• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1,5 Hdi łańcuch rozrządu

Punktów
1
A ma ktoś wiedzę czy wszystkie silniki od 2018 do powiedzmy 2022 były wadliwe z tym
Łańcuchem czy od początku szły i 7 i 8 mm zamiennie i nie wiadomo który jest zamontowany tylko trzeba sprawdzać numer

Chmiel

Początkujący
Punktów
0
Na wstępie pozdrawiam wszystkich i życzę bez awaryjnego roku 2025 .

Jeżdżę Peugeotem 3008 1,5 Blue HDI ze stycznia 2021 roku .
Z tego co zrozumiałem po nr VIN nie jestem w stanie stwierdzić czy mam łańcuszek 7 czy 8 mm skoro w tym czasie montowano też 8 milimetrowe , czy jest inny sposób aby to sprawdzić czy muszę przeczytać nr z pokrywy zaworów ?
Przebieg 58 000 olej wymieniany co rok t.j ok 12 000 km , obecnie rekomendowany 5w30 . Ostatnie 2 wymiany oleju i filtrów nie były w ASO ale mam wpisy w książce serwisowej pojazdu.
Jak na razie na zimnym silniku nic nie słychać , na ciepłym też pracuje cicho i równo.
Po rozmowie z ASO powiedziano mi że nie ma żadnej akcji serwisowej związanej z tym problemem w Polsce jest tylko wsparcie werbalne polegające na informacji aby obserwować i słuchać silnika po rozruchu na zimnym !!!! , a naprawa będzie kosztowała 8500 zł .

Natomiast jest obecnie kampania serwisowa dotycząca zmian w programie komputera dotyczącego AdBlue. Po wizycie w ASO gdzie spędziłem 4 godziny ,auto przestało pokazywać błędy dotyczące AdBlue , wcześniej miałem kilka takich incydentów.

Jeśli okaże się że mam łańcuszek 7 mm chętnie przyłączę się do pozwu związanego z tym problemem.

lucky_69

Początkujący
Punktów
1
Na wstępie pozdrawiam wszystkich i życzę bez awaryjnego roku 2025 .

Jeżdżę Peugeotem 3008 1,5 Blue HDI ze stycznia 2021 roku .
Z tego co zrozumiałem po nr VIN nie jestem w stanie stwierdzić czy mam łańcuszek 7 czy 8 mm skoro w tym czasie montowano też 8 milimetrowe , czy jest inny sposób aby to sprawdzić czy muszę przeczytać nr z pokrywy zaworów ?
Przebieg 58 000 olej wymieniany co rok t.j ok 12 000 km , obecnie rekomendowany 5w30 . Ostatnie 2 wymiany oleju i filtrów nie były w ASO ale mam wpisy w książce serwisowej pojazdu.
Jak na razie na zimnym silniku nic nie słychać , na ciepłym też pracuje cicho i równo.
Po rozmowie z ASO powiedziano mi że nie ma żadnej akcji serwisowej związanej z tym problemem w Polsce jest tylko wsparcie werbalne polegające na informacji aby obserwować i słuchać silnika po rozruchu na zimnym !!!! , a naprawa będzie kosztowała 8500 zł .

Natomiast jest obecnie kampania serwisowa dotycząca zmian w programie komputera dotyczącego AdBlue. Po wizycie w ASO gdzie spędziłem 4 godziny ,auto przestało pokazywać błędy dotyczące AdBlue , wcześniej miałem kilka takich incydentów.

Jeśli okaże się że mam łańcuszek 7 mm chętnie przyłączę się do pozwu związanego z tym problemem.

Będziemy w kontakcie, ja właśnie zbieram się do napisania pisma do centrali PSA Polska bo w serwisie na pewno nic nie wskurasz. Ja mam 308 z 2020 z tym łańcuszkiem 7mm, auto kupione jako nowe w PL.

Chmiel

Początkujący
Punktów
0
Będziemy w kontakcie, ja właśnie zbieram się do napisania pisma do centrali PSA Polska bo w serwisie na pewno nic nie wskurasz. Ja mam 308 z 2020 z tym łańcuszkiem 7mm, auto kupione jako nowe w PL.
Mam mechanika który wymieni cały zestaw rozrządu z łańcuszkiem 8 mm za 6500 ,ale zobaczymy jak rozwinie się sytuacja ze Stellantis.
Jak na razie nie robię dużych przebiegów więc może jeszcze parę kilometrów przejadę .

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Mam mechanika który wymieni cały zestaw rozrządu z łańcuszkiem 8 mm za 6500 ,ale zobaczymy jak rozwinie się sytuacja ze Stellantis.
Jak na razie nie robię dużych przebiegów więc może jeszcze parę kilometrów przejadę .
W tym 6500 ciekawe jaki rozrząd:) cena dobra nic tylko brać . U mnie z uszczelkami pod kape, pod kolektor ssący ,7200 z fv.

