• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niezmienna wartość korekty jednego wtryskiwacza- silnik 1,6 HDI

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam Uprzejmie kolegów. Jestem nowy na forum, wiec nie potrafię jeszcze się sprawnie poruszać w tematach. Potrzebuję Waszej pomocy :-(
Posiadam Citroena C4 GP 1,6 HDI - 109 KM. Gdybym ostatnio nie robił regeneracji wtryskiwaczy, to pewnie bym nawet nie wiedział o problemie... O tuż po wspomnianej naprawie zostały sprawdzone Lexią korekty poszczególnych wtrysków /CEWKOWE-BOSCH/ i okazało się, że na drugim cylindrze jest niezmienna wartość = 6.01. Piszę niezmienna ponieważ nie zmienia się wraz z obrotami silnika i czy jadę czy nie - komputer pokazuje cały czas tą samą wartość. Zakładam, że komputer w samochodzie wydłuża czas wtrysku, aby wyrównać słabą kompresję 2 cylindra? Wszystko więc by wskazywało na słabsze ciśnienie sprężania w 2 cylindrze. Podejrzewałem na początku wadliwy wtryskiwacz, ale kiedy mechanik zamienił je miejscami błąd nie przeszedł na inny cylinder. Więc wtryski są OK. Gdyby nie wtryski nawet bym o tym nie wiedział, bo wywaliłem 80 zł na diagnostykę komputową w Citroenie i się okazało, że ich diagnoza dla silnika była ok. - bo ich program diag-box nie pokazuje korekty wtrysków. Lipa :( - Powtórzyłem jeszcze dwukrotnie test w innych autoryzowanych programach i cały czas ten sam wynik- tj. 6,01 mg na 2 cylindrze.
Silnik odpala od pierwszego strzału, przyspiesza doskonale, a na wolnych obrotach "chodzi" IDEALNIE. Pojawiają się wprawdzie czasem drobne wibracje nadwozia, ale mam nadzieję, że są one powiązane z inną usterką ?? Podpowiedzcie koledzy, co robić i czy w ogóle coś robić ??? Wpadam trochę w panikę ponieważ niedługo wyjazd na urlop, a ja nie wiem czy autko jest bezpieczne. Czy np. tłok uległ jakiejś deformacji /dziura w tłoku/, nadpalony któryś z zaworów? - czy po prostu błąd softu w moim komputerze pokładowym. Błagam podpowiedzcie coś konstruktywnego, bo na forach nie znalazłem podobnych tematów :-(
Czy wpędzać się w koszty tj. sprawdzać kompresję zmieniać soft w ASO, a jeśli wyjdzie słabsze ciśnienie sprężania, to czy bawić się w wymianę np. tłoka /skrzywionego korbowodu/. W ogóle nie mam pojęcia skąd taka usterka mogłaby powstać ??? Jakie mogłyby być konsekwencje jazdy z którąś z tych usterek /auto chodzi jak zegarek i nie traci mocy/ - spalanie bardzo ładne ... Bardzo proszę pomóżcie, bo mam pietra, aby wyruszać nim w dalekie trasy .:D
Paweł

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witaj Marku. Niestety nie mam pojęcia jakie jest u mnie oprogramowanie i jaki sterownik, bo się niestety na tym nie znam ):
Mój VIN: VF7UA9HZC45166450

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a może sprawdź po prostu czy nie masz 2 podkładek pod tym wtryskiem, jak wyciągali wtrysk może została i założyli nową...już takie rzeczy przerabiałem.

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dziękuję. Sprawdzę... chociaż 2 dni temu mechanik zamieniał wtryski miejscami i wartość się nie przeniosła na nowe miejsce, ale ślicznie dziękuję za każdą sugestię...
Gdyby pojawiły się dwie podkładki , to jedna musiałaby zostać niezauważona w gnieździe ???

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
tak, oczywiście i ja już taki numer przerabiałem, auto nie równo chodziło i nikt nie mógł dojść o co chodzi, coś mnie tknęło wyjąć wtrysk do sprawdzenia na stole ze względu na korekcje i ku mojemu zdziwieniu odbiło mi się światło miedzi w gnieździe. Patrzę na wtrysk, podkładka jest i poleciałem wszystkie...na 3 sztukach były podwójne. Auto jeździło ale nie ładnie chodził na wolnych, trochę przydymiał...no i go wyleczyłem. Opisywałem już tutaj ten przypadek. Auto to Fiat Scudo.

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Kurczę... sprawdzę - zabiłeś mi ćwieka z tymi podkładkami ... tyle że u mnie silnik chodzi idealnie i w zasadzie poza tą dziwną wartością nie byłoby się do czego przyczepić :(

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Pozostałe korekty się zmieniają i są w normie/ Wtryski świeżutko po regeneracji.
Korekty były sprawdzane trzykrotnie w trzech niezależnych źródłach /na trzech różnych kompach./- więc potwierdziła się pierwsza diagnostyka komputerem pompiarza. Na początku jego program brałem z wadliwy, a jednak ??? Później dwa razy lexia oraz program /nie wiem jaki w BOSCH/ - i zawsze ten sam wynik. /6,01 mg na 2 cylindrze/ Po zamianie wartość się nie przenosi. Jednak wtrysk ma poprawne wartości na innej pozycji. Więc wtrysk pewnie jest ok.
Zamiany i wcześniejsze naprawy /bez regeneracji wtrysków/ robił mechanik z Cytrynki. Jednak powiedział, że nie spotkał się jeszcze z takim przypadkiem /niezmiennej wartości korekcji na jednej pozycji/ - Przyjął, że od razu na maxa jest wydłużony wtrysk paliwa lub, że mój komputer jakoś zakodował sobie tą wartość i być może wgranie nowego SOFTU może coś pomóc ???

