• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 1.6 16V zetec se- wymiana rozrządu

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zbiorniczek z płynem wspomagania też Ci nie przeszkadzał ?/ ad Jacek/

adiksutil16

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubliniec
Jeśli chcesz znaczyć koła ze starym paskiem, to rzeczywiście trochę nie czaisz, bo ja stary pasek zdejmuję i wyrzucam do śmietnika.
Ja znaczę położenie kół rozrządu w stosunku do obudowy i koło zamachowe wału korbowego w stosunku do obudowy, tak jak na zdjęciu. Przy zakładaniu nowego paska więcej informacji nie potrzebuje. Ja tylko pokazałem jak ja to robię. Ale powinieneś wybrać taką metodę, by sobie z nią poradzić, by samodzielna metoda wymiany rozrządu dała Ci oszczędność, a nie dużo większy wydatek.
Pozdrawiam.
Teraz rozumiem. Ja po prostu chciałem cechaując stary pasek przenieść cechy później na nowy pasek i przeliczyć zęby dla pewności że wszystko jest ok i później założyć nowy pasek do cech, jednakże teraz myślę że moja metoda nie sprawdziła być się bo przy odkręceniu szajby od paska alternatora koło od paska rozrządu już się okręca na wale więc straciłbym cechę. Myślę że Pańska metoda jest najlepsza, tylko po Pana poprzedniej wypowiedzi zmyliły mnie te białe trójkąty pomiędzy kołami rozrządu ze zdjęcia które Pan przesłał. Chyba nie będę dorabiał blokad tylko zrobię wq Pana metody.
Pozdrawiam!

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Zbiorniczek z płynem wspomagania też Ci nie przeszkadzał ?/ ad Jacek/
Powiem Ci, że na zdjęciu jest, to widocznie nie przeszkadzał, ale są rozrządy, że zbiorniczek odciągam gdzieś na bok i łapię do czegoś trytytkami :)

Teraz rozumiem. Ja po prostu chciałem cechaując stary pasek przenieść cechy później na nowy pasek i przeliczyć zęby dla pewności że wszystko jest ok i później założyć nowy pasek do cech, jednakże teraz myślę że moja metoda nie sprawdziła być się bo przy odkręceniu szajby od paska alternatora koło od paska rozrządu już się okręca na wale więc straciłbym cechę. Myślę że Pańska metoda jest najlepsza, tylko po Pana poprzedniej wypowiedzi zmyliły mnie te białe trójkąty pomiędzy kołami rozrządu ze zdjęcia które Pan przesłał. Chyba nie będę dorabiał blokad tylko zrobię wq Pana metody.
Pozdrawiam!
Dwa trójkątne kawałki białego teflonu skręcane śrubą, to jest mojego pomysłu blokada kół wałków rozrządu.

Załączniki

• blokowanie.JPG
    blokowanie.JPG
    7,5 KB · Wyświetleń: 168
  • Focus 1.6 2002.JPG
    Focus 1.6 2002.JPG
    62,1 KB · Wyświetleń: 177

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
W tym silniku pomimo trudności, bo nasadkę do odkręcenia śruby centralnej
połamałem , odkręciłem dopiero nasadką do pneumatów.
Założenie paska rozrządu to zabawa. Pokrywę zdejmuję bo nie wiem co
przede mną namodzili i zakładam blokadę na wałki. OT ustawiam na zegar i
blokadę wału.
A tak na marginesie ten Twój Focus pracuje w cementowni ?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
W tym silniku pomimo trudności, bo nasadkę do odkręcenia śruby centralnej
połamałem , odkręciłem dopiero nasadką do pneumatów.
Założenie paska rozrządu to zabawa. Pokrywę zdejmuję bo nie wiem co
przede mną namodzili i zakładam blokadę na wałki. OT ustawiam na zegar i
blokadę wału.
A tak na marginesie ten Twój Focus pracuje w cementowni ?
Ja w takim silniku musiałem odciąć kołnierz śruby, by dała się odkręcić.

