• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 1.6 16V zetec se- wymiana rozrządu

mirek.s

Nowy
Punktów
0
Miasto
aidlingen
Witam i dziekuje za rysunki .Pasek wymienilem ,bez przyrzadu do blokowania walu ale po zablokowaniu walköw rozrzadu motor byl w gmp na pierwszym zylindrze.

marecky

Nowy
Punktów
0
Dokładnie tak tez można zrobic . Nie ma co sie przejmować ze cos zle z blokadami ustawicie . Jesli raz uda sie zablokować , to popuszczacie napinacza, wymiana paska i napięcie . Nic wtedy sie nie przestawi i zaden tlok nie uderzy w zawór . Ja raz ustawialem rozrząd na łańcuchu bez blokad i bylem delikatnie mówiąc przestraszony . Ale kupiłem za 150 caly zestaw do fordow i mazd (50zl do silników od 1.25 -1.6) i teraz mam spokój i czyste sumienie . Aha jeszcze jedno żeby nie przyszło nikomu do glowy odkrecac kola walkow rozrzadu na blokadzie , bo pozrywa walki . pozdrawiam Marecky

sodzior

Początkujący
Punktów
0
panowie jak to jest, jeżeli zamontujemy blokadę na wale to powinien być w tedy tłok pierwszy w górnym martwym punkcie , zgadza się ?, pytam sie bo jak tak jest to mam jakieś 3 zeby rozrząd przestawiony , a tak przy okazji to jaka grubość jest tej czesci blokady bez gwintu do tego focusa o którym jest mowa ? bo gwint jest tam M10 długość 47 i brakuje mi tego jestcze jednego wymiaru

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wez srube m10, odmierz od jej konca gwintu 47mm i zakontruj dwie nakretki. Ja nakretke przyspawalem ale jak nie masz spawary to wystarczy długa sruba m10 i dwie nakretki m10.

sodzior

Początkujący
Punktów
0
wiec maxsslko z tego co ty piszesz to wynika ze wał dochodzi do czoła blokady , a nie opiera sie o bok blokady ,tylko zastanawia mnie ,jak ten rozrząd jest ustawione ze tłok w GMP a wałki przestawione o kolo 3 zęby i auto normalnie jezdzi

adiksutil16

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubliniec
Witam. Czy trzeba odkręcać śruby od wałków rozrządu do jego wymiany?? Rozumiem że jeśli nawet to tylko po to żeby móc prawidłowo naciągnąć pasek rozrządu?

Dokładnie tak tez można zrobic . Nie ma co sie przejmować ze cos zle z blokadami ustawicie . Jesli raz uda sie zablokować , to popuszczacie napinacza, wymiana paska i napięcie . Nic wtedy sie nie przestawi i zaden tlok nie uderzy w zawór . Ja raz ustawialem rozrząd na łańcuchu bez blokad i bylem delikatnie mówiąc przestraszony . Ale kupiłem za 150 caly zestaw do fordow i mazd (50zl do silników od 1.25 -1.6) i teraz mam spokój i czyste sumienie . Aha jeszcze jedno żeby nie przyszło nikomu do glowy odkrecac kola walkow rozrzadu na blokadzie , bo pozrywa walki . pozdrawiam Marecky
Do wymiany paska trzeba odkręcać te koła wałków rozrządu?

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Tak, bo sa bez klinow i nie ustawisz jak beda nie poluzowane.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Teraz zaskoczyłem to wykopaliskowy post.

Ostatnia edycja:

adiksutil16

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubliniec
No rozumiem, tylko chodzi mi o to że jest też sposób z cechowaniem mazakiem i wtedy nie trzeba blokować.. tylko że przy tym sposobie nie można odkręcać kół od wałków bo wszystko szlag trafi.. Czy ktoś słyszał o takim sposobie??

