• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Napinacz łańcucha rozrządu Passat b5 1.8 ADR

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam.
Auto jak w temacie. Olej od kupna półsyntetyk wymieniany co 10 tys. Km. Jak się dobrze rogrzał to zaczynał klekotac jak diesel napinacz łańcucha rozrządu. Postanowiłem przed wymiana na nowy zmierzyć ciśnienie oleju. Wiec wykrecilem czujnik ciśnienia oleju i podłączyłem manometr. Silnik nagrzany temperatura 90 stopni, bieg jałowy.
Ciśnienie zamierzone 1.5-1.6 bara
A przy przygazowaniu do 3tys obrotów 4.0-4.5bara.
Więc książkowe. Postanowiłem więc misy olejowej nie ściągać i nie czyścić smoka.
Kupilem więc napinacz z łańcuchem firmy FAI AUTOPARTS. Zamontowalem zgodnie z instrukcją w autodacie!
Niestety po uruchomieniu i 3 minutach pracy zaczął głośno pracować. Dźwięk jakby od napinacza znowu ale i coś jeszcze tam "barabani ". Teraz kultura pracy silnika na jałowym to tragedia, jest głośny i jakby coś brzeczy.
Moje pytanie: czy winny może być słabej jakości łańcuch i napinacz, chyba będę reklamował, czy może jednak przypchany smok. Ale skoro cinienie dobre to raczej chyba smok też jest ok????!!!
Chyba będę reklamował ten napinacz.
Co jeszcze zauważyłem. W vagu w grupie 25 jest odczyt położenia walka i wedle dtr to jest momentami poza właściwą wartością.
Na starym napinaczu i łańcuchu klekotalo, ale grupa 25 była ok, wszystko książkowo.
Pomożecie????

busiek100

Bywalec
Punktów
0
A w jakim sensie uciekł mi wałek.,bo oczka liczone 16 oczek jest między wałkami. A i po zamontowaniu kręciłem ze 2 razy wałem i było wszystko ok.
Możesz mi wyjaśnić o co chodzi z tym uciekł?!
A co sądzisz o firmie FAI AutoPARTS i ich częściach???

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Wrzucam zdjęcie z montażu

Czyli wałek wydechowy. Ale to też sprawdziłem jest wszystko na znakach. A poza tym brak jakichkolwiek błedów w VAgu.

Załączniki

• IMG_20190420_102113.jpg
    IMG_20190420_102113.jpg
    3,9 MB · Wyświetleń: 40

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Jak dobrze kojarzę, to te strzałki mają się pokrywać z nacięciami. Zdjęcie słabej jakości i wydaje mi się, że na wydechowym jest nacięcie a na ssącym go nie ma. Mogę się mylic, bo pisze z głowy i zdjęcia też nie oddają wszystkiego.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Jak dobrze kojarzę, to te strzałki mają się pokrywać z nacięciami
..Dobrze kojarzysz ..nacięcia(znaki ) na kolach muszą się pokrywać z trójkątnymi znakami na mocowaniach wałków rozrządu

..Dobrze kojarzysz ..nacięcia(znaki ) na kolach muszą się pokrywać z trójkątnymi znakami na mocowaniach wałków rozrządu
..ilość oczek może się zgadzać ale to nie znaczy że znaki się zgadzają !

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
taki zestaw FAI zakładałem .... trzy miechy czekałem na zwrot kasy z reklamacji - objawy podobne , z tego co pamiętam wałek poza zakresem dwa dni w plecy ...

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Załączam dtr z autodaty według którego robiłem.

Załączam zdjęcie zbliżone wałka wydechowego-zdjęcie nr 2

Załączniki

• Bez tytułu.png
    Bez tytułu.png
    46,1 KB · Wyświetleń: 36
  • IMG_20190420_102119.jpg
    IMG_20190420_102119.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 38

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Załączam dtr z autodaty według którego robiłem.
jeżeli tak zrobiłeś i w praktyce wszystko jest tak jak być powinno ...to prawdopodobnie zestaw który zakładałeś nie trzyma parametrów .Po wymianie łańcuszka i napinacza ile auto przejechało km.?

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Załączam zdjęcie zbliżone wałka ssącego nr 3.

Delikatnie jakby przesunięty???!!!
Jeszcze jedno pytanie. Bo jak wszystko poskładałem to kręciłem wałem 2 obroty i wtedy zrobiłem powyższe zdjęcia. Ale do sedna chodzi mi o napinacz i tu pytanie: jak kręciłem to napinacz szedł w górę na maxa a potem kręcąc dalej wałem spadał w dół, czy to normalne zachowanie nowego napinacza??!!!

Załączniki

• IMG_20190420_102126.jpg
    IMG_20190420_102126.jpg
    3,6 MB · Wyświetleń: 29

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
..ze zdjęć wynika że znaki są na swoim miejscu ..;lecz to nie wszystko ,,,jeszcze pozostają znaki na kole pasowym wału korbowego i kółka na wałku wydechowym . ..czy one też są na swoim miejscu .

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Auto na nowym łańcuchu i napinaczu zrobiło około 5tys km. Ale po złożeniu i uruchomieniu silnika po 3 minutach już było głośno. Auto jeździ w miarę, ale na jałowym pracuje bardzo dziwnie i głośno. Błędów brak. Ale w 25 grupie co jakiś czas jest poza zakresem wałek.
A jaki zestaw polecacie? Chodzi mi o łańcuch plus napinacz???

Jak ustawiłem wałek wydechowy na strzałkę i wycięcie na walku to koło wału również było na znakach

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
głośno pracuje bo w adr jest niski dekiel gdzie pracuje łańcuch , nowsze wersje tego silnika mają dekiel z dużym garbem i łańcuch nie obciera - podnieś dekiel i będziesz widział ślady ...

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
jak kręciłem to napinacz szedł w górę na maxa a potem kręcąc dalej wałem spadał w dół, czy to normalne zachowanie nowego napinacza??!!!
jak kręciłem to napinacz szedł w górę na maxa a potem kręcąc dalej wałem spadał w dół, czy to normalne zachowanie nowego napinacza??!!!
..tak . Jedna część napinacza jest ruchoma i pracuje na zasadzie góra -dół,,,utrzymując łańcuszek w stanie naciągnięcia, napięcia.Jednak nie może być tak że łańcuszek jest lużny .Jeżeli napinacz dostaje tyle oleju ile potrzeba a mimo to łańcuszek jest lużny ,oznacza to że napinacz jest niesprawny .

busiek100

Bywalec
Punktów
0
Witam ponownie.

Mam pytanie. Tak jak wyżej pisałem nowy łańcuch+napinacz łańcucha firmy FAI AUTOPARTS. Klekocze gorzej niż stary.
Mierzone było ciśnienie oleju przed wymianą napinacza. Na rozgrzanym silniku pokazało 1.5-1.6 bara na jałowym biegu, natomiast przy około 3000 obrtów wzrosło do 4-4.5 bara. Wiec chyba ok?!
Czy jest sens ściągania misy olejowej i czyszczenie smoka skoro ciśnienie oleju jest ok???
W tym modelu jest trochę roboty przy tym zdjęciu misy.
A i jeszcze jedno jaki olej polecacie do tego silnika, od kupna jeżdżę na półsyntetyku 10W40. Silnik 1.8 ADR+LPG.

Do góry Bottom