• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4K Garage - mechanika widziana okiem youtubera

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
A ja mu tam dobrze życzę:D
I podoba mi się jego warsztat, bo jest czysto:D
I myślę, że ci co na niego plują to są typowe ,,polaczki cebulaczki,, bez wyobraźni, a ich jedynym osiągnięciem jest prowadzenie - jak go sami nazywają- ,,warsztatu,, - kurnika- gdzie ogólnie tylko kur...wy i szczura brakuje, nie mówiąc o nawet ułamku wyposażenia jakie on posiada:meh:
Takie typowe ,,byznesmeny,, ,,janusze,,+ ich ,,mechaniory,, co upierdol...ni na grubo w całorocznym kombinezonie wpier...ają się do samochodu klienta bez pokrowca, z dziupli typu 1508967647_hskd8o_600.jpg i syf wszędzie:meh:

No to teraz se żem wrogów narobił wśród różnej maści ,,polaków walczących,, i ,,żołnierzy wyklętych,,...:D

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
.
Panowie "Łysy" to były taksiarz, wykiwać się łatwo nie da :)
A tak serio to pamiętajcie że dobry marketing i wygląd działa cuda, a to akurat wychodzi Mu bardzo dobrze.

Ostatnia edycja:

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
.
W sumie to nie ma co zazdrościć, za taką budę za wynajem płaci pewnie więcej niż te 1000zł miesięcznie....

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
.
Mówię przysłowiowo...
Panowie tak nawiasem, opłaca się Wam wynajmować??
Całe życie pracujecie na to żeby właściciel lokum mógł dobrze żyć, tym bardziej że płacisz kasę większą niż za ratę kredytu....

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
@WOODOO widać że nie masz własnego warsztatu...
Oczywiście, że nie mam - nigdy nie twierdziłem, że mam:D
Nie znam też cen wynajmu pod tym Sztumem czy gdzie tam ,,łysy,, wynajmuje...:D ale szachu41 znam ceny wynajmu w WWA i okolicach i za tą kwotę (1000) to tu co najwyżej to można jakąś norę se wynająć:meh: ale w stolicy są inne ceny...:D
Więc nie ma o co się kłócić...:D

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
.
Panowie te 1000zł to przysłowiowe 1000zł....

Ostatnia edycja:
A

Anonymous123

A ja mu tam dobrze życzę:D
I podoba mi się jego warsztat, bo jest czysto:D
I myślę, że ci co na niego plują to są typowe ,,polaczki cebulaczki,, bez wyobraźni, a ich jedynym osiągnięciem jest prowadzenie - jak go sami nazywają- ,,warsztatu,, - kurnika- gdzie ogólnie tylko kur...wy i szczura brakuje, nie mówiąc o nawet ułamku wyposażenia jakie on posiada:meh:
U mnie nie ma ładnych ścian, pieknego czystego wyposażenia i nie jest czysto. Jest balagan jak to na warsztacie gdzie nie ma praktykantów, terminy napraw na dwa tygodnie+ , do tego to co wpada na bieżąco -klima, komputer i drobiazgi oraz ponad 10 samochodów na placu na grubsze naprawy, które robię w tzw międzyczasie. Myśląc w ten sposób ze po czystym warsztacie poznaje się jakość to u mnie powinno jakości nie byc a jednak zamiast martwić sie brakiem pracy to ostatnio poważnie martwi mnie jej nadmiar.
Co do autora filmów to niech sobie robi co chce. Mi to nie wadzi , choć uważam ze szkodzi branży chcąc sie wybić. Z drugiej strony to jest jego marketing i teoretycznie wolno mu a nie oszukujac sie zbytnio sporo warsztatów stosuje podobne praktyki marketingowe tyle tylko ze nie poprzez yt. Sam czasami wdaje się w pogawędki z klientami o asach motoryzacji mojego miasta. Na szczęście większość z nas tu na forum nie musi robić dobrego wrazenia, tłumaczyć przed wykonaniem co będziemy robic a po wykonaniu znowy tłumaczyć co i jak bylo zrobione. My najczęściej jesteśmy piatym czy szóstym warsztatem które wcześniej odwiedził klient, wydal kupę siana a problem jest dalej. Klient nie pyta ile to będzie kosztować i trwac. Nawet nie dzwoni. My robimy swoje, bierzemy swoje i wszyscy są zadowoleni.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1872
Miasto
Koszęcin
Ja najmowałem 4 stanowiska i 50 km dojazd do roboty. 18 godz mnie w domu nie bylo. Teraz na podwórku mam jedno i jakoś tak wiecej kopiejek i zona przy boku z obiadem. W razie W zajmuje drugi warsztat. A juz nie wspomnę o dzieciach " tata mam problem z fizyki" młody pompuj dźwig a ja za ciebie zadanie zrobię. Później ci wytłumaczę o co chodzi w zadaniu. Terminy mam na 1 tydz naprzód nowy klient przyjedzie zobaczy burdel i plamy oleju i kreci nosem to ja mu co K napisu Hollywood sie spodziewales. Reklamy mam 0 koszt napraw dla Żołnierzy IIWŚ 0zł. Dziennie mam 40 telefonów. Nie mam oddzielnej szafy na narzędzia specjalistyczne. Wsio lezy na regale opisane i nie poukładane

