• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

najdziwniejszy przypadek

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
He he na 1 pytanie to oczywiście trafiłes:D . Woda zablokowała tłok .
a co z 2 podpunktem:rolleyes:?? oczywiste ze spalał silnik wode , ale z kąd ta woda??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
silnik był zalany płynem chłodniczym a nie wodą ?

ton

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
jednego pewnego dnia lato 2011 przychodzi do mnie starszy pan i poprosil zebym mu podpiol kompa pod auto a to było audi a4 i zebym za pomoca kompa mu wyczyścił egr!! i uwierzcie kłucil się że tak mu zrobili wczesniej w innym warsztacie;-)kurcze od kiedy to usterke mechaniczna się usuwa kompputerem hehe cuda noralnie cuda;-)mówie -panie sprzedaj mnie te wiedze co ni posiedli albo dilera pan zmien heheh pozdrawiam ;-))
Życzenie klienta nie było wcale tak szokująco głupie.Pomylił wprawdzie egr z pdf ale nie jest to znowu takie niezwykłe gdy się ma do czynienia z klientem a więc z kimś kto nie musi niczego wiedzieć o mechanice i z reguły jest laikiem w tej tematyce.Profesjonalny jednak serwisant powinien w lot zorientować się o co chodzi i nie ośmieszając klienta -który jest jego chlebodawcą-fachowo wyjaśnić w czym rzecz i równie fachowo wykonać usługę inkasując za nią nie najgorszą sumkę.Na koniec dobrze jest docenić słuszność diagnozy klienta i dziękując za odwiedzenie serwisu polecić swoje usługi na przyszłość.Tak działają na prawdę profesjonalne serwisy w starych demokracjach.Usługodawca zna swoje miejsce w hierarchii.Choć jest na prawdę b. mądry a często i bogaty zachowuje się tak jakby ten zagubiony i nędznie wyglądający klient był dla niego kimś baaardzo ważnym.Niestety u nas n a j c z ę ś c i e j usługodawca nie może się powstrzymać przed wyeksponowaniem własnej przewagi nad klientem i to jest nie tylko sprawa kultury ale nade wszystko braku instynktu samozachowawczego.

S

S-LINE

dzisiaj byl u mnie klient jakis taki "opalony" i pytal sie czy pospawam mu aluminium mowie ok to dawaj...ale bardzo zaciekawilo mnie jego "opalenizna" wiec pytam sie go czy byl gdzies na wczasach a on na to ze nie przez 2 dni byl w szpitalu...(i tu moje oslupienie dlaczego wiec sie grzecznie pytam??)
-a przez miske olejowa
-jak to przez miske???
-bo szwgier tez spawacz ale torche mu nie poszlo
-co nie poszlo???
-wypilismy litra szwagier mial Tiga i chcial pospawac bez wyjmowania miski, nalalismy rozpuszczalnika do silnika zeby olej wyplukac, tzn oczyscic zeby mu sie lepiej spawalo i sie stalo
-to dlaczego Panu szwagier nie pospawa???
-on przy dobrych wiatrach to moze na wielkanoc wyjdzie ze szpitala

ogarnal mnie taki smiech ze ledwo sie wstrzymywalem...ale przerazila mnie glupota ludza i alkohol co daje nam w polaczeniu straszne skutki...najlepsze jest to ze osoby ktore maja takie "dobre" pomysly to osoby w wieku 40-60 lat gdzie sa oni oczywiscie jakos "doswiadczeni " zyciowo

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
dzisiaj byl u mnie klient jakis taki "opalony" i pytal sie czy pospawam mu aluminium mowie ok to dawaj...ale bardzo zaciekawilo mnie jego "opalenizna" wiec pytam sie go czy byl gdzies na wczasach a on na to ze nie przez 2 dni byl w szpitalu...(i tu moje oslupienie dlaczego wiec sie grzecznie pytam??)
-a przez miske olejowa
-jak to przez miske???
-bo szwgier tez spawacz ale torche mu nie poszlo
-co nie poszlo???
-wypilismy litra szwagier mial Tiga i chcial pospawac bez wyjmowania miski, nalalismy rozpuszczalnika do silnika zeby olej wyplukac, tzn oczyscic zeby mu sie lepiej spawalo i sie stalo
-to dlaczego Panu szwagier nie pospawa???
-on przy dobrych wiatrach to moze na wielkanoc wyjdzie ze szpitala

Powiem ci ze śmiałem sie w głos po przeczytaniu tego postu .
Widać alkochol szkodzi nawet tym "doswiadczonym" życiowo.:)

A odnośnie mojego tematu.
Pisząc ze silnik spalał wode miałem na myśli płyn chłodzący ;) .
Jak narazie nie zgadliście co sie popsuło:p
Więcej wyobrazniu panowie:D ,albo więcej doswiadczenia .

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Pewnie podłączył przewód z układu chłodzenia do odmy:)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
Nie no bez przesady, przy aucie wcześniej nikt nie grzebał.
Klijet przyjechał do warsztatu bo mu z rana podwurko młgłą zachodziło po odpaleniu auta:confused:.
myślałem ze dośc zrozumiale opisałem sytułacje :eek:.
A wy mi tu kurka jakies banialuki piszecie,typu deszcz napadał;) .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
a teraz :D zostawie wam do zgadniecia.
1 ) Co było przyczyną zablokowania silnika? .
2 ) Co było przyczyną białego bymu?.

ps. Jak ktos zgadnie co było klikam "lubię" :cool:

no i co z tym "lubię" ??????

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
No właśnie arni_warbus czekam jak dociągniesz temat do końca;) bo stanołeś jak narazie w połowie:p

kubam619

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Garwolin
Raz zostawiłem latarkę zaczepioną miedzy zderzakiem a chłodnicą latarka przebyła tam 15 000 km potem przyjechał klient na wymianę oleju i zauważyłem latarkę naładowałem i działała

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
co było przyczyną białego dymu? płyn w cylindrach jak sie spala to daje biały dym :)

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
co było przyczyną białego dymu? płyn w cylindrach jak sie spala to daje biały dym

Arni ale ty czytasz te posty jakoś mało uważnie.

He he na 1 pytanie to oczywiście trafiłes . Woda zablokowała tłok .
a co z 2 podpunktem?? oczywiste ze spalał silnik wode , ale z kąd ta woda??

Znaczy sie chopie z polskiego na nasze z kąd ten płyn chłodzący się brał w komorze spalania! .

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
To jest Czysta ręka z wyjatkowo czystym urwanym denkiem tłoka
Wniosek.
Ręka nie jest mechanika a denko jest z rozwalonego silnika:D

S

S-LINE

to moja reka tak wyglada po pracy:)

dodam ze stalo sie to podczas "czysczenia" zmiennej geometri lopatek chlopaka ktory chcial zaoszczedzic...wiec co on zrobil jak czyscil te "lopatki"

ObelixSP

SuperMechanior
Punktów
90
Miasto
Łódź
a wzieł pieron i bęzyną ekstrakcyjna na odpalonym silniku zaczoł myć pewnie.
Silnik sie rozbiegał i i się ozwalił;)

S

S-LINE

nie nie..ale byles bardzo blisko, leci lubie...

zaczal czytac w internecie artykul o rozruszaniu lopatek przez WD-40 tylko nie doczytal...wiec pojechal podekscytowany kupil 2 butelki WD-40 i je wpsikal do dolotu zostawil na 2 godz i chcial zobaczyc jak teraz auto "jezdzi" to sa efekty nie czytania do konca :D

Do góry Bottom