Ale mi się pojeba...o ...
dzięki wielkie!!! już poskładane wszystko i chodzi jak należy!Do wymiany paska trzeba odkręcać te koła wałków rozrządu?Dokładnie tak tez można zrobic . Nie ma co sie przejmować ze cos zle z blokadami ustawicie . Jesli raz uda sie zablokować , to popuszczacie napinacza, wymiana paska i napięcie . Nic wtedy sie nie przestawi i zaden tlok nie uderzy w zawór . Ja raz ustawialem rozrząd na łańcuchu bez blokad i bylem delikatnie mówiąc przestraszony . Ale kupiłem za 150 caly zestaw do fordow i mazd (50zl do silników od 1.25 -1.6) i teraz mam spokój i czyste sumienie . Aha jeszcze jedno żeby nie przyszło nikomu do glowy odkrecac kola walkow rozrzadu na blokadzie , bo pozrywa walki . pozdrawiam Marecky

Troszkę nie czaje. Gdzie dokladnie robi Pan cechy? Rozumiem ze aby bylo wszystko w porządku trzeba by cechowac pasek- pierwsze kolo, pasek-drugie kolo, pasek-kolo walu, oraz kolo walu- wal?? Nie ma chyba możliwości ściągnięcia paska bez odkręcenia kola od paska alternatora, a odkrecajac kolo paska alternatora od razu chyba się zluzuje kolo paska rozrządu na wale bo to jest chyba na jednej srubie.. Dobrze rozumiem czy nie?Witam.
Ja tylko robię swoje znaki. Odkręcam śrubę na wale korbowym kluczem pneumatycznym. Wałków nie ruszam, bo i poco i po korekcie ( cofam wał w zależności od wyciągnięcia starego paska ) przykręcam kluczem pneumatycznym śrubę na wale korbowym.
Pozdrawiam
Rozumiem. Jakby można bylo wymiary tej blokady to byl bym wdzięczny.Wałki przytrzymujesz takim przyrządem który wchodzi w wycięcia w kołach np. http://www.narzedzia.interparts.pl/produkt,3290,klucz_do_blokowania_kol_rozrzadu ja samemu robiłem z płaskownika 5mm coś takiego. Wał sobie później możesz jeszcze przestawić bo nawet TIS podaje żeby sprawdzić czy wał przylega do blokady, jakbyś chciał wymiary blokady to napisz to pomierzę.
Jeśli chcesz znaczyć koła ze starym paskiem, to rzeczywiście trochę nie czaisz, bo ja stary pasek zdejmuję i wyrzucam do śmietnika.Troszkę nie czaje