Jako że nie jestem na forum cały czas to zadam od razu jeszcze jedno pytanie. Dajmy że będę blokował rozrząd. Słyszałem że nie powinno się popuszczać śrub od wałków z zablokowanymi wałkami płaskownikiem na końcu bo można ukręcić wałki. To więc czym przytrzymać wałki żeby odkręcić śruby od kół? To samo pytanie z wałem, wiem że można przez bieg i na hamulcu ale w tym czasie musi już być założona blokada wału bo jak już popuszczę śrubę to nie może już wał nawet drgnąć..

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja tylko robię swoje znaki. Odkręcam śrubę na wale korbowym kluczem pneumatycznym. Wałków nie ruszam, bo i poco i po korekcie ( cofam wał w zależności od wyciągnięcia starego paska ) przykręcam kluczem pneumatycznym śrubę na wale korbowym.
Pozdrawiam

Załączniki

• Focus 1.6 2002.JPG
    Focus 1.6 2002.JPG
    62,1 KB · Wyświetleń: 201
  • Focus 1.6 B.JPG
    Focus 1.6 B.JPG
    61,8 KB · Wyświetleń: 201
  • F 1.6 ZNW.JPG
    F 1.6 ZNW.JPG
    29,3 KB · Wyświetleń: 194

adiksutil16

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubliniec
Witam.
Ja tylko robię swoje znaki. Odkręcam śrubę na wale korbowym kluczem pneumatycznym. Wałków nie ruszam, bo i poco i po korekcie ( cofam wał w zależności od wyciągnięcia starego paska ) przykręcam kluczem pneumatycznym śrubę na wale korbowym.
Pozdrawiam
Troszkę nie czaje. Gdzie dokladnie robi Pan cechy? Rozumiem ze aby bylo wszystko w porządku trzeba by cechowac pasek- pierwsze kolo, pasek-drugie kolo, pasek-kolo walu, oraz kolo walu- wal?? Nie ma chyba możliwości ściągnięcia paska bez odkręcenia kola od paska alternatora, a odkrecajac kolo paska alternatora od razu chyba się zluzuje kolo paska rozrządu na wale bo to jest chyba na jednej srubie.. Dobrze rozumiem czy nie?

Wałki przytrzymujesz takim przyrządem który wchodzi w wycięcia w kołach np. http://www.narzedzia.interparts.pl/produkt,3290,klucz_do_blokowania_kol_rozrzadu ja samemu robiłem z płaskownika 5mm coś takiego. Wał sobie później możesz jeszcze przestawić bo nawet TIS podaje żeby sprawdzić czy wał przylega do blokady, jakbyś chciał wymiary blokady to napisz to pomierzę.
Rozumiem. Jakby można bylo wymiary tej blokady to byl bym wdzięczny.

Sort ze jestem taki tempy ale nie pracuje przy osobowkach jestem mechanikiem przy tirach a tam rozrząd to jest jak wymiana kola w samochodzie prosciutki. Wszystko na kolach zębatych a kola na klinach są a na kolach cechy takze ciężko się pomylić. Ale głupio mi tak osobówkę oddac do mechanika wolalbym sam zrobić i nabrać jakiegoś nowego doświadczenia.

Ostatnia edycja:

K!S!3L

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Szczerców
Rysunek robiony na szybko w paincie. Całkowita długość blokady to 55mm, długość 40 jest liczona razem z gwintem, gwintu wystarczy jakieś 10mm nawet mniej. Na blokadzie nie wolno dokręcać wału.

Załączniki

• zetec-se.png
    zetec-se.png
    2,4 KB · Wyświetleń: 129

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Troszkę nie czaje
Jeśli chcesz znaczyć koła ze starym paskiem, to rzeczywiście trochę nie czaisz, bo ja stary pasek zdejmuję i wyrzucam do śmietnika.
Ja znaczę położenie kół rozrządu w stosunku do obudowy i koło zamachowe wału korbowego w stosunku do obudowy, tak jak na zdjęciu. Przy zakładaniu nowego paska więcej informacji nie potrzebuje. Ja tylko pokazałem jak ja to robię. Ale powinieneś wybrać taką metodę, by sobie z nią poradzić, by samodzielna metoda wymiany rozrządu dała Ci oszczędność, a nie dużo większy wydatek.
Pozdrawiam.

Do góry Bottom