• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Mitsubishi Colt 1.3 2006 nie kręci, nie pali, immo ?

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Witam, autko nie pali, świecą się kontrolki i działa elektronika ale po przekręceniu na 3 poz słychać tylko pyknięcie przekaźnika i cisza, rozrusznik kręci spięty na krótko ale auto i tak nie odpala, wydaje mi się że nie słychać pompy paliwa po przekręceniu kluczyka. Miałem luźną klemę plusa i szykowałem się do jej wymiany i podejrzewam że to ona mogła zrobić jakieś zwarcie kiedy ostatnio ją poprawiałem. Podejrzewam immo ale czy w takim wypadku nie kręcił by też rozrusznik ? nie jestem mechanikiem i nie mam dostępu do komputera ale podejrzewam że spokojnie mógłbym odpalić auto na krótko podając zasilanie na pompę czy na wtryski (jeśli to wina immo i po pomierzeniu wyjdzie że nie ma też iskry) nie pasuje mi po prostu do awarii immo brak pracy rozrusznika, więc stąd moje zapytanie i może ktoś ma jakąś pomocną myśl ;)

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
przeczytaj piny ze złącza ecu w takim razie ? :) już powinieneś odpuścić przed pierwszą wiadomością ;)

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Fakt...

A numer pinu masz na wtyczce swojego złącza ECU. Wystarczy chcieć.
pewnie że wystarczy chcieć wymontować ecu w śniegu pod blokiem żeby sobie sprawdzić ;) na ecu przyjdzie czas zaraz po przekaźnikach :) ale prędzej walnę plusa na wszystko po kolei odpalę i pojadę z tym złomem gdzie potrzeba czyli albo na złom albo do nie złodzieja ;) :)

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Chodzi o to że tam widać który pin sterownika załącza przekażnik od rozrusznika więc możesz w prosty sposób użyc miernika i sprawdzić czy jest sterowanie... co z tego że przekażnik będzie ok jak nie bedzie miał sygnału z ECU

To samo jeśli chodzi o sygnał stacyjki do ECU i tak dalej.

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
ok ale też co z tego że nie będzie miał sygnału z ecu ? stwierdzę wtedy że ecu jest do wywalenia albo trzyma jednak immo i i tak leżę z trupem pod blokiem :) ;) ale fakt posprawdzać trzeba wszystko :)

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Stwierdzisz wtedy że przekazniki są ok i zajmiesz się Immo.

A jak ty chciałeś to sprawdzić bez wiedzy o sterowaniu przekażnikami?

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Stwierdzisz wtedy że przekazniki są ok i zajmiesz się Immo.

A jak ty chciałeś to sprawdzić bez wiedzy o sterowaniu przekażnikami?
przekaźników nigdy nie sprawdzałem więc i wiedzy dostatecznej nie było, skoro teraz wiem że cewki przekaźników załączę "symulowanym" sygnałem sterowania i mogę teoretycznie sprawdzić czy te sygnały sterowania są, mogę się pobawić, temat założyłem raczej z myślą że pomoże mi odpalić auto w prostszy sposób (nie wiem np z ominięciem ecu) i dopiero pojadę do człowieka który, programował kiedykolwiek immo, wymieniał cały zestaw startowy, mógłby naprawić ewentualnie uwalone ecu itp :) jeśli mi się nie uda to będę się dopiero bawił w lawety i szukanie człowieka który będzie się chciał zająć tym złomem na miejscu :)

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
więc ... już sporo wiem i sporo zabawy mnie czeka :) nie widzę w tym ani ciężkości pomocy przez neta ani potrzeby wołania speca pod blok póki co :))) choć fakt że przejechanie wszystkich przekaźników i sprawdzenie sterowania na pinach zajęło by mu 15 minut a mi zajmie ... trochę dłużej ;) auta nie potrzebuję na już ani też nie chcę ładować niepotrzebnej kasy stąd i podejście :) no i chciałbym wiedzieć gdzie mniej więcej leży problem skoro z masą błędów autko i tak paliło bez problemu jeszcze kilka dni temu ;)

a z takich prostych pytań, jestem w stanie odpalić auto bez szkody dla silnika z ominięciem ecu jeśli byłoby uwalone czy nie ? :)

Ostatnia edycja:

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Jak odpalisz juz tego Colta pomijając ECU to mnie też tego nauczysz? Bo jestem ciekawy jak to sie robi...

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Nie bój nic pożyjemy zobaczymy :p narazie studiuje te twoje rozmazane schematy do sprawdzenia przekazników i sterowania z ecu i chyba niezbyt pasuje ten z opisem stacyjka do tego co jest na schemacie :):):)

Jak to jak podajesz +12 na wszystko od pompy do wtryskiwaczy i gra i buczy :jimlad: tylko trzeba uważać żeby się nie zaplątać w kable ;):eek: zgadza się ? :D
Pewnie wszystko to na co bym podał 12V bez przekaźników by się popaliło ale liczą się chęci ;):woot:

Jest zawsze opcja wymiany zestawu startowego na miejscu w przypadku kiedy to głupie ecu będzie wywalone. Teoretycznie byłoby to tylko ecu, moduł immo który nie wiem jeszcze gdzie jest, cewka-ring immo przy stacyjce i pastylki i elektronika w kluczykach - do zrobienia :);)

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
No dlatego będę próbował sprawdzać wszystko po kolei do skutku i to co radzicie :) zestaw przyjmuję za prawdopodobny ze względu na masę błędów które były z tych okolic :) no i co z tym schematem stacyjki ? :happy:

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
Moge ci zalatwic schemat po numerze vin ale nie wiem czy chcesz za to zaplacic bo serwis bedzie chcial okolo 100-200zl za schemat. Przyslalem ci to co mialem na dysku.

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
Spoko po prostu to raczej nie stacyjka więc sprawdź i zmień sobie nazwę, póki co jeszcze przekaźniki nie sprawdzone bo praca na zmiany nie pozwala ... :)

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
321
To jest schemat zasilania po stacyjce do wlasnie takiego Colta.

Masz tam zasilanie do ecu i do cewek zaplonowych. Ja nie bardzo wiem z czym masz tam problem...

Ostatnia edycja:

Piotr@1

Uczestnik
Punktów
1
To jest schemat zasilania po stacyjce do wlasnie takiego Colta.

Masz tam zasilanie do ecu i do cewek zaplonowych. Ja nie bardzo wiem z czym masz tam problem...
Spoko, że po stacyjce i że są cewki zapłonowe to wiem i się zgadza myślałem że to ma być konkretnie do samej stacyjki i coś tam może jeszcze siedzieć.

Do góry Bottom