• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niezmienna wartość korekty jednego wtryskiwacza- silnik 1,6 HDI

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam Uprzejmie kolegów. Jestem nowy na forum, wiec nie potrafię jeszcze się sprawnie poruszać w tematach. Potrzebuję Waszej pomocy :-(
Posiadam Citroena C4 GP 1,6 HDI - 109 KM. Gdybym ostatnio nie robił regeneracji wtryskiwaczy, to pewnie bym nawet nie wiedział o problemie... O tuż po wspomnianej naprawie zostały sprawdzone Lexią korekty poszczególnych wtrysków /CEWKOWE-BOSCH/ i okazało się, że na drugim cylindrze jest niezmienna wartość = 6.01. Piszę niezmienna ponieważ nie zmienia się wraz z obrotami silnika i czy jadę czy nie - komputer pokazuje cały czas tą samą wartość. Zakładam, że komputer w samochodzie wydłuża czas wtrysku, aby wyrównać słabą kompresję 2 cylindra? Wszystko więc by wskazywało na słabsze ciśnienie sprężania w 2 cylindrze. Podejrzewałem na początku wadliwy wtryskiwacz, ale kiedy mechanik zamienił je miejscami błąd nie przeszedł na inny cylinder. Więc wtryski są OK. Gdyby nie wtryski nawet bym o tym nie wiedział, bo wywaliłem 80 zł na diagnostykę komputową w Citroenie i się okazało, że ich diagnoza dla silnika była ok. - bo ich program diag-box nie pokazuje korekty wtrysków. Lipa :( - Powtórzyłem jeszcze dwukrotnie test w innych autoryzowanych programach i cały czas ten sam wynik- tj. 6,01 mg na 2 cylindrze.
Silnik odpala od pierwszego strzału, przyspiesza doskonale, a na wolnych obrotach "chodzi" IDEALNIE. Pojawiają się wprawdzie czasem drobne wibracje nadwozia, ale mam nadzieję, że są one powiązane z inną usterką ?? Podpowiedzcie koledzy, co robić i czy w ogóle coś robić ??? Wpadam trochę w panikę ponieważ niedługo wyjazd na urlop, a ja nie wiem czy autko jest bezpieczne. Czy np. tłok uległ jakiejś deformacji /dziura w tłoku/, nadpalony któryś z zaworów? - czy po prostu błąd softu w moim komputerze pokładowym. Błagam podpowiedzcie coś konstruktywnego, bo na forach nie znalazłem podobnych tematów :-(
Czy wpędzać się w koszty tj. sprawdzać kompresję zmieniać soft w ASO, a jeśli wyjdzie słabsze ciśnienie sprężania, to czy bawić się w wymianę np. tłoka /skrzywionego korbowodu/. W ogóle nie mam pojęcia skąd taka usterka mogłaby powstać ??? Jakie mogłyby być konsekwencje jazdy z którąś z tych usterek /auto chodzi jak zegarek i nie traci mocy/ - spalanie bardzo ładne ... Bardzo proszę pomóżcie, bo mam pietra, aby wyruszać nim w dalekie trasy .:D
Paweł

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Wiesz co, dobre pytanie.. Miesiąc temu jak samochód był w warsztacie prosiłem o wymianę filtra paliwa i nawet za jego wymianę zapłaciłem. Jednak w tych okolicznościach nasuwa się pytanie czy go w ogóle dotykali??? do Wymiany było kilka elementów i może mnie tylko naciągnęli. Powiedz, czy może się zdarzyć wadliwy filtr, który łapie jakieś fałszywe powietrze??? Zauważyłem, że samochód zachowuje się taj jakby się przytykał po redukcji biegu i dodaniu gazu na kolejnym biegu /trwa to 1-2 sek./ później przekracza magiczną granicę i dostaje" kopa" - czyli odtyka się... Zwykle obserwuję, to po nocy jak jest całkowicie zimny. Jak już pojeżdżę konkretnie po mieście, to zdarza się bardzo rzadko lub wcale. No i te również czasami pojawiające się kilka wibracji nadwozia, które pojawiają się również od czasu do czasu /również po zmianie biegu na wyższy/ - ale już nie odczuwalne jako przytykanie się /jakby dopływu paliwa/ a jako lekkie kilka wibracji /drgań/ nadwozia aż do momentu jak wejdzie silnik w odpowiednie obroty. Spróbuję jeszcze raz wymienić filtr..
Napisz proszę, czy zapchany mógłby dawać zbliżone objawy ??? Co sądzisz o EGR, który nie był przynajmniej przeze mnie nigdy czyszczony ???

