• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 - Czujnik temperatury

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Nie wiem czy było już napisane ... Czy do nagrzewnicy przypadkiem węże nie pozamieniane ? I jeszcze chodzi mi po głowie wentylator, wyłącza się ? wcześniej w układzie woda była zalewana ? Był płukany układ ?

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Pogoda piękna 24 stopnie - jadę 30 km do Gliwic..
Temperatura na Engine i Instrument - różnica SPORA
http://imgur.com/a/rzBU3
Termostat z ASO - króciec termostatu z ASO
Nie wiem może zrobić płukanie jak na filmie

Wyskakuje jeszcze błąd
01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)

Ale wąż od termostatu jest gorący.

Ostatnia edycja:

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Reasumując..

Problem z nagrzewaniem się silnika w chłodne dni – w lecie również nie dobijał do 90C tj. na zegarze jak najbardziej, jednak na czujnikach oscylował 86C-87C po 30km trasa – dynamicznie.
Teraz w chłodne dni po przejechaniu 15km dosyć dynamicznie osiąga 60C-67C.
Na trasie do 30km 75C-80C. Więc nie dobija mi do 90C. Nie wspomnę już o mrozach to po przejechaniu 15km ledwo 60C.
Nadmienię iż świece dogrzewające są sprawne i po około 5km w samochodzie jest cieplutko – nawiew na klimatroniku – Auto.
Termostat z Whalera wymieniałem dwa razy – w końcu kupiłem prosto z ASO – zaczął się niby lepiej dogrzewać o kilka stopni.
Wymieniłem czujnik temperatury – bez zmian.
Płyn jaki leje to FEBI Nr. 19400 - rozcieńczony z wodą 1:1.
Temperatury potwierdzałem poprzez VAG oraz.. Termometrem w zbiorniku wyrównawczym.
To co na czujnikach pokrywa się z tym co na termometrze. Z tego co pamiętam to nawet temperatura oleju była w normie – gdzieś to kiedyś sprawdzałem VAGiem.
Również wymieniłem krociec termostatu – kupiłem w ASO – bo myślałem że może stary gdzieś przepuszczał ponieważ miał wyłamane plastiki a w nowym mogę spokojnie zamontować termostat i włożyć w grodź silnika.

Dzisiaj przejechałem dynamicznie 50km a wąż od termostatu - zimny.
Temperatura na zegarach 90C a na czujniku coś 80C
Dogrzewanie silnika - sprawne

To co.. Kupować znowu termostat z ASO?

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
Tylko ogrzewanie mam ustawione na 20C i Auto..
Nawiew nie jest zbyt mocny..

Taki typ?
Trochę szkoda mi silnika na -10C trasa około 15km..

Chodzi bardziej o to że inne motory 1.9TDI fakt grzeją się długo ale mój to jakaś Alaska..

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
No wiem że bez sensu szczególnie jak termostat kupiłem w ASO - okej też miałby prawo się zepsuć/być wadliwym..
Silnik jest wyjątkowo chłodny.. Zastanawiam się czy złe proporcje płynu chłodniczego mogą mieć na to wpływ?

Np. Powiedzmy że ktoś wleje koncentrat i nie zrobi proporcji z wodą.. Jak to będzie się odnosiło do temperatury?

Najciekawsze jest to że na wyłączonym klimatroniku jest trochę lepiej ale różnicy prawie brak.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Co ma piernik do wiatraka ? nalejesz wodę tez temperatura będzie taka sama . Silnik optymalnie pracuje przy temp chłodziwa 80-90 st . teraz będziesz marudził ze turbawka się grzeje , w końcu to zaprojektowali do takiej pracy prawda ? W dieslach czesto stosują dogrzewacze typu webasto jak i dogrzewacze elektryczne i jest OK

Fornax

SuperMechanior
Punktów
11
To nie w tym rzecz.. dla mnie to może się wcale nie nagrzewać grunt żeby było ciepło w środku - i jest ciepło nawet w mrozy.
Tylko silnik nie łapie temperatury roboczej a co za tym idzie - więcej spala jak na diesla i to w dłuższą trasę tj. 100km
Mam dogrzewanie poprzez świece żarowe - sprawne.

Do góry Bottom