• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Immobilajzer w Renault Megane 96-99

karolc

Nowy
Punktów
0
Witam, posiadam dziwny problem z Immo w moim Renault Megane 96r coach - benzyna.

Wszystko dzialalo jak nalezy, az jakies 2 tygodnie sie zepsulo. Problem jest nastepujacy: raz kluczyk lapie normalnie i otwiera drzwi i odlacza immo, a nieraz moge 10 minut pstrykac przy samym czujniku i nic. Mam 2 piloty oryginalne i na dwoch to samo, czyli raz oba dzialaja prawidlowo, a w innej chwili zaden nie lapie. Olalbym to, ale przez to nie moge odpalic samochodu, bo jak nie pstrykne kluczykiem to mruga czerwona dioda od immo i rozrusznik moze krecic, ale nie odpali.

cognoste

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Bielsko - Biała
Załącz aparat w telefonie komórkowym i patrz na pilota z jakim skutkiem świeci na ekranie jeśli słabo to wymiana baterii ew diody ir jeśli mocno to rozbierasz lampkę wewnątrz nad lusterkiem i czyścisz z wody.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Wym. baterii i synchro kluczyków do zrobienia. Powinno się po tym uspokoić.

Beciak

Nowy
Punktów
0
Witam, zmieniłem baterie w pilocie Megane 96 1.6, przez dwa dni wszystko działało teraz auto nie reaguje na pilot. Ani zamek ani immo. Rozkodował się? Czy immo padł? Jak odłączyć go od sterownika? Tak poradzono mi telefonicznie w serwisie Renault. Próbowałem go synchronizować w środku auta, lecz nie pomogło, odłączyłem akumulator na 10min i też nic.

Drugi pilot jest zepsuty

norek111

SuperMechanior
Punktów
27
Miasto
Benhoff
zrób ster na czysto odpinasz linię kodową i śmigasz jak panisko bez problemowego immo

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tam masz immo z pilota zamka, jak pilot nie dziala to jak norek napisal zrob sterownik na czysto:)

Beciak

Nowy
Punktów
0
Gdzie znajduję sie to wszystko do odpięcia ? Linia kodowa, bądź sterownik immo?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
immo beciak masz w komputerze sterujacym silnikiem, na prawym nadkolu pod maska. linia kodowa to jeden z kabelkow biegnocych do tego komputera. musisz ten komputer wyjac, zaniesc do elektronika, on Ci zrobi z tym porzadek, w, montujesz ponownie odpalasz i jedziesz:) moza sprobowac naprawic, pilot mozesz sprawdzic kierujac na niego kamere z telefonu, bedzie widac czy dioda ir, ta z przodu kluczyka wysyla sygnal. Jesli tak to kwestia czujki kolo sampku sufitowej, ta nie jest kodowana ale sprawdz czy nie zasniedziala i ewetualnej synchronizacji.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
W tych gumiakach z benzyn immo zalatwiam igla :) Troche klucia i wyklepany, linia kodowa do odciecia i pali bez immo.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ale ta guma o kant dupy potluc;/ podobno jest jakis magiczny myk gdzie polewasz to i ladnie rozpuszcza:) Ale nie znalazlem:)

GTH tam motorola czy tms? Po pinach sie nie da?

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Gumiaka to igla robie na fleszu, jak cos na pw moge napisac ;) Po pinach klepaczka, ale kto by mial tyle czasu na to.

Zuza236

Nowy
Punktów
0
Kupiłam renault megane coupe z 98 r . Autko sprawuje się całkiem nieźle poza pilotem immobiliser. Czy orientuje się ktoś za ile można dorobić kluczyk i gdzie ? Dzięki serdecznie za pomoc ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jezeli masz na podczerwien to ciezka sprawa bo wielu ludzi juz tego nie robi:) Jezeli na radio to kup uzywany kluczyk, da sie go synchronizowac z zamkiem a grot dorobic nowy. Pastylke immo skopiuja Ci w zakladzie ktpory dorabia klucze samochodowe.

Zuza236

Nowy
Punktów
0
Dzięki :) A może ktoś z Was już dorabiał ? Mam pilota na podczerwień. Ciężka sprawa, ale gdyby ktoś się orientował w temacie to proszę piszcie :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sama tego nie zrobisz, masz dwa wyjscia. Ecu na czysto i kluczyk bedzie Ci potrzeby tylko do otwierania samochodu:D Drugie to dorobic ten pilot, ok 200-250 zeta.

Punktów
0
Miasto
Gliwice
witam mam ten sam problem nie czytalem o jakim kodzie czy mozecie mi pomuc z tym nie znam sie zabardzo jak to mam zrobic wiec prosze o pomoc i z gury dziekuje jezeli ktos by mogl pomuc tutaj czy rzez telefon bylbym wdzieczny podaje numer 501251606 dziekuje bbardzo

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom