• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

opel vectra b 2.0 dti

darek88510

Nowy
Punktów
0
witam wszystkich.mam pytanie co może byc przyczyna ze moja vectra nie chce odpalic rano.jak wezme ja na chol to odpala po jakis 100 m.nagrzana odpala.ma przejechane 235 tys to już może byc koniec pompy czy wtrysków.Jakie cisnienie musi miec??Z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam.

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
darek88510, napytasz sobie biedy ciąganiem aut z silnikami o zapłonie samoczynnym...
Przyczyn może być wiele, zacznij od przekaźnika podgrzewania świeczek żarowych. Zastanów się dlaczego po uruchomieniu na hol i nagrzaniu jej, silnik daje się uruchomić bez problemu, a na zimno nie.
Ew. mogą lać Ci wtryski. Wówczas nawet po odpaleniu na hol, będzie cholernie czadził na ciemno.
Bo zapłon i rozrząd nie jest przestawiony? Chociaż, jak Ty ją ciągasz, to Bóg to jeden wie...

S

S-LINE

to jest silnik na lancuchu a sprawdzales filtr paliwa czy nie ciagnie lewizny???

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
1.3 CDTi, fiatowski, pakowany do Opli również jest na łańcuchu, a jak do mnie takiego przytargali po tym, jak bym odpalany na hol, to okazało się, że zawory poszły w piz.... Jeżeli uważasz, że silników na łańcuchu nie da się przestawić na rozrządzie, to jesteś niestety w błędzie. Zapraszam do siebie, mam jeszcze tego klekota, to sam ocenisz.

S

S-LINE

Kolego czy ja twierdzilem ze nie da sie przestawic silnika na lancuchu??? mozna wszystko nawet trzasnac obrotowymi drzwiami...:D pompa vp 44 tak samo jak vp30 czy vp40 nie lubi lewego powietrza na przewodzie zasilajacym

camionero

Uczestnik
Punktów
3
Ja proponuję na początek proste rzeczy...Sprawdz filtry paliwa..I tak jak pisał kolega na początku...zero ciągania!!!! Nie odpisałeś też co się dzieje po odpaleniu...Wg mnie to wtryski i pompa pod lupę..i sprawdz czy świece Ci grzeją...a najlepiej pod kompa..

rdavid1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Voelklingen-Niemcy
Sprawdź Kolego przelewy,wężyki często padają,a są połączone z zasilaniem pompy,ewentualnie oringi na wtryskach takie ciekawe rozwiązanie,w najgorszym przypadku siada pompa - zaciera się tłok przestawiacza kąta wtrysku i tak jak kolega grzybol pisał
łańcuch może się wyciągnoł za długi już jest i pompa nie wyrabia z kątem wtrysku,ale w tym silniku z tym się nie spotkałem jeszcze

camionero

Uczestnik
Punktów
3
Przy tym przebiegu nie doszukiwał bym się rozciągniętego łańcucha...po za tym skoro po nagrzaniu pali normalnie czyli jest problem przy zimnym starcie...czyli,świece,paliwo,ciśnienie początkowe na cr..można wyeliminować lanie w przelew bo wtedy na ciepłym też by nie paliła...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Przy tym przebiegu nie doszukiwał bym się rozciągniętego łańcucha
Przebieg licznikowy w dzisiejszych czasach to pojęcie względne :D

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
witam wszystkich.mam pytanie co może byc przyczyna ze moja vectra nie chce odpalic rano.jak wezme ja na chol to odpala po jakis 100 m.nagrzana odpala.ma przejechane 235 tys to już może byc koniec pompy czy wtrysków.Jakie cisnienie musi miec??Z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam.
jak do mnie klijen przyjerzdza i mowi ze nie pali rano ,to ja mu na to zeby palil po poludniu taki, zart.
ja bym postawil na przewody nadmiaru,czesty problem

S

S-LINE

DTI to nie Cr...jak dla mnie nieszczelnosc na przewodzie doprowadzajacym paliwo od tego bym zaczal i od gumek na wtryskach

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Chłopaki, główny bohater tematu nic nie odpisał i ma nas gdzieś. Nie ma się co produkować.
Pewnie była to jakaś pierdoła i wstyd się teraz przyznać, a auto jeździ od dawna.

S

S-LINE

chodzilo mo dokladnie o ten silnik a nie np o omege 2,5dti....

camionero

Uczestnik
Punktów
3
no to się nie zrozumieliśmy....sorry.Ale nie ma sensu chyba strzępić języków..

P

PogotowieSamochodoweUK

A ja mam do was smiszne pytanie z teorii i zarazem praktyki;) Czym wg was rozni sie odpalanie gdy kolem zamachowym kreci rozrusznik a czym jesli kreci nim ''skrzynia biegow''?
Wg mnie niczym (oczywiscie zakladam ze znamy zasade odpalania na hol i zaczynamy na polsprzegle az sie silnik rozkreci) silnik i tak startuje przez ruch kola zamachowego;)

A zeby rozrzad az przeskoczyl to trzeba albo strzelac ze sprzegla az linka peka albo miec poprostu niefart ze zle napietym rozrzadem. Wg teorii przeskakiwania rozrzadu przy odpalaniu na hol/pych to przy strzale ze sprzegla podczes palenia gumy powinien przeskakiwac w 99/100 przypadkow:D

Irek409

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Otwock
Witam . Nie zgadzam sie ,ponieważ rozrusznik ma styczność z kołem w 110% a koła z asfaltem? ,po drugie przy kręceniu rozrusznikiem pasek rozrządu cały czas jest naprężony(podczas polenia gumy silnik już pracuje więc co ma przeskoczyć-można zerwać okładzine z tarczy sprzęgła), a przy kreceniu silnikiem na hol nie zawsze-wystarczy ze koła złapią minimalny uślizg , silnik odbije lekko i wtedy pasek może przeskoczyć .

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale rozrusznik czesto tez nie pracujeliniowo. Temat rozciagly, natomiast w ramach ustosunkowania sie do mojej wypowiedzi nigdy mi pasek nie przeskoczyl przy ciaganiu na hol, a nie raz byla taka ostateczna koniecznosc.

Do góry Bottom