• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Focus 1.6 16V zetec se- wymiana rozrządu

fordzik1

Nowy
Punktów
1
Panowie, pomóżcie. Wymieniłem pasek i napinacz w Focusie MK1 1.6 Zetec 99r. Do blokowania wałków użyłem płaskownika o grubości 5mm, a do wału blokadę o długości całkowitej (gwint + część bez gwintu ) 38,5 mm. Po odpaleniu silnik chodzi nierówno , drży i wolniej wchodzi na obroty. Prośba o sugestie..

fordzik1

Nowy
Punktów
1
Panie Jacku, rozrząd w 1.6 zetec 99r. "rozjechał się". Czy mogę prosić o wypowiedź jak wrócić do prawidłowego położenia wału korbowego i wałków?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Strona 1 tego tematu, post 2...:D
Czy jeszcze oczekujesz, że ktoś ci to ustawi przez internet ?...:bored:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
bez blokad nie wrócisz albo zakupić blokady albo do dobrego mechanika

;;ja mogę ustawić onlaine bo oleje już wymieniam

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Panowie, pomóżcie. Wymieniłem pasek i napinacz w Focusie MK1 1.6 Zetec 99r. Do blokowania wałków użyłem płaskownika o grubości 5mm, a do wału blokadę o długości całkowitej (gwint + część bez gwintu ) 38,5 mm. Po odpaleniu silnik chodzi nierówno , drży i wolniej wchodzi na obroty. Prośba o sugestie..

najprostszy rozrząd do ustawienia (jak się ma blokady) ;).. schemat podany na wstępie przez Luku w 2012 r ;) ..czego można chcieć więcej ?.. może tyle że się nieco trzeba znać....ale po takich własnoręcznych naprawach przynajmniej rośnie szacunek do mechanika ;)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Panie Jacku, rozrząd w 1.6 zetec 99r. "rozjechał się". Czy mogę prosić o wypowiedź jak wrócić do prawidłowego położenia wału korbowego i wałków?
Witam.
Ja to robiłem tak: Wykręcałem świecę pierwszego cylindra i opuszczałem tłok i blokowałem wał. Za pomocą otworu od świecy i sprężonego powietrza z manometrem, ustawiałem zawór ssący i zawór wydechowy w odpowiednim położeniu. Podnosiłem tłok do góry i zakładałem pasek i już. Wszystko jest bardzo proste, jak się potrafi, ja na przykład nie potrafiłem zrobić dziecka, a jest to prosta robota :)
Pozdrawiam.

fordzik1

Nowy
Punktów
1
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Panie Jacku, dziękuję za cenną wskazówkę. Robiłem 3 razy i ustawiłem, pracuje tak jak przed wymianą.

Do góry Bottom