Skoda Superb. Bez wypadku. Nieco ponad 50tys km. Jestem drugim użytkownikiem. Jakieś 15tys km temu zauważyłem utratę stabilności toru jazdy i nadmierne zużycie bieżnika na przedniej osi po wewnętrznej stronie /2-3cm szerokości opony/. Niestabilność pojawia się na nierównościach kiedy jedna strona auta wjeżdża nawet na lekko nierówną nawierzchnię /czasem wystarczy tylko gruba warstwa farby wyznaczająca ciągłą linię/; samochód buja na boki jakby nierówności drogi poruszały układem kierowniczym skręcając delikatnie koła i kierownicę. Trzeba kontrować żeby utrzymać kierunek jazdy. Efekt ten staje się bardziej odczuwalny podczas hamowania, zmiany pasa ruchu gdy trzeba przejechać przez albo wjechać w koleiny i zmiany biegów kiedy wciśnięcie sprzęgła odcina napęd. Pełen bagażnik zwiększa niestabilność auta. Przy maksymalnym skręcie kierownicy w którąkolwiek stronę podczas ruszania daje się słyszeć cichy odgłos tarcia. Również przy pełnym skręcie podczas gdy auto powoli się toczy, raptowne wciśnięcie hamulca pozwala wyczuć luz. Podczas ruszania na wstecznym czasami daje się słyszeć głuche puknięcie, gdzieś z lewej strony z przodu. Przy prędkościach powyżej 110km/h na kierownicy czuć wibracje. Zbieżność niedawno była ustawiana, za kilka dni założę zimówki, więc będzie kolejna kontrola. Nie udało mi się wyczuć jakichkolwiek luzów na kołach podczas postoju. Mechanik sprawdzając zbieżność nie stwierdził uszkodzeń zawieszenia. Więcej grzechów nie pamiętam. Bardzo proszę o poradę.

przednie