• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

M4K Garage - mechanika widziana okiem youtubera

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
No tak. Ale jak za swoje, to będzie musiał ceny podnieść...
Życzę mu jak najlepiej. Niech sobie radzi. Miał pomysł i go wykorzystał.
Niech sobie robi co chce. Życie z weryfikuje. Sam dojdzie w końcu do pewnych wniosków...

eidems

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Konin
Ale jesteś facet śmieszny. Nowe auta z fabryki mają 2 lata gwarancji, ale od warsztatu który wymienił Ci klocki żądasz 2 letniej gwarancji na 20-sto letniego Passata? Ok, przyjedź, dam Ci 2 lata gwarancji na wymianę tarcz i klocków, ale wymieniamy wszystko, czyli tarcze, zaciski, piasty, wszystkie przewody hamulcowe. Dodatkowo felgi jadą do zwymiarowania, czy czasem jakaś nie ma choćby minimalnego bicia i dostajesz plomby na wszystkie śruby. Tak, wtedy dostaniesz 2 lata gwarancji na to, ale ten serwis będzie kosztował 4 razy tyle, co to Twoje auto jest warte.

Remont silnika? Ok. Volvo w jednym z silników nie przewiduje wymiany pierścieni tłokowych. Nie ma, ani zamienników ani w ASO. Wg. procedury masz wymienić cały wał z tłokami na nowy. Wału nie ma, masz kupić komplet razem z blokiem. Koszt imprezy ok. 10 koła papiera. Założone pierścienie z Mazdy za kilka stów, która ma ten sam silnik, auto chodzi jak bajka. Chcesz żebym na to dał 2 lata gwarancji? Ok, robimy wg procedury Volvo + remont głowicy. Może 20 koła by Ci starczyło, bo przecież robisz wszystko na oryginalach, nie na jakiś śmiesznych zamiennikach z IC.

To jak, dalej chcesz żebym dał 24 miesiące gwarancji? Ja dam, bez problemu, ale robimy wszystko od A do Z, a nie "panie, bo te tarcze nie są takie złe, ja je dam do toczenia"
Piszecie ciągle o gwarancji, a nikt nie wstawił chociażby ich warunków i długości, boicie się? Proszę wklejcie warunki gwarancji ze swoich serwisów, a nie piszecie głupoty, że jak pęknie dostarczony pasek rozrządu przez klienta to ma problem, ponieważ ja nie widzę problemu. Część zamontowana przez Was może być identyczna jak dostarczona przez klienta. Jeżeli piszecie, że dajecie rok gwarancji, proszę podajcie warunki tejże gwarancji. Dla mnie Wasze słowa są bez pokrycia. Co do remontu silnika, to nie jesteś serwisem ASO, i robiąc remont po swojemu (i tak nie wymieniasz wszystkich elementów które zaleca producent, ponieważ nie posiadasz dokumentacji technicznej volvo, śmiem twierdzić, że nawet nie wiesz jak wygląda oryginalny tester i oprogramowanie VIDA do aut marki VOLVO. Dlatego ciesze się, że robisz to po swojemu i udzielasz jakiejś "gwarancji" ponieważ nawet dokumentu na tą gwarancję klient najprawdopodobniej nie otrzymał.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Otóż jesteś w błędzie. Oczywiście, że nie jestem ASO bo nie stać mnie na wydanie kilkunastu milionów na zbudowanie serwisu spełniającego wymogi producentów pojazdu. Nie znaczy to, że nie mam dostępu do dokumentacji technicznej. Widać, że nie masz pojęcia o czym mówisz i zanim zaczniesz krzyczeć, zapoznaj się trochę z tematem ok?

Co do warunków gwarancji, wklej proszę warunki gwarancji z dowolnego ASO i zobaczymy jak to się ma do tego co mówisz

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Wykonawca udziela gwarancji na wykonana usługę na okres 6 msc bez limitu kilometrów. Naprawa obejmowała regenerację sprzęgła hydrokinetycznego. Naprawy skutków oraz przyczyny awarii kompletnego kosza sprzeglowego c1 oleju oraz filtrów.

2. Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad fizycznych związanych z wykonywana usługa.

Wiem ze to bardzo ogólne chętnie usłyszę jakieś sugestie

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Wykonawca udziela gwarancji na wykonana usługę na okres 6 msc bez limitu kilometrów. Naprawa obejmowała regenerację sprzęgła hydrokinetycznego. Naprawy skutków oraz przyczyny awarii kompletnego kosza sprzeglowego c1 oleju oraz filtrów.

2. Wykonawca jest zobowiązany do usunięcia wad fizycznych związanych z wykonywana usługa.

Wiem ze to bardzo ogólne chętnie usłyszę jakieś sugestie

Nie masz zapisu o terminie rozpatrzenia reklamacji oraz o sposobie dostarczenia auta do serwisu. Zaraz dostaniesz Janusza co będzie chciał holowania z Hiszpanii na Twój koszt :)

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
@eidems

Jedyna co ja widzę, że nie masz pojęcia o czym piszesz i wrzucasz wszystkich do jednego worka z szopopartaczami.
Dla ciebie wszystko jest białe (aso) lub czarne (szopopartacze).

