Witam posiadam autko ford Focus C-Max z silnikiem 1.8 duratec he,
Żeby nie zanudzać
Od długiego czasu na brak mocy, czasem było lepiej czasem gorzej a od paru dni jest kicha, autko miało z 2 miesiące temu wymieniane rozrząd ale on nie ma nic wspólnego raczej z tym bo brak mocy był i przed i po wymiabie rozrządu. Po wymianie jedynie silnik był cichutki acichutko a teraz znowu głośno zaczyna chodzić z tamtej strony nie wiem czy znowu rozrząd czy w wyniku nie równej pracy
Mechanicy olewają problem bo raz jest moc raz jej nie ma.
I pytania mam następujące
Na biegu jałowym, rozgrzany silnik
Korekty długoterminowe obu banków są na plusie od 9 do 15 czasem więcej
Korekty krótkoterminowe
Bank 1 prawidłowe tzn -+3
Bank 2 cały czas +32
Sondy lambda raczej prawidłowo działają tzn
Sonda przed katalizatorem oscyluje od 0,1 do ok 0,8
Sonda Za katalizatorem
Ok 0,7 cały czas
Co powinienem sprawdzić?
Próbowałem szukać lewego powietrza spryskiwalem łącza dolotu ,silnika autostartem nic nie znalazłem czy dobrze szukałem nie wiem starałem się dobrze szukać
Sprawdzałem napięcia czujników wszystkie wydają się być ok
Rzeczy które mnie nie pokoja to
-Map Sensor
Zarówno przy skończonym i wylonczonym silniku pokazuje 99kpa = ok 1 bar (jednostke chyba prawidłowo napisałem) i wogle się nie rusza nie zmienia.
Dlatego będę go wymieniał.
Uszczelka między blokiem silnika i kolektora wydechowego jest mokra więc do wymiany ale raczej tamtendy nic się pudru nie dostaje bo próbowałem też to spryskać wykresy bez zmian.
Delikatnie cykanie silnika czyżby luzy zaworowe do ustawieni
Czy coś mi podpowiecie?
Proszę o wyrozumiałość
Serdecznie dziękuję
Żeby nie zanudzać
Od długiego czasu na brak mocy, czasem było lepiej czasem gorzej a od paru dni jest kicha, autko miało z 2 miesiące temu wymieniane rozrząd ale on nie ma nic wspólnego raczej z tym bo brak mocy był i przed i po wymiabie rozrządu. Po wymianie jedynie silnik był cichutki acichutko a teraz znowu głośno zaczyna chodzić z tamtej strony nie wiem czy znowu rozrząd czy w wyniku nie równej pracy
Mechanicy olewają problem bo raz jest moc raz jej nie ma.
I pytania mam następujące
Na biegu jałowym, rozgrzany silnik
Korekty długoterminowe obu banków są na plusie od 9 do 15 czasem więcej
Korekty krótkoterminowe
Bank 1 prawidłowe tzn -+3
Bank 2 cały czas +32
Sondy lambda raczej prawidłowo działają tzn
Sonda przed katalizatorem oscyluje od 0,1 do ok 0,8
Sonda Za katalizatorem
Ok 0,7 cały czas
Co powinienem sprawdzić?
Próbowałem szukać lewego powietrza spryskiwalem łącza dolotu ,silnika autostartem nic nie znalazłem czy dobrze szukałem nie wiem starałem się dobrze szukać
Sprawdzałem napięcia czujników wszystkie wydają się być ok
Rzeczy które mnie nie pokoja to
-Map Sensor
Zarówno przy skończonym i wylonczonym silniku pokazuje 99kpa = ok 1 bar (jednostke chyba prawidłowo napisałem) i wogle się nie rusza nie zmienia.
Dlatego będę go wymieniał.
Uszczelka między blokiem silnika i kolektora wydechowego jest mokra więc do wymiany ale raczej tamtendy nic się pudru nie dostaje bo próbowałem też to spryskać wykresy bez zmian.
Delikatnie cykanie silnika czyżby luzy zaworowe do ustawieni
Czy coś mi podpowiecie?
Proszę o wyrozumiałość
Serdecznie dziękuję