• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niezmienna wartość korekty jednego wtryskiwacza- silnik 1,6 HDI

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam Uprzejmie kolegów. Jestem nowy na forum, wiec nie potrafię jeszcze się sprawnie poruszać w tematach. Potrzebuję Waszej pomocy :-(
Posiadam Citroena C4 GP 1,6 HDI - 109 KM. Gdybym ostatnio nie robił regeneracji wtryskiwaczy, to pewnie bym nawet nie wiedział o problemie... O tuż po wspomnianej naprawie zostały sprawdzone Lexią korekty poszczególnych wtrysków /CEWKOWE-BOSCH/ i okazało się, że na drugim cylindrze jest niezmienna wartość = 6.01. Piszę niezmienna ponieważ nie zmienia się wraz z obrotami silnika i czy jadę czy nie - komputer pokazuje cały czas tą samą wartość. Zakładam, że komputer w samochodzie wydłuża czas wtrysku, aby wyrównać słabą kompresję 2 cylindra? Wszystko więc by wskazywało na słabsze ciśnienie sprężania w 2 cylindrze. Podejrzewałem na początku wadliwy wtryskiwacz, ale kiedy mechanik zamienił je miejscami błąd nie przeszedł na inny cylinder. Więc wtryski są OK. Gdyby nie wtryski nawet bym o tym nie wiedział, bo wywaliłem 80 zł na diagnostykę komputową w Citroenie i się okazało, że ich diagnoza dla silnika była ok. - bo ich program diag-box nie pokazuje korekty wtrysków. Lipa :( - Powtórzyłem jeszcze dwukrotnie test w innych autoryzowanych programach i cały czas ten sam wynik- tj. 6,01 mg na 2 cylindrze.
Silnik odpala od pierwszego strzału, przyspiesza doskonale, a na wolnych obrotach "chodzi" IDEALNIE. Pojawiają się wprawdzie czasem drobne wibracje nadwozia, ale mam nadzieję, że są one powiązane z inną usterką ?? Podpowiedzcie koledzy, co robić i czy w ogóle coś robić ??? Wpadam trochę w panikę ponieważ niedługo wyjazd na urlop, a ja nie wiem czy autko jest bezpieczne. Czy np. tłok uległ jakiejś deformacji /dziura w tłoku/, nadpalony któryś z zaworów? - czy po prostu błąd softu w moim komputerze pokładowym. Błagam podpowiedzcie coś konstruktywnego, bo na forach nie znalazłem podobnych tematów :-(
Czy wpędzać się w koszty tj. sprawdzać kompresję zmieniać soft w ASO, a jeśli wyjdzie słabsze ciśnienie sprężania, to czy bawić się w wymianę np. tłoka /skrzywionego korbowodu/. W ogóle nie mam pojęcia skąd taka usterka mogłaby powstać ??? Jakie mogłyby być konsekwencje jazdy z którąś z tych usterek /auto chodzi jak zegarek i nie traci mocy/ - spalanie bardzo ładne ... Bardzo proszę pomóżcie, bo mam pietra, aby wyruszać nim w dalekie trasy .:D
Paweł

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć chłopaki, cześć Marku. Właśnie odebrałem autko. Śmiga bez zarzutu.
Pisałem rano o awarii EGR, który wywalił błąd na komputerze pojazdu oraz diagnostycznym. /po jego czyszczeniu/ i mechanik zakwalifikował go do wymiany. Prawdę mówiąc już nawet znalazłem odpowiedni w internecie. Jednak mechanik błąd wykasował i jak dotąd się powtórnie nie pojawił. Czy można przyjąć, że nie był zepsuty i się sam ułożył po oczyszczeniu??? Czy mimo wszystko kupować nowy bo to błąd, który się będzie co jakiś czas powtarzał???

