• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

dbanie o silnik po wymianie uszczelki pod głowicą

larson69

Nowy
Punktów
0
Cześć. Niedługo odbieram samochód od mechanika, który wymienia mi uszczelkę pod głowicą. Chciałem zapytać jak dbać o silnik, żeby za 5000km nie musieć tego samego robić. Nie wiem czy mechanik mi przekaże wszystkie informacje, a chciałbym zadbać o niego tak, żeby nie musieć tego już robić...

Rozumiem, że trzeba będzie wymienić olej, tylko po jakim dystansie? Jakieś ograniczenia prędkości, obrotów? Może nie jeździć autostradą a tylko lokalnymi drogami?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1627
Sprawdzenie i dokręcenie głowicy w Maluchu (Polski Fiat 126p) jest zalecane po przejechaniu pewnego dystansu, zwykle po dotarciu silnika. Chociaż nie ma sztywnego przebiegu, po którym to powinno się robić, generalnie zaleca się to po przebiegu od 1000 do 3000 km. Po tym okresie, warto sprawdzić, czy śruby głowicy nie poluzowały się w wyniku eksploatacji.

andrzej3k

Nowy
Punktów
2
Nie wiedziałem że model samochodu ma znaczenie. Myślałem, że takie zalecenia są “ogólne”. Chodzi o Leona 2.0 benzynowego

Do góry Bottom