• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

niestabilny tor jazdy

pozdraf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dartford
Skoda Superb. Bez wypadku. Nieco ponad 50tys km. Jestem drugim użytkownikiem. Jakieś 15tys km temu zauważyłem utratę stabilności toru jazdy i nadmierne zużycie bieżnika na przedniej osi po wewnętrznej stronie /2-3cm szerokości opony/. Niestabilność pojawia się na nierównościach kiedy jedna strona auta wjeżdża nawet na lekko nierówną nawierzchnię /czasem wystarczy tylko gruba warstwa farby wyznaczająca ciągłą linię/; samochód buja na boki jakby nierówności drogi poruszały układem kierowniczym skręcając delikatnie koła i kierownicę. Trzeba kontrować żeby utrzymać kierunek jazdy. Efekt ten staje się bardziej odczuwalny podczas hamowania, zmiany pasa ruchu gdy trzeba przejechać przez albo wjechać w koleiny i zmiany biegów kiedy wciśnięcie sprzęgła odcina napęd. Pełen bagażnik zwiększa niestabilność auta. Przy maksymalnym skręcie kierownicy w którąkolwiek stronę podczas ruszania daje się słyszeć cichy odgłos tarcia. Również przy pełnym skręcie podczas gdy auto powoli się toczy, raptowne wciśnięcie hamulca pozwala wyczuć luz. Podczas ruszania na wstecznym czasami daje się słyszeć głuche puknięcie, gdzieś z lewej strony z przodu. Przy prędkościach powyżej 110km/h na kierownicy czuć wibracje. Zbieżność niedawno była ustawiana, za kilka dni założę zimówki, więc będzie kolejna kontrola. Nie udało mi się wyczuć jakichkolwiek luzów na kołach podczas postoju. Mechanik sprawdzając zbieżność nie stwierdził uszkodzeń zawieszenia. Więcej grzechów nie pamiętam. Bardzo proszę o poradę.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
podnies na lewarku i sprawdz dobrze oba kola czy nie ma jednak jakiegos luzu. na moje chyb apowinien sie pojawic :)
napisz jeszcze jaki mial wypadek - jak uderzony, jak mocno itp.
jak to nic nie da, to jeszcze poloz sie pod autem i sprawdz czy przeguby wewnetrzne nie maja luzow, ale to nie powinno miec wplywu na niestabilny tor jazdy, jak juz to na pukniecie

pozdraf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dartford
Dziękuję. Tak też zrobię przy wymianie opon. Auto nie miało żadnego wypadku, użytkowane jest jednak bardzo intensywnie w ruchu miejskim, gdzie progów zwalniających wszelkich maści nie brakuje.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak bardziej zużywają się opony od wewnątrz, to jest za bardzo rozbieżny i wtedy każde koło będzie jechać w swoją stronę, to koło które w danym momencie będzie miało lepszą przyczepność, to wygra i pociągnie w swoją stronę samochód, a gdy jest za bardzo zbieżny, do działa tak samo, tylko w drugą stronę i w obu przypadkach trzeba ustawić zbieżność. Oczywiście wcześniej trzeba wyeliminować wszystkie nieprawidłowości zawieszenia i układu kierowniczego.
Jeszcze jedna ważna rzecz, po prawidłowo ustawionej zbieżności przy jeździe na wprost, kierownica powinna być ustawiona również symetrycznie na wprost. Wtedy, gdy pojawi się jakiś luz, lub uszkodzenie układu kierowniczego z jednej strony, to kierownica przestanie być prosto podczas jazdy na wprost i jak się lekko skrzywi, to sami będziemy wiedzieli, że trzeba to sprawdzić dla naszego bezpieczeństwa.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Jak przy jeździe na wprost podczas dodawania gazu i puszczania samochód nie utrzymuje prostego toru jazdy, to tuleje jednego wahacza są bardziej wybite od drugiego wahacza i są do wymiany. Dołączam się do moich przedmówców.
Arni, masz rację, że czasami nie widać, bo ja nie zauważyłem :)

Ostatnia edycja:

pozdraf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dartford
Bardzo dziękuję za poświęcony czas i rzeczowe odpowiedzi. Wczoraj wymieniłem opony. Korzystając z okazji, że auto wisiało na podnośniku, razem z mechanikiem sprawdziliśmy luzy na kołach i nic niepokojącego nie wykryliśmy. Okiem laika oceniłem tuleje, wahacze, ramiona zawieszenia, amortyzatory i również nic. Badanie geometrii kół w innym warsztacie wykazało rozbieżność na lewej stronie z przodu, pozostałe parametry były w normie. Także ten mechanik /to już drugi/ nie zauważył uszkodzeń zawieszenia i układu kierowniczego. Dziś ruszam w trasę. Czeka mnie jakieś 500km w ruchu mieszanym, będę miał więc okazję żeby dobrze się wszystkiemu przyjrzeć. Jutro postaram się opisać wrażenia. Pozdrawiam

pozdraf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dartford
W mieście auto wydaje się być bardziej stabilne, jednak na autostradzie przy prędkościach powyżej 110 km/h pojawiają się wibracje i samochód nadal lata na boki. Jazda nie jest przyjemna. Cały czas trzeba walczyć o kierunek. Kierownica nie jest ustawiona idealnie na wprost, widać to wyraźnie przy większych prędkościach. Czeka mnie kolejne spotkanie z mechanikiem, trzeba będzie dokładnie przyjrzeć się wszystkim gumom, drążkom i przekładni kierowniczej a potem ponownie sprawdzić zbieżność. Jeszcze raz dziękuję za porady

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
W mieście auto wydaje się być bardziej stabilne, jednak na autostradzie przy prędkościach powyżej 110 km/h pojawiają się wibracje i samochód nadal lata na boki. Jazda nie jest przyjemna. Cały czas trzeba walczyć o kierunek. Kierownica nie jest ustawiona idealnie na wprost, widać to wyraźnie przy większych prędkościach. Czeka mnie kolejne spotkanie z mechanikiem, trzeba będzie dokładnie przyjrzeć się wszystkim gumom, drążkom i przekładni kierowniczej a potem ponownie sprawdzić zbieżność. Jeszcze raz dziękuję za porady
wybite opony :D przednie

pozdraf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Dartford
Opony założyłem nowe, wibracje przy dużych prędkościach były obecne także na starych oponach. Cały ten samochód wydaje się być pechowy i wyjątkowo nietypowy. Po 30tys km wymieniłem już sprzęgło, pękł element obudowy; Skoda wspaniałomyślnie postanowiła oddać mi połowę kosztów, przy czym kasy jeszcze nie otrzymałem. Skłania mnie to do rozważań na temat innych marek.

Do góry Bottom