Dlatego że blokada może pęknąć i wtedy jest problem. Zresztą TIS również to podaje i jeśli pamiętam to zaleca blokować blokadą w miejsce rozrusznika.Dlaczego nie wolno odkręcać i dokręcać.
Dlatego że blokada może pęknąć i wtedy jest problem. Zresztą TIS również to podaje i jeśli pamiętam to zaleca blokować blokadą w miejsce rozrusznika.Dlaczego nie wolno odkręcać i dokręcać.
Teraz rozumiem. Ja po prostu chciałem cechaując stary pasek przenieść cechy później na nowy pasek i przeliczyć zęby dla pewności że wszystko jest ok i później założyć nowy pasek do cech, jednakże teraz myślę że moja metoda nie sprawdziła być się bo przy odkręceniu szajby od paska alternatora koło od paska rozrządu już się okręca na wale więc straciłbym cechę. Myślę że Pańska metoda jest najlepsza, tylko po Pana poprzedniej wypowiedzi zmyliły mnie te białe trójkąty pomiędzy kołami rozrządu ze zdjęcia które Pan przesłał. Chyba nie będę dorabiał blokad tylko zrobię wq Pana metody.Jeśli chcesz znaczyć koła ze starym paskiem, to rzeczywiście trochę nie czaisz, bo ja stary pasek zdejmuję i wyrzucam do śmietnika.
Ja znaczę położenie kół rozrządu w stosunku do obudowy i koło zamachowe wału korbowego w stosunku do obudowy, tak jak na zdjęciu. Przy zakładaniu nowego paska więcej informacji nie potrzebuje. Ja tylko pokazałem jak ja to robię. Ale powinieneś wybrać taką metodę, by sobie z nią poradzić, by samodzielna metoda wymiany rozrządu dała Ci oszczędność, a nie dużo większy wydatek.
Pozdrawiam.
Powiem Ci, że na zdjęciu jest, to widocznie nie przeszkadzał, ale są rozrządy, że zbiorniczek odciągam gdzieś na bok i łapię do czegoś trytytkamiZbiorniczek z płynem wspomagania też Ci nie przeszkadzał ?/ ad Jacek/

Dwa trójkątne kawałki białego teflonu skręcane śrubą, to jest mojego pomysłu blokada kół wałków rozrządu.Teraz rozumiem. Ja po prostu chciałem cechaując stary pasek przenieść cechy później na nowy pasek i przeliczyć zęby dla pewności że wszystko jest ok i później założyć nowy pasek do cech, jednakże teraz myślę że moja metoda nie sprawdziła być się bo przy odkręceniu szajby od paska alternatora koło od paska rozrządu już się okręca na wale więc straciłbym cechę. Myślę że Pańska metoda jest najlepsza, tylko po Pana poprzedniej wypowiedzi zmyliły mnie te białe trójkąty pomiędzy kołami rozrządu ze zdjęcia które Pan przesłał. Chyba nie będę dorabiał blokad tylko zrobię wq Pana metody.
Pozdrawiam!
Ja w takim silniku musiałem odciąć kołnierz śruby, by dała się odkręcić.W tym silniku pomimo trudności, bo nasadkę do odkręcenia śruby centralnej
połamałem , odkręciłem dopiero nasadką do pneumatów.
Założenie paska rozrządu to zabawa. Pokrywę zdejmuję bo nie wiem co
przede mną namodzili i zakładam blokadę na wałki. OT ustawiam na zegar i
blokadę wału.
A tak na marginesie ten Twój Focus pracuje w cementowni ?

No rozumiem, tylko chodzi mi o to że jest też sposób z cechowaniem mazakiem i wtedy nie trzeba blokować.. tylko że przy tym sposobie nie można odkręcać kół od wałków bo wszystko szlag trafi.. Czy ktoś słyszał o takim sposobie??
Jako że nie jestem na forum cały czas to zadam od razu jeszcze jedno pytanie. Dajmy że będę blokował rozrząd. Słyszałem że nie powinno się popuszczać śrub od wałków z zablokowanymi wałkami płaskownikiem na końcu bo można ukręcić wałki. To więc czym przytrzymać wałki żeby odkręcić śruby od kół? To samo pytanie z wałem, wiem że można przez bieg i na hamulcu ale w tym czasie musi już być założona blokada wału bo jak już popuszczę śrubę to nie może już wał nawet drgnąć..
Witam.
Ja tylko robię swoje znaki. Odkręcam śrubę na wale korbowym kluczem pneumatycznym. Wałków nie ruszam, bo i poco i po korekcie ( cofam wał w zależności od wyciągnięcia starego paska ) przykręcam kluczem pneumatycznym śrubę na wale korbowym.
Pozdrawiam
.Panie Jacku a skąd Pan wie ile się pasek wyciągnął?
Gdzieś już był temat na forum o tym silniku i wszyscy twierdzili że wręcz trzeba użyć blokad bo nie złoży się tego rozrzadu idealnie. Przede wszystkim w momencie dokręcania wał może się przestawić

Powiem Ci, że na zdjęciu jest, to widocznie nie przeszkadzał, ale są rozrządy, że zbiorniczek odciągam gdzieś na bok i łapię do czegoś trytytkami
Dwa trójkątne kawałki białego teflonu skręcane śrubą, to jest mojego pomysłu blokada kół wałków rozrządu.
Witam.Panie Jacku, czy jakieś konkretniejsze zdjęcie albo wymiary mniej więcej tej blokady wałków można by było prosić?? Spodobała mi się ta blokada bo to naprawdę zacne urządzenie..i to do użytku chyba praktycznie w każdym dohc
Witam.Panie Jacku, czy jakieś konkretniejsze zdjęcie albo wymiary mniej więcej tej blokady wałków można by było prosić?? Spodobała mi się ta blokada bo to naprawdę zacne urządzenie..i to do użytku chyba praktycznie w każdym dohc

Panie Jacku zdarza sie czesto wyciagniecie paska?? Ile zębów różnicy( na kole zamachowym) z reguły występuje miedzy starym paskiem a nowym??
I po czym Pan poznaje o ile trzeba cofnąć wal aby bylo ok?
Pozdrawiam!

Się nic nie cofa ! Zakładasz blokady skręcasz 2 obroty wałem sprawdzenie blokad i po sprawie .Panie Jacku zdarza sie czesto wyciagniecie paska?? Ile zębów różnicy( na kole zamachowym) z reguły występuje miedzy starym paskiem a nowym??
Pozdrawiam!
Witam.Panie Jacku zdarza sie czesto wyciagniecie paska?? Ile zębów różnicy( na kole zamachowym) z reguły występuje miedzy starym paskiem a nowym??
Pozdrawiam!
Można na blokady, ale jak po złożeniu zrobisz tylko dwa obroty wałem i sprawdzisz blokady, to pasek jeszcze nie ułoży się równo na kołach i rolkach.Się nic nie cofa ! Zakładasz blokady skręcasz 2 obroty wałem sprawdzenie blokad i po sprawie .