• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Scenic II grzejąca się tarcza hamulcowa

Hiszpan-Driver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Witam

Scenic II 2004, 1.6 B

Opony prawy przod i tyl scieło po zewnętrznej krawedzi.

Zauważyłem, że samochód ściąga w prawo w czasie jazdy. Podczas hamowania nie ściągało i nic się nie trzęsło.

Pierwsza diagnoza zbiezność - po sprawdzeniu wyszło ok

Wtedy zauważyłem, że prawa tarcza hamulcowa grzała się bardziej niż lewa. To znaczy gdy lewa zimna, prawa letnia, gdy lewa letnia to prawa ciepła, gdy lewa ciepła to prawa gorąca.

Druga diagnoza zacisk. Zregenerowałem zaciski przednie po obu stronach. Nowe tłoki, uszczelniacze, prowadnice i osłony p.pyłowe. przy okazji nowe tarcze i klocki z blaszkami sprężynującymi i elastyczne przewody hamulcowe oraz płyn hamulcowy.

Dalej to samo. Prawa tarcza grzeje się bardziej niż lewa i auto lekko sciąga w prawo. Samochód oddałem na konsultacje do mechanika, sugerując że może to łożysko lub pompa abs lub servo, ktory nie stwierdził żadnej usterki (bez komentarza).

Na stacji okręgowej wyszło że prawa sprężyna pekła. Wymieniłem po obu stronach na markowe springi Lesjofors i przy okazji amortyzatory i poduszki z łożyskami amortyzatorów, łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych. Na koniec ustawienie zbieżności.

Problem z grzaniem się prawej tarczy w stosunku do lewej nadal jest i ściąga lekko w prawo. Obręcz koła jest zimna. Jak zatrzymuje auto w 9/10 przypadków po zatrzymaniu i puszczeniu pedału hamulca auto przy niewielkim wznienieniu toczy się dalej. Ale 1/10 zatrzymuje się jakby koło lekko blokowały klocki.

Czy pomimo braków huczenia i luzów na kole moze to być problem z łożyskiem? Czy jednak pompa abs lub servo? A może ASR/ESP przyhamowuje z jakiegoś powodu prawe koło i stąd to mocnieszcze grzanie prawej tarczy, aczkolwiek w to wątpie bo na desce nie zapala sie ikonka od esp/asr?

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
przewód elastyczny zaciska się przy skręcaniu kołami

Hiszpan-Driver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
tomii76 Mysle ze twoj komentarz niepotrzebnie zasmieca watek.
A przypadek opisywanej przeze mnie usterki pokazuje jak niepotrzebnie wymienia sie sprawne elementy zawieszenia czy hamulcow gdy symptomy awarii typowe np. dla zpieczonych zaciskow okazują sie jednak problemem wymagającym głebszej diagnostyki przed przystapieniem do naprawy.
Przewody byly wymienione o czym pisalem i nie skręcają sie przy skręcie

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
przepraszam umkło mi , powiedz jak wyszły pochylenia koła i wyprzedzenie sworznia zwrotnicy? masz jakiś wydruk ?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
okazują sie jednak problemem wymagającym głebszej diagnostyki przed przystapieniem do naprawy.
głębszą diagnostykę robi się na warsztacie, a nie na forum.
geometria dobra, a opon niema.
wszystko zrobione a jednaj nie działa.
albo to auto miało przygodę z pociągiem i naprawiane w zaciszu szopki...
albo mechanik który je diagnozuje to pipka.
co do grzania się tarcz i ściągania. przez takie grzanie jak opisałeś nie ma prawa ściągać.
zrób dobrze geometrię, załóż dobre opony, wyrównaj ciśnienie i sprawdz wahacz i swożeń.
jak to będzie ok, to pewnie tak jak napisałem wcześniej.... przystanek.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Kąty pochylenia po prawej stronie sprawdź, pewnie było spotkanie z krawężnikiem.

prawa kąty na plusie, lewa na minusie, musi ciągnąć w prawo.

Hiszpan-Driver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Kąty oczywiście, jak i nieustawiony punkt zerowy elektrycznego wspomagania kierownicy mogą mieć wpływ na ściąganie, tylko dlaczego prawa przednia tarcza grzeje sie na odcinku prostej (bez hamowania) podczas gdy lewa jest zimna.

Opony w tej chwili są dobre (nie te ścięte) i cisnienie rownież.
Odkąd mam samochod (3 rok) na badaniach diagnostycznych przy ustawianiu zbieznosci albo podczas wizyt u mechanikow (różnych) wszyscy raczej chwalili dotychczasowy jego stan jako bez oznak wypadkowości aczkolwiek na 100% nigdy nie wiadomo.
Moim zdaniem opony ścieło dlatego ze przy sciąganiu w prawo ciągle trzeba kompensowac kierownicą w lewo.
Dlaczego ściąga? Upatruje problem wlasnie w mocniej grzejacej sie prawej tarczy. Kolejnym typem byłoby łożysko lecz to z reguły huczy albo charakterystycznie dudni na zakręcie.
Oczywiscie moge wymienic wachacz ale czy to ma wplyw na mocniejsze grzanie tarczy.
Dlaczego szukam pomocy na forum a nie u mechanikow...bo ci rozkladaja ręce. Zbieznosc ok, zawieszenie tyl i przod oraz uklad kierowniczy ok, bez luzow na sworzniach itd. Zaciski hamulcowe ok. i co dalej. Wymieniać na chybił trafił wachacze, pompe hamulcowa, servo i nie wiadomo co jeszcze. Na kompie rownież żadnych błędów pza sytuacja gdzie dla sprawdzenia wyjąłem bezpiecznik abs. Wtedy wydawało mi się że na odcinku prostej dużo ponad normę grzały się obie tarcze
Zbieżność przed wymiana zawieszenia i regeneracja zaciskow oraz po wymianie IMG_20180327_193906_838.jpg IMG_20180327_193923_784.JPG

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Cudowne ozdrowienie. Nieregulowane kąty wróciły do oryginału :)

Jakie miałeś opony? firma i model.
Jak możesz to wrzuć zdjęcie jak je zebrało.
Co do grzania tarczy to może jarzmo krzywe?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Zmieniając zbieżność, nieznacznie zmieni się kąt. Zmieniając kąt, bardzo zmieni się zbieżność. W grę wchodzi jeszcze wyprzedzenie i pochylenie swoznia zwrotnica. Wszystkie wartości podlegają regulacji między innymi w VW t4. Większość nowszych aut, z przodu ma regulacje tylko zbieżności.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
A w scenicu z tylu? Cos mi ten raport zbieżności dziwnie wygląda....

Hiszpan-Driver

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Toruń
Mechanik sprawdzil poprawnosc wykonanych przeze mnie prac z zaciskami - bez uwag.
Odpowietrzyl dodatkowo wszystkie zaciski, poprzez podpiecie kompa zrobil test pompy abs (noga na pedale hamulca ktory podczas testu czterech zaciskow po kolei, odbijal jak przy hamowaniu na mokrym) - bez uwag.
Czy pomimo ze na kompie nie bylo wykrytych usterek pompy czy hamulcow moze to byc pompa lub servo?
A moze jednak lozysko pomimo braku huczenia i luzow?

Do góry Bottom