Tak dla Twojej wiadomości, to coś takiego jak dokumentacja techniczna jest dostępna, fakt droga, ale dostępna dla każdego zakładu mechanicznego.

Dla chcącego nic trudnego. Dlatego usługa kosztuje już prawie tyle ile w aso, bo trzeba praktycznie mieć te same narzędzia i dokumentację co ASO. Piszę to ogólnikowo i na tematy stricte techniczne dla danej marki, żeby zaraz mi się ktoś tutaj nie dowalił, że wg. mnie nikt nie wymieni łożyska w kole bez dokumentacji i kluczy z aso.

:D

Liczy się rezultat, a nie metoda ... to tak dla tych wszystkich, którzy jarają się płytkami na ścianach oraz pokojem z expressem do kawy wraz z blondi 75C na recepcji.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Czyżby zmowa cenowa się szykowała ?:rolleyes: Do uokik-u ich trza podać...:p:D

jhosef

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Gdańsk
Coś tam tego pooglądałem ale nie przebrnąłem.
Co do kwot za remont silnika - ja tam wszystko rozumim, że drogo, itp. Ale jakby mi kto rzucił 18 kółek za remont silnika to bym pojechał do wieśwagena lub kury i kupił silnik drugi za to.
W wieśwagenie silnik kosztuje od 4 k ojro - w zależności od jednostki. Ale może i 10 k kosztować za 2.0 TSI
Mowa o silniku bez osprzętu, wtrysków ale z głowicą itp.

Dół kosztuje 2.0 TDI np CFHC kosztuje 2900 k ojro. Ceny cennikowe. Ja wiem, że to nie wszystkie koszty itp.

Trochę mnie bawi lekka zmiana frontu M4K na bardziej pro-warsztatowy. Ale to może moje wrażenie. Nie zdzierżyłem aby to obejrzeć. Moja dziewczyna zaczęła to oglądać później to poprosiłem aby nie przy mnie :)

Edit - silnik 1,2 TSI kosztuje mniej niż startowo podałem 2760 ojro

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Obejrzałem te filmiki i jak Łysego nie lubię bo to dla mnie jest farmazon, to w tym przypadku przyznam mu rację.
Ludzie nie szanują mechaników, nie mają pojęcia że diagnoza, trafna diagnoza !!!! to 90% sukcesu. Sprzęt kosztuje i kliknięcie w sekundę enter wiąże się z wydatkami. Ostatnio za samo podniesienie auta, weryfikację auta, pokazanie palcem i stwierdzenie klienta że się zastanowi bo sporo kosztuje, krzyknąłem 50 zł. Foch, obraza majestatu była ogromna, tylko nikt nie widzi że podnośnik kosztował 6500 zł.
Z drugiej strony, w sumie wcale się nie dziwię ludziom, bo nie raz spotkałem się z sytuacją że mechanicy strzelają ślepakami, a klient za to wszystko płaci.
Przecież za takie nietrafne diagnozy, wymiany, jeden z drugim mechanik robi z siebie debila. Pomijając o famie jaka pójdzie w eter.
Tak samo popieram że nie da się zrobić szczegółowych wycen i czas naprawy na grubszą robotę przez telefon.
Roboczogodziny też nikt nie szanuje, bo przykładowo naprawa przetartego przewodu trwa 2 min lecz znalezienie go dwa dni, tak abstrahując. I jak mnie ktoś wk.............wi czasami dlaczego tyle??? odpowiadam naprawa usterki kosztowała 1 zł znalezienie jej i gdzie jej szukać 399 zł. Przykładowo mówię.

Przykład wymiany klocków, niby prosta robota, szybko i sprawnie 70 zł hmm. Zrobiło się 900 zł

Załączniki

• Screenshot_20191107-220010_Gallery[1].jpg
    Screenshot_20191107-220010_Gallery[1].jpg
    520,4 KB · Wyświetleń: 74

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Przecież za takie nietrafne diagnozy, wymiany, jeden z drugim mechanik robi z siebie debila. Pomijając o famie jaka pójdzie w eter.
Tak samo popieram że nie da się zrobić szczegółowych wycen i czas naprawy na grubszą robotę przez telefon.

Pomyliłem się dziesiątki/setki razy i klient za to płacił, bo to jego samochód.
Myliłem sie mylę i mylił sie będę, i to na koszt klienta, bo to jego samochód.
Klient o wszystkim jest informowany na bieżąco.
Nie pisz krispar o podnośnikach za 6,5tyś, to drobiazg.
Stanowisko pracy do czyszczenia DPF kosztowało wspólnika pół bańki, drugiego do wtryskiwaczy 350tyś.
Cienki bolek jesteś i do tego marudzisz jak stara baba.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Łysy zmienił front bo nagle się okazało, że mechanicy to wcale nie złodzieje i cwaniacy, bo dostał strzał w mordę od rzeczywistości jak swój warsztat otworzył :D

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Celebryta pełna gębą. Do pełni szczęścia zostało tylko pytanie na śniadanie i dzień dobry tvn.

Załączniki

• IMG_20191123_201454.jpg
    IMG_20191123_201454.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 43

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja ściągnę z chomika za darmo, nie będę 5zl płacił

Do góry Bottom