GregW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Derby
Picture 073.jpg Witam wszystkich też jestem posiadaczem c4 gp 1.6 hdi z fap 2007 rok ze skrzynią mcp i odczyty z korekcji wtrysków są podobne jak u kolegi na drugim cylindrze poza zakresem silnik odpalony czy zgaszony tak samo ,
nr opr 11202 samochodu ,a nr softu 9664617680 lub 103S20154, czy orientuje się ktoś czy jest jakaś werja poprawiona tego programu i czy ktoś może ma full bdm wersji poprawionej.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A nie sadzisz ze wtryski sa do wymiany ? sądzisz ze jak będzie nowy soft to nagle auto będzie miał inne korekty ? TO NIE WINDOWS

GregW

Nowy
Punktów
0
Miasto
Derby
Wtryski były zamieniane poza tym na wyłączonym silniku powinno pokazywać na wszyskich koło zera bynajmniej tak mam w drugim sprawnym samochodzie tzn.w 308 z tym samym silinkiem i manualną skrzynią. Sprawdzałem przejścia z ecu do wtrysków i wyniki odczytów przy podłączonych i odłączonych wtyczkach . Silnik rozbierałem bo ma taką metaliczną pracę panewki na korbowodach ok, smok czysty przejścia oleju ok na chłodniczne oleju i pompie vacuum. Poprzedni zestaw wtryków lał ale nie te cylndry co wskazywał komputer patrz zdjęcia. Picture 011.jpg Wyświetl załącznik 17096 Wyświetl załącznik 17096 Wyświetl załącznik 17096 Wyświetl załącznik 17096 Wyświetl załącznik 17096

ninjahwdp

Początkujący
Punktów
0
@Marek_S mam do Ciebie pytanie, bo mam trochę podobny problem, jednak korekcja wtrysku się zmienia... na wolnych obrotach wygląda to tak jak na załączonym screenie.

Samochód sam w sobie pracuje bardzo równo, odpala na ciepłym i zimnym, nie szarpie, nie kopci itd
Tylko spalanie mam na poziomie 7 l w mieście, co ponoć dla takiego pierdka (peugeot 207, spokojna jazda) to troche za dużo dla tego silnika.

Pod obciążeniem korekcje tego wtrysku spadają do około 4-4,5 max.
Jednak niepokoją mnie pozostałe korekcje tzn 1-sza i 2-ga...

Przeczytałem cały wątek, i sam nie wiem od czego zacząć szukania przyczyny usterki, tzn żadne błędy nie wyskakują i nic sie nie dzieje, ale obawiam się że jazda z takimi korekcjami nie wróży w perspektywie nic dobrego.

Chyba najrozsadniej byłoby zrobić najpierw próbę przelewową i zamienić wtryski miejscami 1 i 2? Jak myslicie...
Nie dawno kupiłem te auto dla kobiety, i się zastanawiam czy to nie jakaś mina... :(

Załączniki

• Korekcje.png
    Korekcje.png
    3,5 MB · Wyświetleń: 19

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
@Marek_S mam do Ciebie pytanie, bo mam trochę podobny problem, jednak korekcja wtrysku się zmienia... na wolnych obrotach wygląda to tak jak na załączonym screenie.

Samochód sam w sobie pracuje bardzo równo, odpala na ciepłym i zimnym, nie szarpie, nie kopci itd
Tylko spalanie mam na poziomie 7 l w mieście, co ponoć dla takiego pierdka (peugeot 207, spokojna jazda) to troche za dużo dla tego silnika.

Pod obciążeniem korekcje tego wtrysku spadają do około 4-4,5 max.
Jednak niepokoją mnie pozostałe korekcje tzn 1-sza i 2-ga...

Przeczytałem cały wątek, i sam nie wiem od czego zacząć szukania przyczyny usterki, tzn ż
Po ilu obrotach silnika odpala i przy jakim ciśnieniu ?

Mam na myśli ciśnienie na listwie w momencie zapłonu

ninjahwdp

Początkujący
Punktów
0
Po ilu obrotach silnika odpala i przy jakim ciśnieniu ?

Mam na myśli ciśnienie na listwie w momencie zapłonu
Auto odpala od strzała, jeśli chodzi o ciśnienie na listwie zaraz sprawdzę to jak tylko przyjade do domu z pracy (~ około 15-16)
Rozumiem że mam odczytać "ciśnienie paliwo zmierzone" przed, w trakcie i po rozruchu?

270-300
Po uruchomieniu waha się między 282-297

Ciśnienie paliwa referencyjne i zmierzone jest takie samo

Tak wyglądaja podczas jazdy (średnie obciążenie) 2-2,5 tys obrotów

Załączniki

• wtryski jazda.jpg
    wtryski jazda.jpg
    105,8 KB · Wyświetleń: 17

hali71

Nowy
Punktów
0
Czy udało się rozwiązać komuś problem z drugim wtryskiwaczem i wskazaniem korekcji 6,01 - stałej i nie zmieniającej się w czasie pracy oraz po zgaszeniu na stacyjce.

Do góry Bottom