• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mitsubishi Colt 1.3 2006 nie kręci, nie pali, immo ?

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Witam, autko nie pali, świecą się kontrolki i działa elektronika ale po przekręceniu na 3 poz słychać tylko pyknięcie przekaźnika i cisza, rozrusznik kręci spięty na krótko ale auto i tak nie odpala, wydaje mi się że nie słychać pompy paliwa po przekręceniu kluczyka. Miałem luźną klemę plusa i szykowałem się do jej wymiany i podejrzewam że to ona mogła zrobić jakieś zwarcie kiedy ostatnio ją poprawiałem. Podejrzewam immo ale czy w takim wypadku nie kręcił by też rozrusznik ? nie jestem mechanikiem i nie mam dostępu do komputera ale podejrzewam że spokojnie mógłbym odpalić auto na krótko podając zasilanie na pompę czy na wtryski (jeśli to wina immo i po pomierzeniu wyjdzie że nie ma też iskry) nie pasuje mi po prostu do awarii immo brak pracy rozrusznika, więc stąd moje zapytanie i może ktoś ma jakąś pomocną myśl ;)

Ostatnia edycja:

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
hehe :) to jasna sprawa, póki co próbuję podziałać żeby więcej było jasne no i jakoś odpalić auto i proszę już sobie sugerować w innym temacie jak żal dupkę ściska albo są jakieś problemy osobowościowe wymagające nieustannego wklepywania nieprzydatnych komentarzy panie nie leczony maniak :)
aleś mu pojechał :eek:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
wiem z doswiadczenia ze proby napraw przez osoby nie doświadczone konczą sie zwykle wiekszymi kosztami na warsztacie
tak ? a ja znam masę przypadków usunięcia usterek przez osoby niedoświadczone a mało tego znam znacznie więcej przypadków oszustów wśród mechaników którzy ściągają pieniążki za coś co nie było uszkodzone albo szukają wieki usterki w podobny sposób jak ja tutaj :) więc można spróbować pomóc rzeczowo a nie lać wodę bo post nie brzmiał, gdzie w internecie albo książce telefonicznej znajdę numer do mechanika, lawety ? :) auto chcę spróbować odpalić i dopiero pojechać szukać głębiej ewentualnie wymienić zestaw startowy jeśli się okaże że to rzeczywiście immo

aleś mu pojechał :eek:
przepraszam ale chłop drugi raz pisze jakieś bzdury to odpowiedziałem, mam internet i książę telefoniczną :) niech już się nie martwi tak o mnie i moje auto ;)

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Przepraszam ze cie uraziłem. Nie denerwuj sie tak ;)

I przepraszam za "nas" mechaników i elektryków ze tak kradniemy i oszukujemy.

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
spokojnie dopiero dobrałem się do kostki stacyjki :) czytałem ten post ale po prostu nie załapałem trochę o co chodzi, chodziło o sprawdzenie ciągłości przewodu "po stacyjce" od kostki do rozrusznika czy czy pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka na tym przewodzie :)

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
a więc tak mierzyłem na kostce tej z wcześniejszego foto, na niebieskim kablu z zielono żółtym paskiem 12V jest na 2 pozycji kluczyka, na czarnym przewodzie z czerwonym paskiem 12v jest na 3 pozycji, "raczej nie" zamieniam więc na jest :) ale czemu w takim razie rozrusznik nie kręci już nie wiem :) :) nie mam co prawda 100% pewności czy ten czarny przewód z czerwonym paskiem to jest 12 po stacyjce na rozrusznik bo mam ciężko sprawdzić ciągłość tego przewodu od rozrusznika do kostki ale jest duże prawdopodobieństwo :eek::jimlad:

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
to ciągłości nie sprawdzę ;) pomierzyłem jeszcze raz gruby biały z niebieskim paskiem to by był stały +, na 2 pozycji 12v jest nie tylko na niebieskim z żółto zielonym paskiem ale na niebieskim z czerwonym paskiem i na niebieskim z czarnym paskiem. Na pozycji 3 kluczyka na niebieskim z żółtym paskiem napięcie spada do ok 0,5V; na niebieskich zostaje 12V a na wspomnianym czarnym z czerwonym paskiem mam dopiero 12 V :bookworm: dziwne na wszystkich przewodach + ? :dead:

popych lepiej nie bo mam sporo śniegu :)))) wolę mu podać 12 na wszystko co możliwe :) :) gaśnica naszykowana :woot::eek::eek::eek:

fakt przekaźniki jeszcze nie sprawdzone bo nigdy tego nie robiłem ale spokojnie dokształcam się :) :dummy:

Ostatnia edycja:

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Masz tu schematy Stacyjka-System rozruchu i Immobilizer do Colta 2003-2012

Załączniki

• Stacyjka.pdf
    21,5 KB · Wyświetleń: 21
  • Starting System.pdf
    43,9 KB · Wyświetleń: 13
  • Immobilizer.pdf
    43,7 KB · Wyświetleń: 12

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
na tym co wrzuciłeś sa piny 10-25 i 40 sterownika silnika no ja widzę.

Ok... troche mi rece opadają, odpuszczam temat...

Do góry Bottom