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
:( No właśnie, Wydaje mi się, że z kiepską kompresją powinien kuleć...

Z jednej strony jest to jakieś pocieszenie, ale nie wiem czy rzeźbić dalej, czy sobie odpuścić >>>??

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Sprawdź tą kompresję. Tam masz edc16c34 z oprogramowanie bym nic nie robił bo to raczej nie to. Masz taką duza korekte bo sterownik "dolewa " paliwo zeby praca silnika byla dobra. Jest to całkiem normalne że tak sterownik koryguje pracę i wtrysk. Tylko że musisz znaleźć przyczynę dlaczego tak leje na ten garnek. Bo w końcu ujrzysz kopyto w bloku.... ja na dzień dobry kompresję bym mierzyl. Później sprawdził jak wyglądają walki i popychacze hydrauliczne. A DB w ciula robić nie będzie.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
kamera do srodka cylindra, bo pewnie tłok podpalony. Wtryski po regeneracji , a wcześniej pewnie lały przez nie wiadomo ile. W 1,6 HDI to nie pierwszy przypadek.

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki chłopaki. Oczywiści się nie obejdzie bez sprawdzenia kompresji. Wtryski pewnie lały wcześniej - chociaż spalanie miał bardzo dobre i żadnego dymku za samochodem. Macie jednak rację, że nie ma co rzeźbić i sprawdzić sprężanie, potem wałki, tłok i popychacze.
Nie wiem czy o to chodzi, ale po kolei były wpisywane wielocyfrowe numery wtrysków i kodowane ...

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć chłopaki. Ciałem tylko nieco odświeżyć wątek i napisać, że mieliście rację co do SOFTU.
Ponieważ wgranie nowego softu niewiele mnie kosztowało/ koleżeńska przysługa/- zaryzykowałem. Oczywiście Wasze założenia były prawidłowe i nic to kompletnie nie dało. W poniedziałek już jestem umówiony na sprawdzenie kompresji naprawę tego co wyjdzie po rozbiórce silnika... Ponieważ zakładam, ze sprawa pośrednio dotyczy tego samego wątku, to chciałbym się z wami podzielić swoimi dzisiejszymi spostrzeżeniami oraz wątpliwościami. Bardzo będę wdzięczny za wsze wypowiedzi. Przyjrzałem się nieco pracy silnika i zauważyłem kilka prawidłowości, które mnie zaniepokoiły. Otóż wydaje mi się, że silnik przy przyspieszaniu odrobinę głośniej pracuje.
Niestety jak jest zimny i rozpoczynam jazdę, to pojawiają się podduszenia po wrzuceniu kolejnego biegu i 1 sek przerwania/ jakby się na sekundki przytykał/. Później kiedy się nieco rozgrzeje wszystko wraca do normy i już się nie przydusza, ale pojawiają się tak od trzeciego biegu / przy zmianach na kolejne biegi/ kilku sekundowe drgania nadwozia /silnika/ , które już po wejściu w obroty ustępują... Najbardziej są odczuwalne w czasie już ciągłej nawet jazdy na 5 biegu. Jednak ciekawostką jest, że to zjawisko nie zawsze wysypuje i czasami rwie jak "dziki". Jak wam pisałem, oprócz elementów które Wam wymieniałem wymieniony ostatnio elektrozawór ciśnienia turbiny i dzięki temu samochód odzyskał tzw. dół -czyli ładnie się zbiera, a nie przydławia. Oczywiście teraz u mnie tak się zdarza na zimnym silniku, ale przed jego wyminą był bardziej mułowaty i gorzej się zbierał. Nigdy nie był czyszczony EGR. Nie wiem jak reaguje zabrudzony, ale czy mógłby on wywoływać takie przyduszenia silnika/jakby na sek zabrakło paliwa/ oraz wibracje przy przyspieszaniu??
Myślałem jeszcze o poduszkach silnika, ale czy wtedy nie cały czas by wibrowało nadwozie. Zauważyłem również, że jak silnik jest bardziej dociążony /włączona klima, lub wyłączona klima , a włączona dmuchawa na więcej obrotów , to zwiększają się drgania silnika na wolnych obrotach. Wcześniej było tak tylko przy włączonej klimie, ale to chyba normalne. Teraz jakby bardziej...
Zastanawiam się, czy te zjawiska mogą być powiązane ze słabszą kompresją 2 cylindra. Czy wtrysk który jest dobry, ale wyrównuje dawkę może wywoływać takie zakłócenia, /drgania - wibracje itd...
Nie wiem czy dość obrazowo wszystko opisałem... Serdecznie Was pozdrawiam. Paweł :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Od początku pisze kompresja i szczelność i pamiętaj Francuzi liczą cylindry od koła zamachowego a nie od przodu.

Do góry Bottom