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Chłopaki.. sorki za niefachowe opisy i nazewnictwo podwórkowe, ale niestety słabo się znam na tych pojęciach. Miałem na myśli we wcześniejszych wypowiedziach niski stopień sprężania na drugim cylindrze. Padło na niego wstępne podejrzenie ze względu na niezmienne i wysokie parametry korekty wtrysku na tym garnku. Jak pisałem. Wtryski były zamieniane miejscami i wartość się nie przenosiła na inne miejsce. Więc uczepiłem się uszkodzenia mechanicznego /słabego stopnia sprężania/ na tym cylindrze.... Teraz dołożyłem te drgania i przytykania, bo zastanawiam się czy mogą one być powiązane z ta usterką , czy to zupełnie coś innego.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Drgania są bo jeden gar nie pracuje jak trzeba, korekta stoi bo ster dokłada na max , ale jeszcze brakuje, żeby wyrównać pracę. Szukaj kumatego majstra niech sprawdzi mechanikę silnika. Sprężanie , stan tłoka i tak jak pisał Autoelektronika wałki rozrządu. Krzywka na rurce się lubi obrócić ;)

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Nie boję się prawdy. Jednak sam niczego nie zrobię, bo się na tym nie znam, a zostawienie samochodu w kolejnym warsztacie, to kolejna radosna twórczość i wymiana w ciemno dobrych części. Komputer diagnostyczny nie pokazuje w zasadzie innych błędów. Chcę doprowadzić autko do poprzedniego stanu, a nie pozbyć się kasy na wyminę połowy samochodu. Wydałem w ten sposób w ostatnim miesiącu 5,5 tysiąca złotych i jest coraz gorzej.. Niestety na błędne diagnozy i naprawy warsztatowe nie mam wpływu. Więc zwróciłem się do kolegów z nadzieją, że spotkaliście się z podobnymi przypadkami i będę mądrzejszy o wasze doświadczenia... Opisałem Wam szczegółowo, co już było robione wcześniej . bo od tego się zaczęły problemy.

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Bardzo dziękuję koledze DOJOT43.. Już słyszałem o tych nieszczęsnych wałkach w tych silnikach... Czy mógłbyś w kilku słowach opisać ich działanie /za co odpowiadają/>>> ??? zasugeruję ich sprawdzenie... jutro oddaję autko.. Napisz bardzo proszę, czy aby zdiagnozować tą usterkę trzeba rozebrać rozrząd .. czy głowicę ?????....... oraz czy sprawdzenie kompresji w takim przypadku miałoby sens ???

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja bym zaczął od sprężania. Jeśli będzie niższe na tym cylindrze ze stałą korektą to wtrysk do góry i kamera do środka, żeby sprawdzić stan tłoka. Kilka razy spotkałem się z wypalonymi tłokami przez lejący wtrysk w 1,6 HDI. Jeśli tłok ok. to kontrola szczelności cylindra, zaworów. Na sam koniec sprawdzenie wałków, ale to dość trudne.

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Powiedz proszę, czy ta krzywka mogłaby zakłócić "pracę" - sprężanie jednego cylindra???

Dzięki. Ja też podejrzewam wypalony tłok/ przynajmniej jego deformację/ .....

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Tak ta krzywka zakloci pracę silnika i wtrysk będzie robil korektę.
Ściągniesz pokrywę i go.....o zobaczysz a prawdopodobnie pomiar kompresji wyjdzie bezbłędnie i dopóki nie zawitają tam inne wałki to będziesz się bujał z tematem a to oznacza że silnik kiedyś miał kolizję.Chyba że faktycznie na tym garze masz przypalenizne z każdej strony to ok.
Dlatego napisałem żeby co niektórzy włączyli myslenie bo robią przy mechanice więcej niż ja i wiedzą że walki są rurami.
Wiesz już wszystko,teraz zabieraj się do roboty.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
skoro wydałeś 5.5tysia i jest tyylko gorzej to dziwię się że nie jedziesz na reklamację...wydałeś? wydałeś...naprawiony? nie...więc po co szukasz kolejnego warsztatu?
Można wiedzieć gdzie byłeś w tym warsztacie?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Niedawno trafił mi się 1,5 dci z nadpalonym tłokiem. Różnica w ciśnieniu sprężania była w granicach 3 atm. tylko .

