• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Niezmienna wartość korekty jednego wtryskiwacza- silnik 1,6 HDI

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam Uprzejmie kolegów. Jestem nowy na forum, wiec nie potrafię jeszcze się sprawnie poruszać w tematach. Potrzebuję Waszej pomocy :-(
Posiadam Citroena C4 GP 1,6 HDI - 109 KM. Gdybym ostatnio nie robił regeneracji wtryskiwaczy, to pewnie bym nawet nie wiedział o problemie... O tuż po wspomnianej naprawie zostały sprawdzone Lexią korekty poszczególnych wtrysków /CEWKOWE-BOSCH/ i okazało się, że na drugim cylindrze jest niezmienna wartość = 6.01. Piszę niezmienna ponieważ nie zmienia się wraz z obrotami silnika i czy jadę czy nie - komputer pokazuje cały czas tą samą wartość. Zakładam, że komputer w samochodzie wydłuża czas wtrysku, aby wyrównać słabą kompresję 2 cylindra? Wszystko więc by wskazywało na słabsze ciśnienie sprężania w 2 cylindrze. Podejrzewałem na początku wadliwy wtryskiwacz, ale kiedy mechanik zamienił je miejscami błąd nie przeszedł na inny cylinder. Więc wtryski są OK. Gdyby nie wtryski nawet bym o tym nie wiedział, bo wywaliłem 80 zł na diagnostykę komputową w Citroenie i się okazało, że ich diagnoza dla silnika była ok. - bo ich program diag-box nie pokazuje korekty wtrysków. Lipa :( - Powtórzyłem jeszcze dwukrotnie test w innych autoryzowanych programach i cały czas ten sam wynik- tj. 6,01 mg na 2 cylindrze.
Silnik odpala od pierwszego strzału, przyspiesza doskonale, a na wolnych obrotach "chodzi" IDEALNIE. Pojawiają się wprawdzie czasem drobne wibracje nadwozia, ale mam nadzieję, że są one powiązane z inną usterką ?? Podpowiedzcie koledzy, co robić i czy w ogóle coś robić ??? Wpadam trochę w panikę ponieważ niedługo wyjazd na urlop, a ja nie wiem czy autko jest bezpieczne. Czy np. tłok uległ jakiejś deformacji /dziura w tłoku/, nadpalony któryś z zaworów? - czy po prostu błąd softu w moim komputerze pokładowym. Błagam podpowiedzcie coś konstruktywnego, bo na forach nie znalazłem podobnych tematów :-(
Czy wpędzać się w koszty tj. sprawdzać kompresję zmieniać soft w ASO, a jeśli wyjdzie słabsze ciśnienie sprężania, to czy bawić się w wymianę np. tłoka /skrzywionego korbowodu/. W ogóle nie mam pojęcia skąd taka usterka mogłaby powstać ??? Jakie mogłyby być konsekwencje jazdy z którąś z tych usterek /auto chodzi jak zegarek i nie traci mocy/ - spalanie bardzo ładne ... Bardzo proszę pomóżcie, bo mam pietra, aby wyruszać nim w dalekie trasy .:D
Paweł

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Mam tylko pytanie. Jeśli sprawcą jest krzywka na wałkach, to czy pomiar sprężania będzie prawidłowy, czy już pokaże anomalie w sprężaniu... >>>>???

jak najbardziej na rozruszniku moze wyjść prawidlowa ale nie koniecznie

Dzisiaj dokładam mechanikowi sugestię sprawdzenia również wałków...

tego nikt ci nie sprawdzi bo tego nie widać,diagnoze w tym przypadku można postawić tylko i wyłącznie poprzez ich wymiane

Ostatnia edycja:

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Dzięki Marku, mam nadzieję, że wszystko dziś lub jutro się wyjaśni ... Tak, czy inaczej jestem Ci bardzo wdzięczny i wszystkim Kolegom na Forum za cierpliwość i wszelkie sugestie,,, Dam znać jak będzie jakakolwiek diagnoza. Marku czy brudny EGR lub filtr paliwa może pośrednio wpływać na chwilowe przyduszenia się silnika??? Czy filtr paliwa nawet nowy może łapać fałszywe powietrze??? Nie wiem, czy tą przypadłość wiązać z moim wątkiem czy to zupełnie odrębna sprawa... Wciąż nie mam pewności czy w ogóle mi ten filtr wymienili ???
Wiem, że nie ma to wpływu na awarię o której piszesz, ale zastanawiam się czy przy okazji kazać im może wymienić jeszcze raz filtr paliwa i wyczyścić EGR, aby ustąpiły te przyduszenia i drgania przy przyspieszaniu??? Wim, że kolega wyżej pisał, że korekta już może jest tak maksymalna, że nie jest w stanie zapanować nad prawidłową pracą silnika, ale może pośrednio te dwa elementy mogłyby mieć wpływ w związku z tą drugą przypadłością ??? Błędów oficjalnych brak.. ale EGR nigdy nie był czyszczony , a filtra może wcale nie ruszyli :( Wtedy usunę obydwie usterki /mechaniczną i tą / za jednym razem ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Możliwe że tak, raz mi sciagneli merola na lawecie .... wyszło ze zapchany filtr na betona ... na pytanie kiedy był zmieniany .. ojjj dawno ... cena jest stosunkowo niewielka i ja zalecam wymiane razem z olejem i innymi filtrami. A EGR owszem moze mieszać w koncu to nie auto z salonu

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Cześć chłopaki.
Teraz, to już całkiem zgłupiałem.. Mechanik mówi, że się jeszcze nie spotkała z podobnym przypadkiem
Właśnie było mierzone ciśnienie sprężania 2 niezależnymi aparatami. Wynik 24 bary. Wtryski ok. Bo były przecież zamieniane miejscami...
Soft zmieniony na najświeższy. Wynik lexii jak pamiętacie 6 mg - na 2 cylindrze.. kurczę o co chodzi ???
Wywaliło kalkulator??? Jak teraz sprawdzić czy wtrysk zwiększa niepotrzebnie dawkę - chociaż jest doby//
Zostawić to tak jak jest, czy drążyć dalej, ale czego dalej szukać???
Martwię się tylko, czy teraz może się wypalić dziura w tłoku, czy nie ?? Czy tylko komputer pokazuje mylnie taką wartość, a wszystko jest ok.... Chłopaki pomóżcie, bo już nie wiem co dalej robić... Chcę z dzieciakami bezpiecznie pojechać na urlop, a mam cykora czy autko jest sprawne technicznie i nic się - przynajmniej z tego tematu nie wysypie ???
Nie wiem ,co radzicie ???
Paweł :D

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
24 bary napompowane w tym samym czasie? A podkładki na wtryskach po jednej sztuce? Bo skoro to wszystko sprawdziles to raczej będzie dobrze.... No chociaż to dziwne troche

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Tak, Podkładki są po jednej sztuce. Jeśli chodzi o pomiar, to niestety nie byłem przy tym. Robił to w prawdzie mechanik z ASO Cytrynki - dwoma urządzeniami dla pewności. Wynik 24 bary...
Wtrysk na tej pozycji wykazywał wartość stałą 6.01 mg, ale po przełożeniu w inne miejsce już wykazuje normalne /prawidłowe parametry/ Ten co był na 1 poz., przełożony na to miejsce znów pokazywał stałą wartość 6,01. Mechanik sugerował, że może padł kalkulator ??? Wiem, że sprężanie jest prawidłowe i że wtryski są sprawne, jednak zastanawiam się czy wszystko pracuje normalnie /silnik chodzi równo i dynamicznie/ - są maleńkie czasem przydławienia, któr wyżej opisywałem, ale jeszcze spróbuję wymiany filtra /który niby był niedawno wymieniany/ - może łapie fałszywe powietrze oraz czyszczenie EGR.
W zasadzie, jeśli wywalił się kalkulator, to są chyba pokazane koszty ??? Zastanawiam się czy w ogóle to ruszać ???
Tylko wciąż prześladuje mnie pytanie, czy mimo pokazywania tej wysokiej wartości na jednej pozycji. Praca wtryskiwacza jest prawidłowa i wtryskiwana dawka jest prawidłowa??? Sam z siebie pewnie nie sika, ale czy sterownik może wydłużać czas wtrysku jaki sobie błędnie zakodował??? i czy w konsekwencji może doprowadzić do wypalenia tłoka. Czy jeśli rozpylacz/końcówka/ rozpyla paliwo prawidłowo, a będzie wymuszony wydłużony czas wtrysku przez awarię sterownika, to czy może to w konsekwencji uszkodzić tłok???.
Za samochodem brak jakiegokolwiek kopcenia . Żadnego dymku..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wszystko być może, nawet to ze stara lexia przekłamuje to tylko program a jeżeli diagbox nie ma tej opcji to nie wiem co o tym myśleć

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Rozumiem Marku. Dziwny przypadek ... Ale czy przy założeniach , które przyjąłem, że jeśli nawet z " jakiegoś powodu " wysłużony jest czas wtrysku na tym cylindrze - lub nie???, to czy przy prawidłowym rozpylaniu /choć zwiększonym czasie/ wtrysku - może się wypalić tłok -czy nie raczej nie.. Kompletnie patowa sytuacja.. nie mam pojecie co dalej >>>???
Ryzykować i jeździć, czy szukać, bo konsekwencje mnogą być koszmarne .. :(

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeżeli silnik zachowuje się normalnie i wszystko działa to moim zdaniem cierpisz na histerie samochodową ;):D nie licz na to ze samochód o tej pojemności i przebiegu będzie chodził idealnie, pamiętaj o tym że program pisali ludzie a nadal nie wiem jakie są tam wtryski i sterownik a przyznam ze mi się szukać nie chce. Jeżeli zamieniasz miejscami to wtrysk można z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć to samo z cylindrem jeżeli są te same ciśnienia, czy sterownik ? możliwe ale jak by tak zmienił dawkę majac dobry wtrysk i cylinder to by chodził jak kaczka :D Jedynie bazujesz na Lexii która coś tam pokazuje jak pamietam to DB nie pokazuje korekt ?

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Tak Marku. Diag-box chyba nie pokazuje, przynajmniej ten którym dysponuje SERWIS CYTRYNKI. Wtryski są BOSCHOWSKIE, ale o sterowniku nic nie wiem. Ktoś tam wyżej wymienił nazwę sterownika. Patrzyłem w internecie i jest on również dedykowany do Citroena C4. Tak autko chodzi ładnie, tylko wszyscy mnie straszą tym wypaleniem tłoka, dlatego tak sobie myślę, że może w obecnym stanie, kiedy już prawie wszystko jest zregenerowane -to czy może właśnie już przy tym stanie rzeczy coś się wydarzyć z silnikiem..
Chciałbym przeciwdziałać wcześniej, ale chyba rozbieranie silnika nie ma najmniejszego sensu???
Myślałam również o jakiejś wiązce elektrycznej która zafałszowuje parametry- ale to tylko moje laickie teorie.

Teraz nurtuje mnie tylko stopień ryzyka jazdy z taką niewiadomą. Będę miał teraz sporo wyjazdów i mam troszkę pietra, aby nie wracać na lawecie /przynajmniej z tego powodu/
Haaa, być może od dawien dawna już taki stan rzeczy był, tylko o tym nie wiedziałem.. no i dzięki temu byłem spokojny :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jeżdzić , wykupić ubezpieczenie na holowanie i tyle , PZU ma opcje do 1400 km od domu a pamiętaj ubezpiecza się samo ;):D:D:D:D:D

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Myślę że tak, jak koniecznie chcesz sprawdzić to pojedz do kogoś z uniwersalem np. ma @Szumek72 bo silnik, sterownik jak i wtryski były w rożnych autach i można parametry zobaczyć wtedy wykluczysz bzdury lexii czy DB do mnie masz trochę daleko. PP2000 bedzie widział i pare innych programów.

pawcio15

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam serdecznie wszystkich kolegów na forum. Witam Ciebie Marku.

Chaciałbym wam serdecznie podziękowac za cierpliwość odpowiadania na moje pytania oraz czas poświęcony mojej sprawie.
Temat chyba jest już do zamknięcia. Dzisiaj odbieram autko. Chociaż błąd korekcji nie "zniknął"- ale wczoraj ostatecznie próba przelewowa pokazała, że wszystko odbywa się prawidłowo. Sprężanie również. Więc to jakiś programowy "mam nadzieję" chochlik.
Za Twoją radą nie będę dalej rzeźbił, tylko jeździł. :D

Mam do Was jednak jeszcze jedno pytanie, które wiązałem do tej pory z tą sprawą. Na okoliczność tego przyduszania, o którym wcześniej wspomniałem – poprosiłem o wymianę filtra paliwa oraz wyczyszczenie zaworu EGR. Filtr w prawdzie nic nie zmienił, ale dopiero teraz po czyszczeniu objawił się na komputerze pokładowym oraz diagnostycznym błąd EGR -nie wiem czy dosłownie -czy tylko błąd związany z recyrkulacją spalin. Mechanik, który od początku pilotuje te naprawy. /Nie wiem czy fortunnie czy nie/, stwierdził, że zawór się nie domykał i sadze, które teraz zostały wypłukane go odszczelniły na dobre i ujawniły wreszcie jego awarię. Podejrzewam , że pracuje teraz w pozycji otwartej i stąd te spadki mocy, które do wczoraj były chwilowe /nie wiem jak dzisiaj, bo jeszcze nie jeździłem, Podobno diagnostyka nie wskazuje jednoznacznie tylko na zawór EGR – więc podmienił na chwilę na nowy przepływomierz, ale ten okazał się sprawny, więc padło na EGR. Nie ucieknę wiec chyba przed kupnem nowego. Podpowiedzcie mi tylko proszę, czy postawić na oryginał, czy może /zamiennik/, który może się okazać wyrzuceniem pieniędzy? On sugeruje VALEO... koszt od 599 zł. w górę. Czy faktycznie sadze mogły go doszczelniać /przy założeniu, że był lekko uchylony/, a teraz po wyczyszczeniu ujawniła się jego faktyczna wewnętrzna awaria ???

Serdecznie pozdrawiam. Paweł :D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zweryfikować czy działa bo to można zrobić, kupić dobry, niekoniecznie tani a potem mieć spokój, jechać na urlop bez histerii samochodowej albowiem ona skutkuje awarią .. przykład, szyby ubezpieczone ubezpieczają się same;) :D:D i nie wsadzać urządzeń diagnostycznych niekompatybilnych z autem.
;) Za zaoszczędzone pieniądze zaprosić żonę na kolacje ( niekoniecznie swoją ;) )

Do góry Bottom