toomii76
toomi
tak się robiło.Czy ktoś pamięta regulację zaworów w Poldku na rękę, ucho bez szczelinomierza i dlaczego tak się robiło?
ale.
luz zaworowy na ciepłym robi się większy czy mniejszy?
odpowiedz proszę. wytłumacz jak dziecku.
tak się robiło.Czy ktoś pamięta regulację zaworów w Poldku na rękę, ucho bez szczelinomierza i dlaczego tak się robiło?
luz zaworowy na ciepłym robi się większy czy mniejszy?
jak silnik jest gorący to Luz się zwiększa
Na 100Jesteś pewny?
Toomii -dlatego tak się robiło ,ponieważ dżwigienki zaworowe były powybijane czyli miały wgłębienia .W momencie ustawiania przy pomocy szczelinomierza de facto luz był zawsze większy niż być powinien.W takich sytuacjach bardzo często ustawiało się luz na słuch bez szczelinomierza .Regulacji zwykle dokonywało się przy dwóch ustawieniach wału korbowego -na jednym ustawieniu 4 zawory i na drugim tez 4 .dlaczego tak się robiło?
Toomii -dlatego tak się robiło ,ponieważ dżwigienki zaworowe były powybijane czyli miały wgłębienia .W momencie ustawiania przy pomocy szczelinomierza de facto luz był zawsze większy niż być powinien.W takich sytuacjach bardzo często ustawiało się luz na słuch bez szczelinomierza .Regulacji zwykle dokonywało się przy dwóch ustawieniach wału korbowego -na jednym ustawieniu 4 zawory i na drugim tez 4 .

..przepraszam -ta odpowiedż była do Krispara ...nie tak ją zaadresowałem .Radmor, to ja wiem. ale tu chodzi o sprawny układ. i nie w autach prehistorycznych.
ok. a co powiecie na to. niedawno ustawiałem zawory w hondzie accord. na gorącym silniku zmierzyłem luz i szczelinomierz ciężko w chodził. ale jak silnik ostygł, to wchodził już lekko.
taka sytuacja.
no ale koledzy starają się wmówić zupełnie coś innego.Toomi tak będzie zawsze.
Toomii -dlatego tak się robiło ,ponieważ dżwigienki zaworowe były powybijane czyli miały wgłębienia .W momencie ustawiania przy pomocy szczelinomierza de facto luz był zawsze większy niż być powinien.W takich sytuacjach bardzo często ustawiało się luz na słuch bez szczelinomierza .Regulacji zwykle dokonywało się przy dwóch ustawieniach wału korbowego -na jednym ustawieniu 4 zawory i na drugim tez 4 .
...takie tam oczywiste rzeczy ,,,sądzę że to normalka z taka regulacją .Po raz kolejny zadziwiasz mnie kolego.
..też tak uważam .Ze wzrostem temperatury luz się zmniejsza ,,,natomiast ze spadkiem luz się zwiększa.Toomi tak będzie zawsze.
..też tak uważam .Ze wzrostem temperatury luz się zmniejsza ,,,natomiast ze spadkiem luz się zwiększa.