Na wstępie pozdrawiam wszystkich i życzę bez awaryjnego roku 2025 .
Jeżdżę Peugeotem 3008 1,5 Blue HDI ze stycznia 2021 roku .
Z tego co zrozumiałem po nr VIN nie jestem w stanie stwierdzić czy mam łańcuszek 7 czy 8 mm skoro w tym czasie montowano też 8 milimetrowe , czy jest inny sposób aby to sprawdzić czy muszę przeczytać nr z pokrywy zaworów ?
Przebieg 58 000 olej wymieniany co rok t.j ok 12 000 km , obecnie rekomendowany 5w30 . Ostatnie 2 wymiany oleju i filtrów nie były w ASO ale mam wpisy w książce serwisowej pojazdu.
Jak na razie na zimnym silniku nic nie słychać , na ciepłym też pracuje cicho i równo.
Po rozmowie z ASO powiedziano mi że nie ma żadnej akcji serwisowej związanej z tym problemem w Polsce jest tylko wsparcie werbalne polegające na informacji aby obserwować i słuchać silnika po rozruchu na zimnym !!!! , a naprawa będzie kosztowała 8500 zł .
Natomiast jest obecnie kampania serwisowa dotycząca zmian w programie komputera dotyczącego AdBlue. Po wizycie w ASO gdzie spędziłem 4 godziny ,auto przestało pokazywać błędy dotyczące AdBlue , wcześniej miałem kilka takich incydentów.
Jeśli okaże się że mam łańcuszek 7 mm chętnie przyłączę się do pozwu związanego z tym problemem.
Mam mechanika który wymieni cały zestaw rozrządu z łańcuszkiem 8 mm za 6500 ,ale zobaczymy jak rozwinie się sytuacja ze Stellantis.Będziemy w kontakcie, ja właśnie zbieram się do napisania pisma do centrali PSA Polska bo w serwisie na pewno nic nie wskurasz. Ja mam 308 z 2020 z tym łańcuszkiem 7mm, auto kupione jako nowe w PL.
W tym 6500 ciekawe jaki rozrządMam mechanika który wymieni cały zestaw rozrządu z łańcuszkiem 8 mm za 6500 ,ale zobaczymy jak rozwinie się sytuacja ze Stellantis.
Jak na razie nie robię dużych przebiegów więc może jeszcze parę kilometrów przejadę .
Nie neguje czy nie jest skrupulatny ciekaw jestem co jest w tej cenie jaki rozrząd ,jakie uszczelki.Myślę że ze wszystkim bo chłopak jest b skrupulatny
Jeśli ta cena i wszystkie części i uszczelki z ASO włącznie z paskiem rozrządu to jest to niewykonalne chyba że rozpruje Ci całą górę za 400zl.Mówił o częściach z ASO montowanych w Peugeotach
"Tym samym grupa Stellantis zaleca stosowanie smaru 5W30 zamiast 0W30. Różnica? Lepkość jest wyższa podczas zimnych startów.” – informuje koncern."obecnie rekomendowany 5w30
Olej mogą sobie wsadzić w buty. Chuja działa ten olej. Te które ja serwisuje jeździły od zawsze na 5w30 od czasu wyjazdu z fabryki."Tym samym grupa Stellantis zaleca stosowanie smaru 5W30 zamiast 0W30. Różnica? Lepkość jest wyższa podczas zimnych startów.” – informuje koncern."
Ciekawa sprawa. I to roczniki po 2020.
@Alpari nie wiem, czy pamiętasz, jak kiedyś prawie mi chciałeś oczy wydrapaćże "rekomendowałem" takie rzeczy.
I to rocznikom poniżej 2015.
Nawet nie chce mi się szukać i sprawdzać, czy ten ich olej 5W30 to jest jakiś dedykowany do roczników po 2020 roku. Czy równie dobrze można go zalać do Peżociny z 2010 roku i odwrotnie.
To jest kpina na patyku.
Myślałem że jeśli jest napisane w 2024roku to dolz wprowadził teraz ten łancuch. A znalazłem pdf z 2022 roku gdzie jest opisany problem.
Przed chwilą dostałem ten sam dokument w jezyku polskim. Nie wiem ja edytować wiec załączam
Zapytaj tam,ja tam kupiłem,z tego co widzę mają jeszcze 5 szt,cena nie całe 200 zlHej wszystkim, mam podobny problem, bo dobijam 95000 Partnerem i strach, że trachnie.
Podobno DOLZ proponuje wzmocniony łańcuch 7 mm lub zestaw do konwersji na 8 mm, ale nie mogę nigdzie w Polsce tego namierzyć. Nawet napisałem do nich czy sprzedają indywidualnie, ale na razie cisza.
Trzeba będzie chyba zapobiegawczo wymienić na to, co jest dostępne.
Któryś z kolegów ma doświadczenie i mógłby się podjąć? Nie mam już zaufania do ASO. Dojadę gdzie trzeba.
Rozbieraj zawory powiedziały papa . Sprawdź kompresję tak na wszelki wypadek. Trafiła mi się taka jedna sztuka , obróciło krzywki na wałku po strzale i pogięło zawory.Witam. A ja mam taki problen że po wymianie całej góry na 8 mm i rozrządu (strzelił 7mm) nie chce odpalić. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Berlingo 1.5 blu hdi 100km 2021r. . Może ktoś miał podobny problem bo juz zglupialem i zastanawiam się czy rozbierać i składać wszystko ponownie.
Jaki przebieg do strzału?Witam. A ja mam taki problen że po wymianie całej góry na 8 mm i rozrządu (strzelił 7mm) nie chce odpalić. Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Berlingo 1.5 blu hdi 100km 2021r. . Może ktoś miał podobny problem bo juz zglupialem i zastanawiam się czy rozbierać i składać wszystko ponownie.