• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Peugeot 1,5 Hdi łańcuch rozrządu

Profesorr1976

Początkujący
Punktów
3
To bardzo łatwo poznać,obudowa 7 a 8 mm różni się w jednym miejscu,nie musisz numerów czytać,jest harakterystyczne zgrubienie taki uskok na wysokości koła wałka wydechowego,poprostu koło ma większą średnicę i szerokość i obudowa jest większa w tych miejscach,wpisz na necie różnice to znajdziesz filmik i fotki

truski20

Początkujący
Punktów
0
Mechanik stwierdził że lepiej odrazu przy wymianie rozrządu zmienic ten łańcuch z napinaczem (nawet jeśli to dalej 7mm) ale lepiej to zrobić niż jeździć kolejne kilometry. W moim wypadku auto stoi od wczoraj u mechanika i dobrze że zaczęli od naprawy turbiny a w rozrządzie jeszcze nie grzebali ale powiedzieli że ok zmienią przy okazji ten łańcuch i napinacz doliczając do całości jakieś 300-400 zł

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Prawda jest taka że jeśli masz wymienić dziś rozrząd ( pasek) a za tydzień brać się za łańcuch to zrob wszystko razem nawet na tym 7 mm. To nie jest tak że jutro się zerwie....
Według mnie szkoda kasy wydawać bo miej na uwadze że wymiana łańcucha to prawie drugie tyle roboty co sam rozrząd... jeśli miałbym za to płacić komuś to wymieniłbym to za jednym razem . Decyzja należy do ciebie.

Załączniki

• Screenshot_20250206_180333_Chrome.jpg
    Screenshot_20250206_180333_Chrome.jpg
    346,1 KB · Wyświetleń: 77

truski20

Początkujący
Punktów
0
To bardzo łatwo poznać,obudowa 7 a 8 mm różni się w jednym miejscu,nie musisz numerów czytać,jest harakterystyczne zgrubienie taki uskok na wysokości koła wałka wydechowego,poprostu koło ma większą średnicę i szerokość i obudowa jest większa w tych miejscach,wpisz na necie różnice to znajdziesz filmik i fotki
Tak dokładnie ale me
Prawda jest taka że jeśli masz wymienić dziś rozrząd ( pasek) a za tydzień brać się za łańcuch to zrob wszystko razem nawet na tym 7 mm. To nie jest tak że jutro się zerwie....
Automatyczne połączenie postów:

Według mnie szkoda kasy wydawać bo miej na uwadze że wymiana łańcucha to prawie drugie tyle roboty co sam rozrząd... jeśli miałbym za to płacić komuś to wymieniłbym to za jednym razem . Decyzja należy do ciebie.
Tak też zleciłem, autko stoi póki co z wyjętą turbiną która poszła na regeneracje, do rozrządu jeszcze nie zaglądali ale mówił że nie będzie problemu z dostępem bo widać że coś już tam było grzebane bo na silikonie siedzi (pewnie przez robienie UPG, która była robiona kilka miesięcy temu) więc doszliśmy razem do wniosku że skoro mają wymieniac komplet rozrządu to i ten łańcuch niech nowy wisi, napewno będzie lepszy niż ten który siedzi tam w oryginale i ma nalatane 150k i o dziwo jeszcze żyje mimo braku dbania o autko przez poprzedniego żabojada.
Ps. Dzięki za fotkę z objaśnieniem.

lisupl

Początkujący
Punktów
3
Siema Pany
Czy może ktoś podać w 1 poście wszystkie pierdoły, które trzeba kupić poza zestawem Dolz SKCC191L?
Uszczelki, zawory, i co tam jeszcze jest? Wszystko, wszystko.
Myślę, że pomoże to nie tylko mi, ale i wielu osobom.

Bardzo dziękuję.