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
U mnie nie ma ładnych ścian, pieknego czystego wyposażenia i nie jest czysto. Jest balagan jak to na warsztacie gdzie nie ma praktykantów, terminy napraw na dwa tygodnie+ , do tego to co wpada na bieżąco -klima, komputer i drobiazgi oraz ponad 10 samochodów na placu na grubsze naprawy, które robię w tzw międzyczasie. Myśląc w ten sposób ze po czystym warsztacie poznaje się jakość to u mnie powinno jakości nie byc a jednak zamiast martwić sie brakiem pracy to ostatnio poważnie martwi mnie jej nadmiar.
Kolego Mechanika pojazdowa Gorzów twój warsztat twoja sprawa:D Rozumiem, że jak na przykład idziesz do restauracji to jest ci bez różnicy czy w niej karaluchy zap...ją czy też nie:p:D bo mi nie jest bez różnicy:D
Ja po prostu lubię pracować w czystym i nie jest dla mnie problemem po skończonej pracy poświęcić 5 minut i wytrzeć klucze zanim je odłożę do szafki, czy też zamieść swoje stanowisko pracy na fajrant- po to właśnie, że jak przychodzę na drugi dzień to zaczynam pracę na czystym i też u nas w firmie nie ma praktykantów i jakoś nie czuję się z tego powodu jakoś skrzywdzony:D
Powiem ci, że miałem okazję pracować (na całe szczęście krótko) w takim jednym warsztacie, że na podłodze pod podnośnikiem- jak zacząłem to skrobać to była 5 cm warstwa błota z olejem i wszyscy się na mnie patrzyli jak na wariata, bo nikomu to dotychczas nie przeszkadzało:meh:
A co do nadmiaru pracy to w dzisiejszych czasach to chyba nikt nie narzeka na brak- no chyba, że na brak ludzi do pracy...ale takich co chcą pracować, a nie tylko na komórce smsy pisać:D

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Woodoo wsadziles kij w mrowisko... Zmienil bys troszke poglady gdybys mial swoj warsztat. Tok myslenia jest wtedy troszke inny. Inaczej przeliczasz czas na pln. Ja uwazam ze jest gdzies zloty srodek. To nie szpital i nie musi byc sterylnie. Choc nie na tyle brudno zeby klient upier... il sie przy kazdej wizycie.
A co do tego lysego. Jego marketing opiera sie na krytyce innych. Dlugo tak nie pociagnie. Jest człowiekiem jak kazdy z nas i tez bedzie popelnial błędy. Jest osoba mocno medialna a internet jeńców nie bierze. Nie krytykuj a nie będziesz krytykowany...

A

Anonymous123

Rozumiem, że jak na przykład idziesz do restauracji to jest ci bez różnicy czy w niej karaluchy zap...ją czy też nie:p
Porównanie trochę słabe bo czystość w tych dwóch przypadkach odgrywa inną rolę. Nie mówię, ze olej mi pływa po podłodze a każdego klucza szukam pół godziny. Ale nie sposób bez uczniów i przy takim przemiale miec caly czas wszystko ładnie ułożone, czyste i pachnące jak autor filmów. Albo się pracuje albo sprząta.
nie jest dla mnie problemem po skończonej pracy poświęcić 5 minut i wytrzeć klucze zanim je odłożę do szafki, czy też zamieść swoje stanowisko pracy na fajrant-
Jakbym mial pracownika to tez by pewno tak robił.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1211
Miasto
trasa lublin siedlce
A jak ten lysy palant zarabia na joutubie? Ja raz probowalem go obejrzec ale ten jego kucyk mnie irytuje. Jak bierze tak tanio to bede mu robote dawal i narzuce tylko swoj zarobek. Cwaniak z trojmiasta jak zrozumialem. Tak platformiane wymiociny w wiekszosci siedza. Auto ma byc zrobione a nie postawione w salonowym warsztacie.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja mam takie określenie: ,, internetowy typ klienta''... fura w kredycie, na pokaż, pusta kieszeń i brak kasy na normalny serwis i eksploatację. Poziom roszczeniowości wysoki i brak zaufania do mechanika, bo to złodziej i oszust. Ja takich osobników nie wpuszczam na posesję, niech jadą sobie do warsztatów pod ich profil :p Wydaję mi się , że kolega Łysy w takich wycelował , ale jak znam życie sami go na taczce wywiozą ;) czego oczywiście mu nie życzę.

