Krashan
Uczestnik
- Punktów
- 0
Witam, zacznę od początku..jakiś rok temu przerobiłem odmę w ten sposób, że jedną część puściłem do atmosfery (a właściwie zrobiłem taki osobny zbiorniczek), a drugą stronę węża zaślepiłem, tak by opary nie trafiały z powrotem do dolotu. Kolejno niedawno zmieniłem kolektor ssący na wersję od Alfy (bez klap wirowych), montowany kolektor oczywiście dobrze wyczyściłem, EGR zaślepiony i wyłączony.
Dzisiaj tzn. po przejechaniu jakieś 3 tys. km od montażu kolektora zajrzałem do klapy gaszącej..i była upaćkana olejem..może z pół małej łyżeczki by się tego go uzbierało (w samej okolicy klapy i na samej klapie). Wewnątrz kolektor był również delikatnie "spocony".
Moje pytanie..skąd ten olej przy od dawna "przerobionej" odmie? Czyżby turbo?
Czy w ogóle taka ilość oleju na 3 tys. km to powód do obaw?
Samochód to Fiat Stilo 1.9 mJTD (150 KM) ma 100 tys. km przebiegu, nie zauważyłem żadnych problemów z turbo (jeżeli chodzi o moc i moment), spalanie i zużycie oleju w normie - przy zmianie oleju wlewam go tak do poziomu 3/4 miarki (pola) na bagnecie, natomiast przy kolejnej zmianie oleju (po 15 tys. km) poziom starego oleju sięga lekko poniżej 1/2 pola na bagnecie oleju. Obecnie jeżdżę na Castrolu Magnatec 5W/40.
Dzisiaj tzn. po przejechaniu jakieś 3 tys. km od montażu kolektora zajrzałem do klapy gaszącej..i była upaćkana olejem..może z pół małej łyżeczki by się tego go uzbierało (w samej okolicy klapy i na samej klapie). Wewnątrz kolektor był również delikatnie "spocony".
Moje pytanie..skąd ten olej przy od dawna "przerobionej" odmie? Czyżby turbo?
Czy w ogóle taka ilość oleju na 3 tys. km to powód do obaw?
Samochód to Fiat Stilo 1.9 mJTD (150 KM) ma 100 tys. km przebiegu, nie zauważyłem żadnych problemów z turbo (jeżeli chodzi o moc i moment), spalanie i zużycie oleju w normie - przy zmianie oleju wlewam go tak do poziomu 3/4 miarki (pola) na bagnecie, natomiast przy kolejnej zmianie oleju (po 15 tys. km) poziom starego oleju sięga lekko poniżej 1/2 pola na bagnecie oleju. Obecnie jeżdżę na Castrolu Magnatec 5W/40.