Krylu

Początkujący
Punktów
2
cześć wszystkim,
Może ja opiszę swój przypadek. Posiadam Berlingo 2019 rok 131 hp. Mam je od nowości. Jest to moje auto, które umożliwia mi pracę, przez co (zresztą jak pozostałe) staram się dbać i zapobiegać jak tylko mogę. Olej wymiana po 2k i pożniej co 10kkm. Nie jestem mechanikiem, ale podstawowe rzeczy jak wymiana olejów, filtrów klocków robie sobie sam. Jako ze naczytałem się kiedyś o tych wadliwych łańcuszkach postanowiłem się zwrocić do ASO w celu rozwiązania problemów. Nie bede tutaj mówił, gdzie to się odbywało. Auto wtedy miało 120 kkm i umówiłem sie w ASO na wymianę wadliwego łańcucha zaznaczając, że chcę mieć 8mm. Cena została ustalona, oczywiście przy okazji rozrząd itp (żeby nie podchodzić 2 razy do tematu) usługa zrobiona. Teraz jako, że zbliżam sie do 200kkm przymierzam się do wymiany rozrządu i jakież było moje zdziwienie jak na fakturze wpisując numer łańcucha wychodzi, że założony mam kolejny raz łańcuch 7mm. Teraz nie wiem co robić, ale chyba co jest najbardziej prawdopodobne, kupię na własną rękę zestaw 8mm z wałkami w toyocie (mam tam zniżki) orginał, kupie rozrząd i spróbuje wymienić wszystko sam. Nie robiłem tego nigdy, ale myślę, że jestem na tyle "techniczny" ze zaryzykuję. Bo na ASO czy to w citroenie czy to w skodzie przekonałem się, że jak zadaję pytania techniczne to oni na mnie patrzą jak na kosmitę.
Pozdrawiam

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
cześć wszystkim,
Może ja opiszę swój przypadek. Posiadam Berlingo 2019 rok 131 hp. Mam je od nowości. Jest to moje auto, które umożliwia mi pracę, przez co (zresztą jak pozostałe) staram się dbać i zapobiegać jak tylko mogę. Olej wymiana po 2k i pożniej co 10kkm. Nie jestem mechanikiem, ale podstawowe rzeczy jak wymiana olejów, filtrów klocków robie sobie sam. Jako ze naczytałem się kiedyś o tych wadliwych łańcuszkach postanowiłem się zwrocić do ASO w celu rozwiązania problemów. Nie bede tutaj mówił, gdzie to się odbywało. Auto wtedy miało 120 kkm i umówiłem sie w ASO na wymianę wadliwego łańcucha zaznaczając, że chcę mieć 8mm. Cena została ustalona, oczywiście przy okazji rozrząd itp (żeby nie podchodzić 2 razy do tematu) usługa zrobiona. Teraz jako, że zbliżam sie do 200kkm przymierzam się do wymiany rozrządu i jakież było moje zdziwienie jak na fakturze wpisując numer łańcucha wychodzi, że założony mam kolejny raz łańcuch 7mm. Teraz nie wiem co robić, ale chyba co jest najbardziej prawdopodobne, kupię na własną rękę zestaw 8mm z wałkami w toyocie (mam tam zniżki) orginał, kupie rozrząd i spróbuje wymienić wszystko sam. Nie robiłem tego nigdy, ale myślę, że jestem na tyle "techniczny" ze zaryzykuję. Bo na ASO czy to w citroenie czy to w skodzie przekonałem się, że jak zadaję pytania techniczne to oni na mnie patrzą jak na kosmitę.
Pozdrawiam
Nie ma filozofii na forum jest cały manual. Najtrudniejsza część to założenie nasady tak żeby nie pospadały dźwigienki zaworowe . Poza tym sporo kręcenia.

lisupl

Początkujący
Punktów
3
Ponawiam.
Poda ktoś wszystkie rzeczy, które trzeba kupić do przejścia na 8mm?

