na nowy a stary po przejechaniu 15 pokazywał już 90C ale sypał błędami
Jak się zacznie czytać temat jeszcze raz od początku to wychodzi na to że problemy z temperaturą zaczęły się od wymiany czujnika. Wcześniej było dobrze, tylko szły jakieś błędy na kompa. I teraz szukamy kwadratowych jaj. Może to czujnik albo instalacja przekłamuje.
To po pierwsze.
Po drugie; zapytam jeszcze raz:
Czy jeśli osiągniesz już jakąś temperaturę, powiedzmy te 70 C podczas jazdy to czy jak się zatrzymasz, albo np. odpuścisz gaz przy jeździe z górki to temperatura spada drastycznie na przestrzeni krótkiego czasu?
A po trzecie:
Pomimo że jest to bardzo typowy motor to nie znam go w ogóle - jakoś grzebę przy trochę większym gabarycie - ale to co mnie zastanawia..... Oglądałem silnik u znajomego i jak dla mnie to lokalizacja termostatu jest trochę dziwna... Jakoś zawsze w osobówkach ten termostat był gdzieś w tylnej części silnika, a tu jest z boku... Co więcej wąż od termostatu idzie na dół chłodnicy, podczas gdy we wszystkich konstrukcjach które znam (nie znam ich wiele), termostat "wpuszcza" płyn na górę chłodnicy, a dołem pompa go sobie pobiera. I tak się zastanawiam czy aby czasem Helmut nie zaprojektował układu w taki sposób że termostat jest za chłodnicą i blokuje dopływ zimnej wody do silnika, a nie tak jak normalnie wypływ ciepłej na chłodnicę. Jeśli by tak było to w zasadzie nic to nie zmienia z punktu widzenia zagrzewania się silnika, ale macanie po wężu dochodzącym do termostatu nic nie daje bo z chłodnicy przy takich temp. zewnętrznych zawsze będzie wypływać zimna woda.
To takie moje przemyślenia. Nie wiem czy tak jest, tylko hmmm..... to takie luźne myślenie....

Na początek spróbowałbym wrócić do starego czujnika, który przecież dobrze pokazywał tylko sypał błędami.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.

Witam.
Z ciekawości wykręcił bym czujnik, podłączył do wtyczki i włożył do kubka z wodą i podgrzewał małą grzałką i sprawdzał co się dzieje na desce i na termometrze w kubku.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Komputer mi się psuje, podczas pisania same dziwne rzeczy się dzieją, jeszcze nie skończyłem, a już się zapisało.:)
Marku jak pisałeś, to zwalmy to na moją sklerozę:)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom