• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ML W 163 2.7 Ciśnienie w układzie chłodzenia, zasysanie węża

MartinFG

Nowy
Punktów
0
Witam,

Proszę o poradę bo mam problem z układem chłodzenia w MB w 163 2.7 cdi.

Robi się wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia i wyrzuca płyn przez korek w zbiorniczku wyrównawczym, również bombluje powietrze ( przy spuszczaniu ciśnienia w zbiorniczku przez odkręcenie korka ) z tego cienkiego węża który jest między termostatem, a zbiorniczkiem wyrównawczym ( wejście od dołu ),przy 3000 obrotów i zamkniętym układzie widać jak z tego węża do zbiornika dostaje się płyn bardzo jasny bo zmieszany z micro bąbelkami powietrza. uzależnione jest to od prędkości ( przy 90 km/h nawet z lawetą załadowaną wyrzuca mniej płynu niż np. przy 120 bez lawety ) Na 1500 kilometrów z lawetą przy prędkościach 100-100km/h ubytek około 0.7-0.8 litra. Przy jeździe po mieście jest wszystko ok. Na postoju auto rozgrzewałem do 96 stopni i włącza się wiatrak, który zbija temperaturę do 93 stopni i się wyłącza. Po kilku takich próbach węże są normalnie twarde i nie wyrzuca płynu.

Test na obecność spalin w układzie chłodzenia nic nie pokazał.

Wąż od termostatu do chłodnicy jest przez cały czas pusty ( słyszę jak się przelewa mała ilość płynu gdy go podnoszę i opuszczam ) Przy pełnym rozgrzaniu silnika, gdy spuszczę ciśnienie z układu, zakręcę zbiorniczek wyrównawczy i dodam gazu tak do 3000 obrotów to wąż od termostatu do chłodnicy zasysa na płasko, niestety dolnego węża nie sprawdziłem. Wywaliłem termostat i jest już lepiej, wąż górny jest napełniony płynem i przy ściskaniu czuć, że jest pełny płynu lecz dolny wąż zasysa prawie na płasko. Zdjąłem chłodnicę i nie widać żeby była zakamieniona. Bez termostatu również wyrzuca płyn korkiem

Korki do zbiorniczka mam trzy i na każdym jest to samo.

Zrobiłem tym autem w takim stanie ( większość z lawetą ) ponad 40 000 km

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Marcin

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
A olej nie dostaje się do układu? Te przewody co ich ściska nie są "galaretowate"? Guma robi się taka po kontakcie z olejem.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Jak już to prędzej głowica pęknięta, częste przypadki w nich. UPG to jeszcze w CDI-ku nie robiłem, co nie znaczy że nie może być wydmuchana.

MartinFG

Nowy
Punktów
0
martin, jakieś wieści?

Nie mam pomysłów, sprawdziłem chłodnicę i środku wygląda jak nowa. Trochę śmieci było pomierzy chłodnicami ( klimy i wody )
w tym tygodniu spróbuje jeszcze wymienić te węże co zasysa na twardsze bo kolega w ML-u ma mocniejsze i pompę wody.
W tym silniku jest jakaś procedura odpowietrzania układu chłodzenia ??

Do góry Bottom