Dziękuję

truski20

Początkujący
Punktów
0
Wracam z tematem który poruszałem jakiś czas temu, Peugeot 308 1.5, 2019 rok wrocil od mechanika, wymienili rozrząd i jakie było moje zdziwienie gdy nie ruszali łańcuszka 7mm (który zleciłem też żeby wymienili na nowy 7mm), okazało się że u mnie siedzi 8mm więc uspokoili mnie, ale dla świętego spokoju podjadę jutro jeszcze do ASO się upewnić, bo jak pisałem auto kupione od jakiegoś żabojada który o to auto nie dbal (poszła UPG i regenerowałem turbinę teraz) ale łańcuch sobie ogarnął, wiem że była akcja we Francji że wymieniali te lancuchy na 8mm, ale nigdzie nie mogę tego znaleźć w książce serwisowej, chyba że sobie ogarnął na własną rękę, w każdym razie polecam każdemu przed wymiana tego łańcucha sprawdzic jaki tam siedzi bo czasem można miło się zaskoczyć. A Może te trefne 7mm faktycznie montowali od Grudnia 2019 tak jak gdzieś czytałem.

Krylu

Początkujący
Punktów
2
Nie ma filozofii na forum jest cały manual. Najtrudniejsza część to założenie nasady tak żeby nie pospadały dźwigienki zaworowe . Poza tym sporo kręcenia.
właśnie o te dzwigienki się martwię. ale widziałem jest jakiś przyrząd pomocniczy ustalający. Czy masz może jakiś sprawdzony patent ?

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
właśnie o te dzwigienki się martwię. ale widziałem jest jakiś przyrząd pomocniczy ustalający. Czy masz może jakiś sprawdzony patent ?
Jest manual na forum jak zrobić to poprawnie wystarczy poszukać jest na pewno :)

Profesorr1976

Początkujący
Punktów
3
Panowie poratuje ktoś momentami dokręcania,głównie chodzi mi o moment dla obudowy wałków razem ze sobą i później do głowicy,w tym manuału niestety nie ma

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Panowie poratuje ktoś momentami dokręcania,głównie chodzi mi o moment dla obudowy wałków razem ze sobą i później do głowicy,w tym manuału niestety nie ma
Ludzie kochani przecież do tego nie trzeba momentu śrubki 6mm lekko dokrecasz jak wałek mniej więcej.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Właśnie później po takich macherach bez obrazy naprawiam pozrywane,poprzeciągane gwinty.
Zrobiłem dziesiątki tych łańcuchów szybciej dokrece na wyczucie niż będę szedł pod klucz dynamometryczny. Tam gdzie trzeba to używam jak np wtryski,korby,główne , głowica. Lata praktyki robią swoje i wierz lub nie ale nie przekręciłem nigdy gwintu od pokrywy,albo nasady.

Profesorr1976

Początkujący
Punktów
3
Wiem jak jest w praktyce,też kilkanaście lat to robię ale te nowe silniki są z takiego gownolitu że coraz więcej zaczynam używać klucza

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Wiem jak jest w praktyce,też kilkanaście lat to robię ale te nowe silniki są z takiego gownolitu że coraz więcej zaczynam używać klucza
To się zgadza coraz gorszy materiał. W BMW ostatnio robiłem 6gwintow w kolektorze wydechowym bo dmuchał a tam śruby 7mm były.

ata73

Początkujący
Punktów
1
takie zestaw (pokrywa, wałki, napinacz, łańcuch) po 3800 co są na allegro i piszą, że są oryginałami serwisowymi są dobre na wymianę z 7mm na 8mm czy szukać gdzieś indziej? Kupuje takiego peugeota z 2020 roku i zastanawiam się czy ASO nie wymieniłoby mi tego jako akcję serwisową?
nie wymienią akcja serwisowa we Francji ,mam ten sam problem kupiłem Riftera 2020 rok 112 tys i nie wiem czy sam łańcuch z paskiem czy kpl 8 mm ,mechanicy proponuja 7 mm i co 80 tys

Do góry Bottom