Jak to możliwe że jeździłeś a były zapowietrzone wtryski?Wszystko ok. Zapowietrzone wtryski były.
Tak czy siak jest już wszystko ok.

Teraz jeszcze to wymienić i można spać spokojnieJestem po zakupie części w Toyota : kaseta z walkami komplet, uszczelki pod 4 okrągłe, uszczelka vacum, podkładki pod wtryski nowe, separatory oleju w kolektorze, uszczelka walka wyszło 3800 brutto. W ciągu tyg podrożało o 300 zł więc problem się nasila i podnoszą ceny
Dostałem rabat 18 %
.Ale co Ty chcesz osiągnąć? Liczysz ze za darmo Ci wymienią na 8mm? W imię czego? W Polsce nie ma tej akcji tylko we Francji...No dobra. Mam łańcuch 7mm. Sprawę najpierw poruszę w PSA Polska. Pewnie mnie zleją, więc będę się sadził z nimi. Dam znać co z tego wyszło (o ile te forum będzie jeszcze istniało jak sprawa się zakończy)
Wyświetl załącznik 55202
Ale co Ty chcesz osiągnąć? Liczysz ze za darmo Ci wymienią na 8mm? W imię czego? W Polsce nie ma tej akcji tylko we Francji...
Na pewno coś wymyślą żeby spławić klienta. Daj znać jaki rezultattak. Właśnie na to liczę. I już jestem ciekawy jak uzasadnia to, że we Francji część jest wadliwa i podlegała wymianie, a w Polsce już nie. Rozumiem, że po przekroczeniu granicy ten łańcuch w magiczny sposób staje się mocniejszy? I jest mniej wytrzymały tylko na terenie Francji? To jest problem Polaków - sami z siebie robimy ludzi drugiej kategorii.

Oczywiście że coś wymyślą. A sprawa na pewno się będzie ciągnąć, bo ja tego nie odpuszczę, chociaż będę miał na to wydać więcej niż na cały ten francuski wynalazek na który się dałem namówić.Na pewno coś wymyślą żeby spławić klienta. Daj znać jaki rezultat![]()
Nie wiem ale tak sobie myślę że mogą odpisać że samochody z vin od nr x do nr y były sprzedawane we Francji i one podlegają akcji naprawczej a w PL były sprzedawane z vin np. z i one już nie podlegają tej akcjiOczywiście że coś wymyślą. A sprawa na pewno się będzie ciągnąć, bo ja tego nie odpuszczę, chociaż będę miał na to wydać więcej niż na cały ten francuski wynalazek na który się dałem namówić.

Akurat z VINem nic nie wymyślą bo nie ma żadnego powiązania pomiędzy nim a typem zastosowanego łańcucha. Dlatego taka patologia, że trzeba osprzęt zrzucać z silnika i fizycznie sprawdzać numer na pokrywie rozrządu.Nie wiem ale tak sobie myślę że mogą odpisać że samochody z vin od nr x do nr y były sprzedawane we Francji i one podlegają akcji naprawczej a w PL były sprzedawane z vin np. z i one już nie podlegają tej akcji
nie wiem tak se gdybam![]()
Nie przeszło bo ma inny numer obudowa wtedy. Teraz odliczaj dni do momentu aż strzeli łańcuch.Witam. Panowie też stałem się dzisiaj posiadaczem peugeot 308 1,5 bluehdi 2018r sprowadzonego z Francji . Byłem świecie przekonany że skoro we Francji była akcja serwisowa to mam zestaw z 8mm łańcuchem. Ale chyba nie do końca wszystkie samochody z tym silnikiem były tam na akcji. Nie dawało mi to spokoju i postanowiłem to sprawdzić. Okazuje się że mam obudowę z numerem który wskazuje na łańcuch 7mm. I teraz ważne info, wpadłem na pomysł jak w szybki sposób sprawdzić nr obudowy bez konieczności rozkręcania całej góry. Zrobiłem to za pomocą kamery endoskopowej podłączanej do smartfona. Trochę trzeba się na gimnastykować ale można ładnie odczytać ten nr. I teraz jak to jest możliwe, auto z Francji, przebieg 170tys , silnik pracuje idealnie, brak jakichkolwiek dziwnych odgłosów z okolic rozrządu, a tu stara obudowa więc zakładam że też łańcuch 7mm. Jest w ogóle jakaś możliwość aby sprawdzić w ASO czy auto przeszło akcję serwisową?
Albo niech wymieni na zestaw 7mm i śpi spokojniej przez 80 tys km. Nie popadajmy w paranoję.Nie przeszło bo ma inny numer obudowa wtedy. Teraz odliczaj dni do momentu aż strzeli łańcuch.
Przecież mu nie każe zmieniać od razu całego zestawu. To jest najpewniejsze rozwiązanie ale łańcuch 7mm może trochę posłużyć,chociaż nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Po coś inżynier wymyślił konwersję na 8mmAlbo niech wymieni na zestaw 7mm i śpi spokojniej przez 80 tys km. Nie popadajmy w paranoję.