Audiana

Początkujący
Punktów
3
Miasto
stolyca
Ja nie oglądam tego typa, wiedzy ani wyobraźni zbyt dużo nie ma, porównuje olej z patelni do oleju w skrzyni biegów...
Tutaj twierdzi, że nie jest pazerny, a jak mój kolega z jednej firmy motoryzacyjnej pokazał mi ile on sobie życzy za nakręcenie prostego filmiku i w jakim tonie dyskusje prowadzi, to sorry.
Papandreu, dzięki że wyłuskałeś smaczki z tych jego filmików bo nie chciałoby mi się ich oglądać. Hehe ci pazerni mechanicy, chcą zarabiać aż 4k miesięcznie... A Łysy wielkomyślnie będzie ludziom półcharytatywnie samochody naprawiał... Powinien dostać Krzyż Zasługi. A to że kasa z jutuba płynie szerokim strumieniem a pod domem jakie fury stoją nie pytajcie, to pomijalny fakt.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3069
E... tam pier...cie farmazony...:meh:
Tak byście rzucali kamieniami, bo żal wam dupę ściska, że ktoś miał pomysł i go sobie zrealizował i że ma z tego $$...:bored: typowe polaczki...:grumpy:
Nagrajcie coś takiego i podajcie link tutaj to ocenimy...
Albo jeszcze lepiej wstawcie do niego auto na naprawę i to nagrajcie...to wtedy podyskutujemy...:shifty:

mazi0000

SuperMechanior
Punktów
118
Miasto
Katowice
Wkurza nas to jak on ocenia mechaników. Wszystkich wrzuca do jednego wora. Tak samo jak tvn turbo , a potem ludzie to oglądają.

pawlo57

Nowy
Punktów
6
Oglądam od czasu do czasu Pana M4K.

Mam mieszane uczucia co do Jego intencji, zaczął od prowadzenia kanału na Youtube gdzie jako pasjonat mechaniki samochodowej umie w łatwy i przystępny sposób przekazać zwykłemu Kowalskiemu jak coś działa lub jak rozwiązać dany problem. Nie ma tam specjalistycznych rzeczy dotyczących np zaawansowanej diagnostyki. Takie są na innych często anglojęzycznych kanałach gdzie ludzie z branży z USA lub UK pokazują na czym problem polega oraz metody jego rozwiązania nierzadko wymagające wiedzy i profesjonalnego sprzętu. M4k jednak chce trafić do jak największej liczny odbiorców i celuje w ludzi którzy mają przeciętne pojęcie o samochodach. Prezentuje im w łatwy i przystępny sposób różne tematy z motoryzacji i i mechaniki. Właśnie tym zdobywa popularność i nowych widzów (subskrybentów). Dziwicie się?
Jak Wam się wydaje które wideo będzie miało większą oglądalność.:?
1. Zaawansowana diagnostyka zaworu EGR
2. Wymiana zaworu EGR

Pozycja nr 2 przebije oglądalnością 1 i to o kilka zer. Każdy średnio inteligentny użytkownik, który podejrzewa ze ma uszkodzony EGR od razu szuka w internecie jak go wymienić.

Wracając do M4k, nie podoba mi się to że buduje swój wizerunek oczerniając konkurencję i używając kampanii negatywnej na Youtube, która jest niestety skuteczna. To jest najgorsza form marketingu jaką można prowadzić. Wykorzystuje do tego narzędzie (Youtube) z którego inne warsztaty nie korzystają. Jeżeli jest faktycznie taki dobry za jakiego się uważa to nie oczerniał by innych. Zamiast tego powinien umieć wejść w społeczność i rynek warsztatów w Polsce i umieć się z ludźmi dogadać. Jak widać nie jest tym zainteresowany. Brakuje mu pokory, wypowiada się jak wszystko wiedzące medium a jak nie daj Boże trafi się mu auto źle zrobione w innym warsztacie to ...o jejku znowu 15 minut ...kampanii negatywnej.

Nie można od razu zakładać że warsztat miał złe intencje.
Przykład:
U mojego znajomego który prowadzi warsztat od około 30 lat, były różne przypadki ale jeden jedyny taki w którym praktykant zamontował klocki hamulcowe odwrotnie...czyli stroną metalową do tarczy ...da się? :) ano da :) Łańcuch krytycznych zdarzeń sprawił, że nikt nie sprawdził roboty praktykanta i klient wyjechał. Po południu dostajemy telefon od klienta, że w drodze do Niemiec strasznie mu hamulce wyją i auto praktycznie nie hamuje. Musiał zjechać do najbliższego warsztatu gdzie dopiero się okazało co się stało. Po powrocie klienta do Polski znajomy pokrył koszty naprawy. Zycie niestety.
Wyobrażam sobie, że jak by takie auto trafiło do M4k to powstał by nowy odcinek z kampanią negatywną.

Podsumowując:
W każdej branży są czarne owce...lekarze, prawnicy, firmy budowlane itp. Żaden lekarz złego słowa na innego nie powie a nie raz jest tak że trzeba się naszukać i nachodzić żeby znaleźć dobrego który umie postawić właściwą diagnozę. Ludzie z branży powinni trzymać się razem, powinni sobie pomagać i tego Wam wszystkim życzę.

Do góry Bottom