Załączniki

• ko.JPG
    ko.JPG
    28,3 KB · Wyświetleń: 164

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Narzędzia trzeba mieć, nie wiem jak to amatorom wychodzi. Piszą że
zrobione ale wcześniej w takich trudnych przypadkach na sznurku do
warsztatu. Ostatnio w Volvo nakrętkę przegubu odkręcałem 1,5 m rura
klucz "36" dopiero puściła.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No, dobry klucz nie jest zły:p
Ale patent z odcięciem łba hydrze lernejskiej jest świetny...:)
Kiedyś w zwykłym VW 1.6 AEE przy siłowym odkręcaniu tej śruby poszła razem z kółkiem rozrządu i ścięło wypust (klin) w kółku... Mój błąd, bo przy zdjętej misce przyblokować było szybciej za wykorbienie zamiast przykręcać przytrzymywacz do kółka na te śrubki co koło pasowe mocują. Ale wtedy pewnie by się rozsypało bo siła potrzebna do odkręcenia była olbrzymia...
Czasem i kluczem pneumatycznym kółko rozrządu się uszkodzi. Np. w Punto też się zdarzyło...

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
No rozumiem, tylko chodzi mi o to że jest też sposób z cechowaniem mazakiem i wtedy nie trzeba blokować.. tylko że przy tym sposobie nie można odkręcać kół od wałków bo wszystko szlag trafi.. Czy ktoś słyszał o takim sposobie??

Jako że nie jestem na forum cały czas to zadam od razu jeszcze jedno pytanie. Dajmy że będę blokował rozrząd. Słyszałem że nie powinno się popuszczać śrub od wałków z zablokowanymi wałkami płaskownikiem na końcu bo można ukręcić wałki. To więc czym przytrzymać wałki żeby odkręcić śruby od kół? To samo pytanie z wałem, wiem że można przez bieg i na hamulcu ale w tym czasie musi już być założona blokada wału bo jak już popuszczę śrubę to nie może już wał nawet drgnąć..

Walek ma szesciokat na klucz 21 z przodu a plaskownik blokady jest na koncu walkow.
W zeszlym tygodniu robilem wymiane uszczelki i jednego zaworu w tym silniku, robilem z blokadami jak zwykle, auto jezdzi OK.
W zeszlym roku w tym aucie angole wymieniali rozrzad, sa znaki bialym mazakiem, niby sie zgadzalo, ale dopuki nie popuscilem kol zebatych-obu mialem lekki luz pomiedzy nimi - wiec napinacz tego by nie napial bo przeskoczyl by chyba o jeden zabek - tu gdybam.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Witam.
Ja tylko robię swoje znaki. Odkręcam śrubę na wale korbowym kluczem pneumatycznym. Wałków nie ruszam, bo i poco i po korekcie ( cofam wał w zależności od wyciągnięcia starego paska ) przykręcam kluczem pneumatycznym śrubę na wale korbowym.
Pozdrawiam

Panie Jacku a skąd Pan wie ile się pasek wyciągnął?

Gdzieś już był temat na forum o tym silniku i wszyscy twierdzili że wręcz trzeba użyć blokad bo nie złoży się tego rozrzadu idealnie. Przede wszystkim w momencie dokręcania wał może się przestawić

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Panie Jacku a skąd Pan wie ile się pasek wyciągnął?

Gdzieś już był temat na forum o tym silniku i wszyscy twierdzili że wręcz trzeba użyć blokad bo nie złoży się tego rozrzadu idealnie. Przede wszystkim w momencie dokręcania wał może się przestawić
.
Witam
Ile się pasek wyciągnął, to ja widzę patrząc na jeszcze nie zdjęty stary pasek.
Mam wiedzę jak prawidłowo ustawić rozrząd bez korzystania z blokad.
Wiem, że nie musi to być zrobione idealnie, ponieważ gdyby to musiało być idealnie, to po małym wyciągnięciu paska silnik by przestał pracować, a tak nie jest. Podczas składania rozrząd dla pewności jak się dokładnie nie wie, to lepiej ustawić 1 stopień za wcześnie niż za późno. Ponieważ jak ustawimy za późno i pasek się wyciągnie i zrobi się jeszcze późniejszy, to tłoki zaczną doganiać zawory, które nie zdążą się zamknąć w porę i będzie kłopot.
Podczas dokręcania może się przesunąć, ale jak mam znaki, to to zobaczę i tyle co się przesunęło, po poluzowaniu przestawiam pod włos, by po przykręceniu było dobrze. I każdy niech robi według swojej wiedzy i umiejętności i wtedy jest najlepiej.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
Powiem Ci, że na zdjęciu jest, to widocznie nie przeszkadzał, ale są rozrządy, że zbiorniczek odciągam gdzieś na bok i łapię do czegoś trytytkami :)

Dwa trójkątne kawałk:) i białego teflonu skręcane śrubą, to jest mojego pomysłu blokada kół wałków rozrządu.

