• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gdzie wynając auto zastępcze

xfiles20

Początkujący
Punktów
2
Cześć wszystkim forumowiczom :) Niedawno miałem wypadek, ale na szczęście nie z mojej winy. W każdym razie, pojazd nie nadaje się już do użytkowania i muszę wynająć jakieś auto zastępcze. Najlepiej za darmo, żeby nie ponosić kosztów. Co o tym myślicie?

Ostatnia edycja:

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Jest bardo dużo różnych takich firm ,ważne aby wypożyczalnia miała w klauzuli że sama będzie dochodzić zwrotu kosztów od ubezpieczyciela.

Tomm

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieś mazowiecka
Nigdy nie korzystałem, czy darmowy zastępczy samochód jest w opcji podstawowej ubezpieczenia.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
To nie chodzi o to czy jest w opcji ubezpieczenia, auto się należy jako zadośćuczynienie w momencie jak auto staje się niesprawne z nie Twojej winy.
Tak samo jak należy Ci się aby auto przywrócić do stanu sprzed kolizji, tak samo należy się auto zastępcze bo to nie jest Twoja wina, że ktoś zniszczył Twoje mienie i uniemożliwił Ci poruszanie się Twoim autem.

nowymotor

Nowy
Punktów
0
Możesz skorzystać z firm oferujących wypożyczanie samochodów ale po co przepłacać tym bardziej, że ceny są spore na więcej niż kilka dni ? Skorzystaj z tego co Ci ubezpieczenie zapewni bo masz do tego pełne prawo

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Nie wiem jak w PL ale moj znajomy juz chyba z rok uzywa auto zastepcze po wypadku swojego, a czy stluczka byla z jego winy to sie dopiero okaze po rozprawie chyba pod koniec lutego tego roku :D
Jego auto szkoda calkowita i zostalo sprzedane jako zlom.

Gab64

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łódź
Jak nie z twojej winy, to ubezpieczyciel OC auta sprawcy ponosi odpowiedzialność za szkody w twoim aucie oraz pokrycie kosztów auta zastępczego. Oddajesz auto do naprawy w warsztacie ( ? ) i możesz tam załatwić auto zastępcze. Oczywiście nie każdy warsztat. Jak nie mają takiego auta to spróbuj w jakimś salonie gdzie mają obsługę aut zastępczych ( jest tego sporo) lub w twojej firmie ubezpieczeniowej. Powinni ci wskazać kto ci takie auto podstawi pod dom. Nie ma takiego problemu z PZU, nie wiem jak inne firmy. Należy ci się auto zastępcze na okres naprawy twojego w tej samej klasie co twoje. Firma ubezpieczeniowa - OC sprawcy- łaski ci nie robi.

dynamical

Początkujący
Punktów
1
Jeśli nie była to Twoja wina to przysługuje Ci samochód zastępczy opłacony przez ubezpieczyciela z polisy sprawcy. Ale musisz mu to zgłosić. Ja na przykład oddawałem do serwisu i stamtąd dostałem auto zastępcze, ubezpieczyciel później pokrył wszystkie koszty, ja tylko odebrałem swój samochód i oddałem wypożyczony

Goods23

Nowy
Punktów
0
Miasto
Żabia Wola
good-goods.pl
Teraz jest tyle wypożyczalni, że nie problem jest jakąś znaleźć tylko wybrać sprawdzoną ^^ Wpisz w wyszukiwarkę to powinieneś dostać listę wypożyczalni z kontem firmowym na google+, gdzie powinny być opinie. Nakieruje Ciebie to lepiej na wybór najlepszej ;)

Punktów
0
Miasto
Warszawa
Hmm. Akurat u mnie świeża sprawa więc polecę Panek. Mają sporą sieć wypożyczalni, w moim wypadku korzystałem w Warszawie. Bez żadnych zastrzeżeń.

andrej888

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Akurat ważne też jest ubezpieczenie, zazwyczaj ono powinno zapewniać auto zastępcze, ja miałem ubezpieczenie od Allianz i akurat bezproblemowo za darmo w ramach kosztów ubezpieczenia i składek ,które płaciłem to dostałem Hondę Civic w ramach zastępstwa.

Punktów
2
pco.info.pl
W gogle jest tyle ofert auta zastępczego, pokrywanego z OC sprawy wypadku, że aż dziś że trzeba prosić o pomoc.
Jedyne na co warto zwrócić uwagę od kogo się takie auto bierze na jakich warunkach - czyli jak zawsze: czytamy umowę.

Do góry Bottom