jednego pewnego dnia lato 2011 przychodzi do mnie starszy pan i poprosil zebym mu podpiol kompa pod auto a to było audi a4 i zebym za pomoca kompa mu wyczyścił egr!! i uwierzcie kłucil się że tak mu zrobili wczesniej w innym warsztacie;-)kurcze od kiedy to usterke mechaniczna się usuwa kompputerem hehe cuda noralnie cuda;-)mówie -panie sprzedaj mnie te wiedze co ni posiedli albo dilera pan zmien heheh pozdrawiam ;-))
Życzenie klienta nie było wcale tak szokująco głupie.Pomylił wprawdzie egr z pdf ale nie jest to znowu takie niezwykłe gdy się ma do czynienia z klientem a więc z kimś kto nie musi niczego wiedzieć o mechanice i z reguły jest laikiem w tej tematyce.Profesjonalny jednak serwisant powinien w lot zorientować się o co chodzi i nie ośmieszając klienta -który jest jego chlebodawcą-fachowo wyjaśnić w czym rzecz i równie fachowo wykonać usługę inkasując za nią nie najgorszą sumkę.Na koniec dobrze jest docenić słuszność diagnozy klienta i dziękując za odwiedzenie serwisu polecić swoje usługi na przyszłość.Tak działają na prawdę profesjonalne serwisy w starych demokracjach.Usługodawca zna swoje miejsce w hierarchii.Choć jest na prawdę b. mądry a często i bogaty zachowuje się tak jakby ten zagubiony i nędznie wyglądający klient był dla niego kimś baaardzo ważnym.Niestety u nas n a j c z ę ś c i e j usługodawca nie może się powstrzymać przed wyeksponowaniem własnej przewagi nad klientem i to jest nie tylko sprawa kultury ale nade wszystko braku instynktu samozachowawczego.
dzisiaj byl u mnie klient jakis taki "opalony" i pytal sie czy pospawam mu aluminium mowie ok to dawaj...ale bardzo zaciekawilo mnie jego "opalenizna" wiec pytam sie go czy byl gdzies na wczasach a on na to ze nie przez 2 dni byl w szpitalu...(i tu moje oslupienie dlaczego wiec sie grzecznie pytam??)
-a przez miske olejowa
-jak to przez miske???
-bo szwgier tez spawacz ale torche mu nie poszlo
-co nie poszlo???
-wypilismy litra szwagier mial Tiga i chcial pospawac bez wyjmowania miski, nalalismy rozpuszczalnika do silnika zeby olej wyplukac, tzn oczyscic zeby mu sie lepiej spawalo i sie stalo
-to dlaczego Panu szwagier nie pospawa???
-on przy dobrych wiatrach to moze na wielkanoc wyjdzie ze szpitala
.
,albo więcej doswiadczenia .
.
.
.a terazzostawie wam do zgadniecia.
1 ) Co było przyczyną zablokowania silnika? .
2 ) Co było przyczyną białego bymu?.
ps. Jak ktos zgadnie co było klikam "lubię"![]()

co było przyczyną białego dymu? płyn w cylindrach jak sie spala to daje biały dym
He he na 1 pytanie to oczywiście trafiłes . Woda zablokowała tłok .
a co z 2 podpunktem?? oczywiste ze spalał silnik wode , ale z kąd ta woda??