• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hamulce Seat

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Witam. Ostatnio nie odbił mi hamulec na prawym tyle i jechałem tak 6km. Hamulce tarczowe , nowe tarcze i klocki firmy TRW przejechałem na nich 700-800kilometrow. Czy są przegrzane, czy tylnie hamulce powinny nagrzewać się przy spokojnej jeździe?

Zdjęcie

Załączniki

• IMG_20190404_103201.jpg
    IMG_20190404_103201.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 48

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Jak tyle wałkowania a zero rezultatów to jak to sie mówi z nerwa toi trup z grobu by wyszedł...
I sie gada o wszystkin wtedy.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Metoda prosta, jedziesz bez wciskania hamulca jakiś odcinek ( 5 km ?) na bocznej drodze, w miarę możliwości hamujesz biegami lub ręcznym w ostatniej fazie - idziesz sprawdzić hamulce - muszą być zimne ! .

Następnie, zatrzymujesz się gdzieś na względnie płaskim terenie , "ciśniesz" pedał/a :D do końca i odpuszczasz, samochód jeżeli będzie MINIMALNY spadek - sam się ruszy do przodu / tyłu. Ewentualnie jeżeli jest płasko jak stół, nogą się odepchnij i zobacz, czy bez żadnych pisków/ oporów / zgrzytów samochód można ruszyć nogą wystawioną. Jeżeli nie - hamulce trzymają, wpadasz wtedy do debila mechanika i robisz mu tzw. "rympał" :D

Jak ja słyszę "to tak jest, układa się " to mi się wątroba przewraca ...

^^

Ostatnia edycja:

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Właśnie tak zrobiłem przejechałem na bocznej drodze 5km, przed odczekalem aż tarcze będą zimne , hamowałem tylko raz w końcowej fazie z 30km/h-0 i wszystkie były nagrzane , przednie jak i tylnie. Na minimalnym spadku samochód toczy się na biegu jałowym. Hmm

pen1

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Południe
Najprościej podnieść po kolei koła, bez wciskania hamulca popuścić odpowietrzniki i zobaczyć czy robi ciśnienie. Jeśli tak to przyczyna leży w przewodzie elastycznym bądź pompie ABS, pompie hamulca albo w serwie. W przeciwnym wypadku jest to usterka typowo mechaniczna zacisku hamulcowego, krzywego strzemienia (przy demontażu dostało wp,,,ol młotkiem, czyli impulsatorem kinetycznym z naprowadzaczem trzonkowym) :) lub ugiętej prowadnicy. No bardziej łopatoligicznie nie potrafię tego wytłumaczyć.

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Heheh ale ta substancja na korku? Dodam że przez 8 miesięcy ubyło mi trochę płynu chłodniczego rozowego.

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
W silniku nie ma jest tylko na korku. Uszczelka pod głowicą?

Czy poprostu woda sie zebrała dlatego że długo nie jeździłem

Pablo1991

Bywalec
Punktów
3
Zawiozłem dziś samochód do mechanika, innego niż poprzednio.
Sprawdził hamulce i niby wszystko działa a tarcze hamulcowe po 5km jazdy gorące że dotknąć nie idzie.... Powiedzcie mi tak powinno być czy coś nie tak? Bo już zgłupiałem...

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
Cześć,
Nie chcę się mądrzyć bo sam pytam na forum ale miałem kiedyś starego Peugeota 306. Zapiekło mi hamulce na jednej stronie z przodu, już nie pamięta której. Doczołgałem się jakoś do domu gasząc co jakiś czas samochód. Ale potem wywaliłem tę tarczę przegrzaną a kupiłem nowy komplet, nowe klocki oraz regeneracja zacisków obu już w tym przypadku. Ale zmierzam do tego, że uznałem płyn hamulcowy za przegotowany, więc go przepompowałem oraz uznałem że winowajcą mógł być wężyk gumowy, który się w środku rozwarstwił i działał jak zawór zwrotny że puścił do tłoczka ale potem już za bardzo nie chciał wypuścić, więc jego wymiana też była.

Edit: Aha, zapowietrzenie układu albo stary płyn hamulcowy najlepiej wychodzą w zimie; kiedy już trochę późno, bo pedał wpadnie na samo dno.

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
Cóż potraktowałem sprawę hamulców poważnie, gdyż tym samochodem jeździła moja "Pani" ;) A napisałem ten cały wywód bo może kolega wyłuska jakieś informacje dla siebie :)

Do góry Bottom