• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Luzy zaw.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Nie bo nigdy nie robiłem.
Nigdy też nie robiłem napinaczy gdzie trzeba pociągnąć za niego w lewo, aby pasek zdjąć.
Rozrządów też nie robię w 1.3 cdti.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Dziś Wam panowie dam koszmara do myślenia .Będzie u mnie auto co traci życie a po 30 minutach zmartwychwstaje !!!! Tam dopiero jest zagadką !!!!!!! Nie mam narażone pojęcia co jest z opowieści wiem że zapala igła pochodzi 10 min albo dwie godziny ale gdy dasz gazu dość mocno syk pryk i dupa blada .potem kręci jak benzyna albo auto bez kompresji i koniec po 30 -40min odpala i znowu to samo

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Dziś Wam panowie dam koszmara do myślenia .Będzie u mnie auto co traci życie a po 30 minutach zmartwychwstaje !!!! Tam dopiero jest zagadką !!!!!!! Nie mam narażone pojęcia co jest z opowieści wiem że zapala igła pochodzi 10 min albo dwie godziny ale gdy dasz gazu dość mocno syk pryk i dupa blada .potem kręci jak benzyna albo auto bez kompresji i koniec po 30 -40min odpala i znowu to samo
Czary jakieś? Już wypolerowałem szklaną kulę i czekam :D

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Witam piszę z telefonu ja k będę w pracy i auto zobaczę opiszę wam uczę się dopiero i mi ciężko pisać za grube palce

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
..
Regulacja na gorącym wiąże się

I tu się mylisz ,a co jeśli mamy głowicę żeliwne i ameliniowa twoim zdaniem jest to samo .
....tak zgadzam się to nie jest to samo..ale też mała poprawka ...miałem na myśli dwa stare typy silników S-21 oraz M -20.Dwa różne silniki a luz taki sam .

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
na cieplym luz sie zmniejsza. pamietam jak pierwszy raz zakuwalismy dol w c20xe , to zimny tak stukal ze masakra , zlapal troche temperatury i mozna bylo wariowac.

a co do dywagacji , silnik hondy od kosiarki , 2 zawory , jak ustawisz za maly luz , rozgrzejesz dziada , i zgasisz to za nic nie odpalisz az ostygnie. zreszta jak kazdy inny silnik.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
ja tam się nie znam. dopiero co kupiłem pierwszy zestaw kluczy. płaskich
to daj znać jak się nimi kręci ;), ja słyszałem że jak się kręci szybciej, to klucz się rozgrzewa robi się dłuższy , i ponoć lżej się kręci takim rozgrzanym kluczem.
sprawdzał ktoś ?

mahcin

Nowy
Punktów
0
Luz na rozgrzanym silniku zazwyczaj się zmniejszają ale nie zawsze, udowodniłem to sobie.
Kilka dni temu regulowałem luzy w Kia Picanto, silnik G4HG z 2004r.
Instrukcja mówi by robić to na gorącym, a na zimnym liczby są podane tylko dla orientacji.
No więc wbrew instrukcji zrobiłem na zimnym co by się nie poparzyć za bardzo, 0.2 ssące, 0.3 wylot.
Założyłem pokrywę i odpaliłem rozgrzać. Następnie szybko ściągam, sprawdzam a tam około 0.25 na ssących i około 0.33 na wydechowych, no to dostroiłem by było już nie około a dokładnie 0.25/0.33
Udowodniłem sobie że regulując na zimnym generalnie krzywda by się nie stała, ale też nie byłoby to super dokładne, zrozumiałem też powód dlaczego producent nakazał regulacji na rozgrzanym silniku.

Taka to moja historia prawdziwa.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Luz na rozgrzanym silniku zazwyczaj się zmniejszają ale nie zawsze, udowodniłem to sobie.
Kilka dni temu regulowałem luzy w Kia Picanto, silnik G4HG z 2004r.
Instrukcja mówi by robić to na gorącym, a na zimnym liczby są podane tylko dla orientacji.
No więc wbrew instrukcji zrobiłem na zimnym co by się nie poparzyć za bardzo, 0.2 ssące, 0.3 wylot.
Założyłem pokrywę i odpaliłem rozgrzać. Następnie szybko ściągam, sprawdzam a tam około 0.25 na ssących i około 0.33 na wydechowych, no to dostroiłem by było już nie około a dokładnie 0.25/0.33
Udowodniłem sobie że regulując na zimnym generalnie krzywda by się nie stała, ale też nie byłoby to super dokładne, zrozumiałem też powód dlaczego producent nakazał regulacji na rozgrzanym silniku.

Taka to moja historia prawdziwa.
58780_zaiste-fascynujace.gif Bardzo urzekła mnie twoja historia... z niecierpliwością czekam na więcej...:D

mahcin

Nowy
Punktów
0
no co;) uczę się :cigar:
Głupio by mi było zaraz po rejestracji pytać o wiele, więc dziękuję że historia urzekła, na pewno będzie więcej :)

Do góry Bottom