• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[MB C180 W202] Długo Kręci Nim Zapali

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiesz co ? jedz ty do mechanika bo juz nie mam siły radzić

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jak koledzy wcześniej napisali zasysa ci paliwo z regulatora do kolekora przez co wzbogaca ci mieszanke możliwe tez ze spada ciśnienie i cofa ci paliwo do baku przez co auto potrzebuje czasu zeby zapalic. Zrób moze doświadczenie zanim zapalisz auto w sytuacji kiedy bedziesz podejźewał ze bedzie dlugo kręcił włącz i wyłącz zapłon kilka razy za kaźdym razem czekając chwile zeby pompka dopompowała listwe

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tarnów, pow. tarnowski, Małopolskie
Robiłem tak właśnie teraz jak wracałem do domu. Auto stało od 16 do 22:30. Włączyłem/wyłączyłem kilka razy zapłon, pompka pompowała, nic to nie dało, MB kręcił.

Stał ponad 6 godzin i kręcił. Po nocy odpala od strzała, to jest zagadkowe.

Wiesz, nie jeden mechanik patrzył i nie wiedział co jest na rzeczy. Nie umie powiedzieć.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ciekawy egzemplarz , trudno na odległość zgadywać może być wszystko

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Bardzo ciekawy, nikt nie może dojść ładu składu co jest nie tak i nie jest halo w nim.

Ja się już z tym borykam od marca/kwietnia tego roku. Po drodze to co mogło być wymienione (filtry, świece) wymieniłem.

Sprawdzone parę rzeczy zostało, nic. Byłem jak pisałem wcześniej u kliku mechaników - rozłożyli ręce, i nic poza tym.

Przyznam szczerze że sam nie wiem co już może być nie tak. Nawet wszystkie bezpieczniki sprawdziłem, przeczyściłem, myślałem że coś nie tak jest z przekaźnikiem pompy, wyjąłem go, przeczyściłem bezpiecznik, sprawdziłem go. Hm... dalej to samo.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ja podejrzewam co jest nie tak ale trzeba by było zobaczyć parametry i tu komputer by sie przydał o ile da się w nim odczytać parametry.

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Właśnie, tacy są mechanicy w mojej okolicy. Nie da się i co zrobisz. I tak pytam i tak mówię, nie. Nie ma błędów nie ma problemów.

Mówienie "wymień sobie pan świece" mija się z celem jak są wymienione. Ale co gorsza żeby najlepiej zmienić auto, takie teksty to nawet nie biorę do siebie, ale świadczy o takim mechaniku i podejściu do sprawy.

I naprawdę nie mam, już gdzie i do kogo uderzyć z prośbą o pomoc.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie leje mu jak sprawdził ze szczelny , tak by go stale zalewało
Nistety za daleko jestesmy wiec nie mam jak pomóc

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Regulator został ten sam póki co, nie kupowałem nowego jeszcze.

Powiem jeszcze że dziś od rana leje/pada deszcze, jest wilgotno, i po nocy nie odpalił od razu na dotyk, kręcił chwilę żeby odpalić.

Zdaje sobie sprawę że dzieli nas odległość i nie ma jak poradzić w temacie.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ciekawe , trudny przypadek pewnie sama diagnostyka by mi trochę czasu zajeła
- proba
przekrecic kluczyk poczekac az pompa przestanie brzeczec , jeszcze raz i jeszcze potem rozrusznik .

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Zobacz czy zaraz po trudnym odpaleniu silnik przez kilka sekund nie dopala i czy czuć paliwo z wydechu. Wilgoć i temperature to mnie kierował by na układ zapłonowy przewody HC ? Cewki? A rozrusNik nie kręci wolniej? Jak ciepły. Moze czujnik położenia wału korbowego traci swoje właściwości jako ze po zgaszeniu jest liniowy wzrost trmperatury.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
nie sadze, raczej pod wplywem lpg sie rozjechało , nie wiem czy tam jest samoregulator ale moze za maly luz zaworow ? Ja bym musiał to zobaczyć i podejrzeć parametry jak sie da w tym systemie tzn. czasy wtrysków

Ostatnia edycja:

asziatko

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Tylko jak byłem na regulacji LPG to wszystko było dobrze, a problem już był z kręceniem.

Hm luz zaworów może coś w tym jest.

Właśnie konkretnych osób brak na miejscu, jak są to kawałek ode mnie. Szkoda bo może by się problem rozwiązał.

Tylko zastanawiam się nad tym gdzie jest tajemnica że jak stoi MB po nocy pali, a postoi chwilkę to już nie, czym to idzie?.

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Zimny większy luz zaworowy. Ciepły rozszeźenie materiału i mniejszy luz lub jego brak i tak aż do ostygniecia. Kompresja na ciepło i na zimno trochę moze by tu pomogła zakładam ze mechanicy w twojej okolicy dysponują manometrem

Do góry Bottom