• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Delikatny pisk pochodzący ze skrzyni biegów.

Stif6754

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam pytanko , Podczas tych większych mrozów jak jechałem moim Clio 2 automatem to w momencie poprzedzającym zmianę biegu na wyższy bieg było słychać pisk pochodzący raczej ze skrzyni biegów.Teraz gdy mróz ustąpił to i pisk ustąpił. Co by to było, bać się czy nie?.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
jesli to skrzynka ag4 i dzwiek trwa ok 1 sek albo krocej to nie masz sie czym martwic. one tak maja czasem.. szczegolnie po naprawie na nowcyh tarczkach to jest dzwiek wlaczania sprzegla. zazwyczaj wystepuje na jednym konkretnym biegu.pamietaj zeby zmieniac olej.

Stif6754

Początkujący
Punktów
0
Baaaardzo dzięki za odpowiedz.A co do skrzyni to jest to chyba DPO al4 A pisk trwał raczej dłużej , myślę 3-5 sekund zależnie jak przyspieszałem pedałem gazu. Natomiast jak ująłem gazu to pisk ustał bo biegu nie musiał przełączać.Było to na pewno na wyższym biegu , ale na jakim????? Olej wymieniony a ten co był to była chyba smoła. Samochód mam ok 5oookm.ja na nim wyjechałem.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jesli taki byl olej to wymien jeszcze raz o ile nie byla robiona wymiana dynamicznie.
Dlaczego bo jesli zrobiona byla zwykla wymiana to zlecialo max 4 litry a drugie 4 zostalo w ukladzie.

Najwyzszy bieg w tych skrzyniach to jest czworka, bo skrzynia 4-przekladniowa.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
W dp0 sie nie spotkałem z tym. To może byc ktoras dolaczana planetarka albo lozysko. W tej skrzynce stAndardowo wyciera się okladzina na taśmie hamulca i drapie bęben w skrzyni ale pare sek. pisku tobylby widoczny przeslizg przy wlaczaniu biegu. Może nawet nie widzisz ze zle jeździ. Olej czarny to slabo

Do góry Bottom