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ślicznie dziękuję GRUPIE WSPARCIA TECHNICZNEGO - za bardzo cenne wskazówki odnośnie krzywki na wałkach rozrządu .. Dziś to zasugeruję mechanikowi...
Odp. dla kolegi "SZUMKA72"- niestety samochód był naprawiany w różnych miejscach i nie bardzo wiem który warsztat zawinił. Wymianę kompletów uszczelniających wtryskiwaczy, zdjęcie turbiny i zawiezienie do regeneracji, płukanie FAP - robił polecony mechanik z Citroena, ale poza ASO - prywatnie :(. Przed całą naprawą przejechał się dość ostro samochodem i turbina weszła w gigantyczne obroty. Zapaliła się wtedy kontrolka silnika, a samochód nie dał się wyłączyć kluczykiem i trzeba go było jednorazowo zadusić z wyższego biegu. Później ten problem już więcej się nie pojawił. PO tym zdarzeniu mechanik stwierdził, że olej poszedł przez /olej w dolotach/turbinę do wydechu???, i grozi zatarcie silnika w każdej chwili oraz, że winne są temu uszczelki "ogniowe' wtryskiwaczy, które były wtedy okopcone i miały ponoć przegrzewać i rozrzedzać olej silnikowy, co miało z kolei powodować utratę jego właściwości smarnych. Wyjmował do tej wtedy wtryski, a 2 z nich zostały uszkodzone przy wyciąganiu i zastąpione używanymi.. Turbina pojechała do regeneracji, ale okazało się, że jest sprawna i tylko ją uszczelnili. Mechanik myślał, że coś z FAP jest nie tak i kąpał go w jakimś środku ...FAP się ładnie zregenerował, ale drgania nie ustały. Powiedział wtedy, że winne mogą już tylko być wtryski, bo 2 z nich były wymienione na szrotowe. Wtedy, to pojechałem na regenerację wtryskiwaczy, która jak widać przebiegła pomyślnie, ale po zakończonej naprawie wyszła na lexii własnie ta fatalna korekcja. Oczywiście samochód zaczął lepiej pracować, mniej palić, ale drgania i przyduszania nie ustały... Wróciłem do niego, bo on zaczynał go naprawiać i pomyślałem, że będzie przynajmniej wiedział, co robił po kolei.. Ponieważ samochód stracił całkowicie tzw. 'dół" - czyli nie miał mocy i późno wchodził w obroty -wymienił / już gratis/ elektrozawór sterowania turbiną.. Samochód zaczął się pięknie zbierać, ale przyduszenia pozostały tylko na zimnym silniku, a drgania po zmianie biegów na wyższe od 3-5 tylko od czasu do czasu. Zauważyłem przy tym, że kiedy drgał silnik /nadwozie/ i popuściłem na chwilkę gaz i delikatnie od nowa dodawałem gazu, to wszystko ustępowało. Wtedy padła z Waszą pomocą sugestia uszkodzenia na drugim cylindrze. Przed wszystkimi tymi zabiegami może samochód nie był już rakietą, ale nie było żadnych drgań i przyduszeń. Samochód stał u niego prawie dwa tygodnie i mechanik nim jeździł ponoć w celach testowych - może wtedy coś się niefortunnie wydarzyło z silnikiem??? Tego nie wiem :(
Zanim wstawiłem pojazd do w/w tej naprawy , miałem nieco wcześniej 1 razowy epizod. Otóż stojąc na światłach zobaczyłem wokół pojazdu chmury białego, gryzącego dymu /jakby poszła uszczelka pod głowicą/- ale kiedy wyłączyłem autko i włączyłem ponownie wszystko było ok. Sadziłem, że to proces wypalania się uaktywnił na postoju??? Ale kilka lat nim jeżdżę i nigdy coś takiego się nie zdarzyło... Może to wtedy coś się stało z silnikiem ??? Chyba wypalanie FAP na postoju nie powinno mieć miejsca.. sam już nie wiem...
Nigdy bym nie chciał kogoś oskarżać bezpodstawnie, aby nie skrzywdzić swoją subiektywną oceną,,, Może to zbieg nieszczęśliwych zdarzeń?? Jedak wcześniej tak nie było.. Sorki, że tak szczegółowo opisuję cały epizod, ale nie wiem co lub kto jest sprawcą całego zamieszania.. Komputery diagnostyczne poza błędem grzania jednej świecy - innych błędów nie wykrywają - test ok. - oczywiście poza objawami, które wam opisałem i tą nieszczęsną korektą.. Dzisiaj dokładam mechanikowi sugestię sprawdzenia również wałków...
Mam tylko pytanie. Jeśli sprawcą jest krzywka na wałkach, to czy pomiar sprężania będzie prawidłowy, czy już pokaże anomalie w sprężaniu... >>>>???

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Krzywka może spowodować nieprawidłowe napełnianie cylindra wiec i nieprawidłową kompresje, to co się u Ciebie dzieje to komory spalania czyli tłok/cylinder i zawory/rozrząd/ krzywki. Usterka wredna do lokalizacji jaki przebieg ma samochód ?

Do góry Bottom