AdamMPS
Gaduła
Witam, posiadam Seata Cordobę FL z 2002 roku, ostatni rok produkcji, oryginalny silnik w nim był 1.6 ALM, lecz poprzedni właściciel zmienił go gdyż brał olej , lecz nie wie czy zmieniono mu silnik na 1.4 czy 1.6 (silniki wyglądają identycznie), co gorsze rzekomo nowy silnik okazało się, że bierze jeszcze więcej oleju niż stary (2,5L/1000 ;o ) wycieków brak więc pewnie pęknięty pierścień.
Z tego co zdążyłem się samemu zorientować to silniki 1.4 a 1.6 różni tylko skok tłoka, szukałem oznaczenia mojego silnika lecz nie mogę go znaleźć, szukałem na łączeniu ze skrzynią oraz na bloku od strony kolektora wydechowego, jedyne co znalazłem to:
numer silnika 036 103 021 AE
komputer 6k0 907 311 b czyli 1.6 ALM
oraz głowica 032 103 373k czyli identyczna dla 1.6 i 1.4
Czy może ktoś poradzić gdzie mogę jeszcze znaleźć oznaczenie na bloku? Bo naklejka na pokrywie rozrządu czy w bagażniku w tej sytuacji nie pomoże
Nie ukrywam zależy mi na identyfikacji ponieważ jeśli okazało by się 1.4 to raczej nie warto było by go remontować tylko zmienić na taki jak był fabrycznie, pozdrawiam i liczę na pomoc
Z tego co zdążyłem się samemu zorientować to silniki 1.4 a 1.6 różni tylko skok tłoka, szukałem oznaczenia mojego silnika lecz nie mogę go znaleźć, szukałem na łączeniu ze skrzynią oraz na bloku od strony kolektora wydechowego, jedyne co znalazłem to:
numer silnika 036 103 021 AE
komputer 6k0 907 311 b czyli 1.6 ALM
oraz głowica 032 103 373k czyli identyczna dla 1.6 i 1.4
Czy może ktoś poradzić gdzie mogę jeszcze znaleźć oznaczenie na bloku? Bo naklejka na pokrywie rozrządu czy w bagażniku w tej sytuacji nie pomoże

Nie ukrywam zależy mi na identyfikacji ponieważ jeśli okazało by się 1.4 to raczej nie warto było by go remontować tylko zmienić na taki jak był fabrycznie, pozdrawiam i liczę na pomoc