Chmiel

Początkujący
Punktów
0
Myślę że ze wszystkim bo chłopak jest b skrupulatny

Chmiel

Początkujący
Punktów
0
Mówił o częściach z ASO montowanych w Peugeotach

Chmiel

Początkujący
Punktów
0
Ok jutro z nim pogadam o szczegółach , dam znać jakie są wyniki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
obecnie rekomendowany 5w30
"Tym samym grupa Stellantis zaleca stosowanie smaru 5W30 zamiast 0W30. Różnica? Lepkość jest wyższa podczas zimnych startów.” – informuje koncern."
Ciekawa sprawa. I to roczniki po 2020.

@Alpari nie wiem, czy pamiętasz, jak kiedyś prawie mi chciałeś oczy wydrapać :D że "rekomendowałem" takie rzeczy.
I to rocznikom poniżej 2015.

Nawet nie chce mi się szukać i sprawdzać, czy ten ich olej 5W30 to jest jakiś dedykowany do roczników po 2020 roku. Czy równie dobrze można go zalać do Peżociny z 2010 roku i odwrotnie.
To jest kpina na patyku.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
"Tym samym grupa Stellantis zaleca stosowanie smaru 5W30 zamiast 0W30. Różnica? Lepkość jest wyższa podczas zimnych startów.” – informuje koncern."
Ciekawa sprawa. I to roczniki po 2020.

@Alpari nie wiem, czy pamiętasz, jak kiedyś prawie mi chciałeś oczy wydrapać :D że "rekomendowałem" takie rzeczy.
I to rocznikom poniżej 2015.

Nawet nie chce mi się szukać i sprawdzać, czy ten ich olej 5W30 to jest jakiś dedykowany do roczników po 2020 roku. Czy równie dobrze można go zalać do Peżociny z 2010 roku i odwrotnie.
To jest kpina na patyku.
Olej mogą sobie wsadzić w buty. Chuja działa ten olej. Te które ja serwisuje jeździły od zawsze na 5w30 od czasu wyjazdu z fabryki.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
365
No właśnie nawet heniek stary wyga złapał się na ich propagandę i zalał 0W30 - tak mówiły wszystkie znaki na niebie i ziemi...po skrosowaniu kilku katalogów i spędzeniu nad tematem kilku godzin.
Nawet mnie zrobili w chu. :D

...ale teraz wyszło szydło z wora...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1235
0W30 czy 5W30 to bez różnicy. to jest tylko placebo dla tych silników. konstrukcja silnika jest zjeb.... i cokolwiek tam rekomendują do zalewania to jak podcieranie tyłka szkłem. ten silnik to padaka i tyle.

Punktów
1
Myślałem że jeśli jest napisane w 2024roku to dolz wprowadził teraz ten łancuch. A znalazłem pdf z 2022 roku gdzie jest opisany problem.

Przed chwilą dostałem ten sam dokument w jezyku polskim. Nie wiem ja edytować wiec załączam

Hej wszystkim, mam podobny problem, bo dobijam 95000 Partnerem i strach, że trachnie.
Podobno DOLZ proponuje wzmocniony łańcuch 7 mm lub zestaw do konwersji na 8 mm, ale nie mogę nigdzie w Polsce tego namierzyć. Nawet napisałem do nich czy sprzedają indywidualnie, ale na razie cisza.
Trzeba będzie chyba zapobiegawczo wymienić na to, co jest dostępne.
Któryś z kolegów ma doświadczenie i mógłby się podjąć? Nie mam już zaufania do ASO. Dojadę gdzie trzeba.
Zapytaj tam,ja tam kupiłem,z tego co widzę mają jeszcze 5 szt,cena nie całe 200 zl

Załączniki

• IMG_8859.jpeg
    IMG_8859.jpeg
    1,7 MB · Wyświetleń: 29
  • IMG_8860.jpeg
    IMG_8860.jpeg
    1,9 MB · Wyświetleń: 28
  • IMG_8861.png
    IMG_8861.png
    658,6 KB · Wyświetleń: 30
Punktów
0
Miasto
Łódz
Witam. A ja mam taki problen że po wymianie całej góry na 8 mm i rozrządu (strzelił 7mm) nie chce odpalić. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Berlingo 1.5 blu hdi 100km 2021r. . Może ktoś miał podobny problem bo juz zglupialem i zastanawiam się czy rozbierać i składać wszystko ponownie.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
146
Witam. A ja mam taki problen że po wymianie całej góry na 8 mm i rozrządu (strzelił 7mm) nie chce odpalić. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Berlingo 1.5 blu hdi 100km 2021r. . Może ktoś miał podobny problem bo juz zglupialem i zastanawiam się czy rozbierać i składać wszystko ponownie.
Rozbieraj zawory powiedziały papa . Sprawdź kompresję tak na wszelki wypadek. Trafiła mi się taka jedna sztuka , obróciło krzywki na wałku po strzale i pogięło zawory.

Punktów
1
Jaki przebieg do strzału?

Do góry Bottom