• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Bmw e87 n47 nie odpala po wymianie rozrządu

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Może kompem procedurę odpowietrzania zróbić? Mieliśmy kiedyś jednen przypadek po wymianie filtra paliwa, jak się zapowietrzył to plakowanie nie pomagało. Dopiero po ściągnięciu klemy i potem kasowaniu błędów auto odpaliło. Od tego momentu każda wymiana filtra paliwa w Bmw kończy się komputerowym odpowietrzaniem(oraz każdy inny nowszy diesel który ma taką możliwość).

maly855

Uczestnik
Punktów
0
Powiem tak. Zmieniłem już wszystko łącznie dde. Przeprowadziłem kilkukronie procedurę odpowietrzania nie ma nawet grama powietrza w układzie tzn. Na ramię. Cisnienie wzrosło do Max 84 bar i skacze od 8 do 84. Cały czas pali błąd 4300 którego nie można wykasować. Zmienione części pochodzą od pojazdu który jeździ cały czas bo mam taka druga e60. Rampa z tej zepsutej chodzi w tej drugiej więc czujniki na rampie odpadają. Ponadto sprawdzone przejścia od czujników do komputera i są prawidłowe. A aito nadal nie odpala. Dodam że bezpieczniki i przekaznik niebieski również są sprawdzone.

LuksonRR

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Lubin
Mam jedno pytanie klapy w kolekrze sa? Przypadkiem nie sa zamkniete?

maly855

Uczestnik
Punktów
0
Na plaku Odpala więc klapy nie sądzę żeby miały coś do tego. A co do pompy to zakładałem manometr na zasilanie i daje 3.5 Bara więc powinna odpalić.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
A jaki teraz jest ten procent otwarcia zaworu na pompie?

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
A wiec dziś zrobilem taki zabieg. Pozyczylem zawor regulacji cisnienia ma listwie i podłączyłem go z boku do instalacji. Do zaworu będącego na listwie podałem +12v i auto odpalilo w zasadzie na strzał. Oczywiście na zawor +12v podawałem impulsowo zeby czegos nie rozwaliło. I niech ktoś mi teraz wytlumaczy co się stało i dlaczego. Uwaliło sterownik silnika ze takie jaja robi. Wyglada na to ze nie zamyka zaworu i cale paliwo co pompa zrobi wraca nadmiarem do baku.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
A mówiłeś że dde podmieniłeś, coś tu nie halo chyba że masz przerwę na wiązce.

maly855

Uczestnik
Punktów
0
Przepraszam, a w której mam pisać? Jeśli piszę o swoim przypadku?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
A wiec dziś zrobilem taki zabieg. Pozyczylem zawor regulacji cisnienia ma listwie i podłączyłem go z boku do instalacji. Do zaworu będącego na listwie podałem +12v i auto odpalilo w zasadzie na strzał. Oczywiście na zawor +12v podawałem impulsowo zeby czegos nie rozwaliło. I niech ktoś mi teraz wytlumaczy co się stało i dlaczego. Uwaliło sterownik silnika ze takie jaja robi. Wyglada na to ze nie zamyka zaworu i cale paliwo co pompa zrobi wraca nadmiarem do baku.
Wiesz gdzie szukać, w którym układzie jest problem. Może zaworem steruje, ale fizycznie się przycina...

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Przewody elektryczne sa ok. Wzial kolega sterownik i go rozebrał. Nie byl sklejony i widac ślady lutowania. Cos ktos juz grzebał

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Nie ale jest znaleziona usterka w sterowniku. Jeśli uda się wymienić końcówkę mocy od czujnika regulacji to będzie git. Jeśli nie to trzeba będzie sterownik kupić i sklonować.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Odpalona. Nowy sklonowany sterownik zalatwił sprawę ale jak to się stało że on padł to chinski uczony chyba nie zrozumi

Do góry Bottom