Panie Jacku, czy jakieś konkretniejsze zdjęcie albo wymiary mniej więcej tej blokady wałków można by było prosić?? Spodobała mi się ta blokada bo to naprawdę zacne urządzenie..i to do użytku chyba praktycznie w każdym dohc

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Panie Jacku, czy jakieś konkretniejsze zdjęcie albo wymiary mniej więcej tej blokady wałków można by było prosić?? Spodobała mi się ta blokada bo to naprawdę zacne urządzenie..i to do użytku chyba praktycznie w każdym dohc
Witam.
Gdzieś tu już wymiany chyba podawałem, ale postaram się jutro wieczorem podać wymiary blokady. Blokada pasuje do zdecydowanej większości dohc, ale czasami pomiędzy kołami jest jakieś ustrojstwo, lub koła są rozstawione za szeroko i trójkąty powinny być większe. Powinienem sobie porobić kilka przyrządów, ale ciągle niema czasu.
Pozdrawiam.

adiksutil16

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lubliniec
Panie Jacku zdarza sie czesto wyciagniecie paska?? Ile zębów różnicy( na kole zamachowym) z reguły występuje miedzy starym paskiem a nowym??
I po czym Pan poznaje o ile trzeba cofnąć wal aby bylo ok?
Pozdrawiam!

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Długi bok trójkąta ma 45 mm, krótkie boki mają po 34 mm, a szerokość 25mm. Śruba 8 mm, ma 100mm długości.
Wymiary obiecałem wczoraj, a dokładna instrukcja, to inna sprawa. Bardzo dużo zależy od dokładnych oględzin. I nie potrafię z pełną odpowiedzialnością napisać, jak pasek będzie jak wyciągnięty, to ile trzeba cofnąć wał korbowy w stosunku do wałków rozrządu, ponieważ nie wiem w jakim naprężeniu był stary pasek podczas robienia znaków i w jakiej pozycji był napinacz. Ja zawsze wychodziłem z założenia, że do odważnych świat należy, gdybym wszystko robił według instrukcji innych, to nic bym nowego nie wymyślił. Dobrze mówią, że myślenie ma przyszłość, trzeba tylko myśleć w dobrym kierunku.
Pozdrawiam

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
Uprzejmie dziękuję. Tyle mi wystarczy. Naprawdę dobry patent. Jeśli chodzi o instrukcje to każdy przypadek jest inny i nie ma nic "stałego".

P.s. ja jak mam wałki oddalone od siebie albo jakieś ustrojstwo między wałkami, to na śruby kółek nakładam klucze odgięte płasko oczkowe i po skosie zapieram je o siebie, lub jak nie najdą to wpycham między klucze kawałek balsy. Do tego dwie, trzy trytki i wałki stoją w miejscu do końca :)

Panie Jacku zdarza sie czesto wyciagniecie paska?? Ile zębów różnicy( na kole zamachowym) z reguły występuje miedzy starym paskiem a nowym??
Pozdrawiam!

Pasek zawsze jest wyciągnięty..już taka jego natura , że po tych 50 do 70 tysi się wyciąga...z mniejszym lub większym skutkiem. W nowszych samochodach to i łańcuchy się wyciągają, do tego czasem zęby kół się tępią...i wtedy się zaczyna zabawa :)

Ostatnia edycja:

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
Pozdrawiam!
Się nic nie cofa ! Zakładasz blokady skręcasz 2 obroty wałem sprawdzenie blokad i po sprawie .

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Pozdrawiam!
Witam.
Pasek wyciąga się zawsze, widać to po strzałce na napinaczu. że napinacz na starym pasku nie jest na znakach. Nie widzę tego przypadku, ale by samochód dobrze chodził i by dać miejsce na wyciąganie nowego paska, to koło zamachowe można cofnąć o jeden ząb na kole zamachowym. Ponieważ jeden ząb, to jest około trzech stopni, a przeważnie czujniki nie lubią zmiany od pięciu stopni wzwyż.
Pozdrawiam.

Się nic nie cofa ! Zakładasz blokady skręcasz 2 obroty wałem sprawdzenie blokad i po sprawie .
Można na blokady, ale jak po złożeniu zrobisz tylko dwa obroty wałem i sprawdzisz blokady, to pasek jeszcze nie ułoży się równo na kołach i rolkach.
Pasek musi zrobić dwa obroty, a po dwóch obrotach wałem, pasek się przesunie tylko o 40 zębów. Ja dopiero po przekręceniu paska dwa obroty, robię korektę napinacza i czasami muszę napinacz podciągnąć aż o centymetr na znakach napinacza. Pasek jak jest szeroki, to nawet minimalne przesunięcia na kołach zmieniają "jego długość".
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom