• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Primera P12 1.8 pomoc w diagnozie

FAZI05

Początkujący
Punktów
0
Witam, mam problem z diagnozą. Samochód nie umie utrzymać wolnych obrotów. Przygasa i gaśnie na jałowym i ma zbyt bogatą mieszankę. widać jak dymi na czarno. komputer pokazał dwa błędy. Sonda pierwsza problem z grzałką i czujnik położenia wałka rozrządu. Po wymianie czujnika błąd zniknął ale nic to nie zmieniło, dalej pokazywało błąd sondy. Po wymianie sondy dalej bez zmian. Komputer nie pokazuje błędów. Po odpięciu pierwszej sondy samochód jako tako pracuje, przygasa ale nie gaśnie i czasem chwyci wolne obroty ale mieszanka dalej bogata... praca sondy 1 w granicach 0.82mV do 0.42mV sonda 2 pokazuje cały czas 0.28mV i obie pokazują ubogą mieszankę.

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Pojeźdź trochę i wtedy sprawdź obecność usterek czasami musi zaistnieć sytuacja którą sterownik ziterpretuje jako usterkę, stanie na podwórku nie zawsze wygeneruje usterkę.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
493
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Przyjrzyj się dobrze parametrom przepływomierza, bo coś mi się wydaje że to on może być winowajcą. Zwróć uwagę do ilu wzrasta jego napięcie podczas dodawania gazu.

FAZI05

Początkujący
Punktów
0
Po odpięciu przepłwywki samochód już tragicznie chodzi ale jutro sprawdzę te wartości.

Tak na łańcuchu, a co z nim nie tak? Dodam, że rorząd nie wydaje żadnych nie pokojąch dźwięków.

Pojeźdź trochę i wtedy sprawdź obecność usterek czasami musi zaistnieć sytuacja którą sterownik ziterpretuje jako usterkę, stanie na podwórku nie zawsze wygeneruje usterkę.
cały dzień starałem się użytkować ten samochód i nic

Ostatnia edycja:

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Cewki padniete, przynajmniej ja tak mialem.

FAZI05

Początkujący
Punktów
0
kilka danych z kompa na pracującym silniku może, ktoś coś Tu zauważy

obciążenie grzałki czujnika O2 - 120%
zawór regulacji dawki powietrza na biegu jałowym iac - zakończony
elektro magnetyczny zawór układu dolotowego rzad 1 - 0%
ustawienie faz rozrządu zaworów dolotowych rzad 1 - -12
zawór sterowania przepływem oczyszczania pochłaniacza oparów - 0,0%
czujnik przepływu powietrza - 5,76 grama
dostosowanie obciążenia mieszanki - 67%
kąt wyprzedzenia zapłonu - 265 PGMPT
zespół wtryskiwacza 1 - 4,5 ms
włącznik położenia zamkniętej przepustnicy - włączony
czujnik temp. powietrza w układzie dolotowym - 50V
ogrzewanie sondy lambda 2 - uboga 0,3v
ogrzewanie sondy lambda 1 - bogata 0,86v
wtrysk paliwa 5,8 ms
współczynnik powietrze paliwo rzad 1 - 75%

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Przy padniętej cewce raczej wywali błąd. Odepnij jedną kiedy silnik pracuje i zobacz czy wyskoczy błąd.
W tych silnikach (QG18?) "wyciągały się" łańcuchy... jak wspomniał wcześniej tomii76...

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Tez jak głupi wymieniłem łańcuch a były padnięte 4 cewki. Zero błędów.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
a jak odlaczysz przeplywomierz nic sie nie zmienia z obrotami?

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Tez jak głupi wymieniłem łańcuch a były padnięte 4 cewki. Zero błędów.
Fakt, łatwiej, szybciej i taniej jest podmienić cewkę/cewki niż wymienić łańcuch i napinacz... Zresztą przy rozciągniętym łańcuchu zapewne byłoby słychać dodatkowe efekty "akustyczne"...

FAZI05

Początkujący
Punktów
0
silnik chodzi tak cicho, że mam wrażenie jakby był w ogóle nie odpalony. Wiec gdyby łańcuch był rozciągnięty na tyle żeby miało to wpływ to byłoby coś słychać.

Po odpięciu przepływki nie równo pracuje cały czas.

nie ma błędu cewek po odpięciu pokazują się błędy.

doczytałem się gdzieś, że w tym samochodzie jest procedura "uczenia wolnych obrotów"
dodatkowo usłyszałem coś o adaptacji sondy lambda, ktoś coś wie w tym temacie bo pierwsze słysze

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Łańcuch nie musi dzwonić, jednak może być zła synchronizacja wałka z wałem i wtedy czujnik położenia wału albo/i wałka wywala błąd.
Jeśli nie pomaga zdjęcie klem z aku i ich chwilowe "zwarcie" a potem uruchomienie silnika z wyłączonymi odbiornikami prądu do momentu załączenia się wentylatora chłodnicy, to być może tylko jakimś kompem można "nauczyć" sterownik wolnych obrotów.
Z drugiej strony, jeśli nie ma błędów z czujników to może być to wina sondy.
Z tego co wiem to Nissan miał kampanię reklamacyjną dotyczącą bezpłatnej wymiany czujników, musiałbyś zadzwonić do ASO, podać numer VIN i dopytać o szczegóły. O tym się głośno nie mówi ale tak jest i warto skorzystać... Może Twój samochód załapuje się na taką akcję reklamacyjną...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Co do łańcucha, wystarczy zwalić pokrywę zaworów i zobaczyć ile wystaje napinacz i wszystko będzie wiadomo. Jak wystaje centymetr lub więcej, to jest odpowiedź.

Lechtak

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
244
Miasto
Wrocław
kilka danych z kompa na pracującym silniku może, ktoś coś Tu zauważy
czujnik przepływu powietrza - 5,76 grama
kąt wyprzedzenia zapłonu - 265 PGMPT
zespół wtryskiwacza 1 - 4,5 ms

Przepływ powietrza wydaje się za wysoki ( należy wykonać test przepływomierza powietrza, bieg jałowy 0,9-1,3 V) poprawny na jałowym 2-3,5 g/s
Czym to mierzyłeś bo wyprzedzenie zapłonu to jakiś kosmos. Sprawdź łańcuch rozrządu - może powodować niezrozumiałe wskazania wyprzedzenia zapłonu. Brakuje istotnego parametru, temperatura silnika widziana przez ECU

Do góry Bottom