• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Skoda Octavia 2 2.0 tdi 140 ps 103 kw Problem z wypalaniem dpf

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Witam potrzebuje jakieś informacji, co może powodować nie prawidłowe wypalanie cząstek stałych podczas jady.
Posiadam samochód marki Skoda Octavia 2,0 tdi CR 103 KW 140 PS. Przebieg 209,500 km. 2011 kod silnika CFHC
W samochodzie nie ma żadnych błędów ze strony osprzętu silnika. Filtr cząstek stałych został odnowiony, to znaczy jest po regeneracji w profesjonalniej firmie tym się trudniącej. Samochód po przejechaniu 250 km w warunkach miejskich i 350 w trybie mieszanym(autostrada, miasto) po wystygnięciu silnika i ponownym rozgrzaniu lub nawet zimnym silniku rozpoczyna wymuszony proce dopalania filtra, prze co podnosi się poziom oleju w silniku. Mam wrażenie ze filtr nie wypala sadzy podczas jazdy czyli w trybie (pasywnym). Po kompleksowej diagnostyce w renomowanym warsztacie nie wykryto żadnych błędów ze strony osprzętu. Mechanik stawia na zawór EGR ale nie w 100@% jest tego pewien ponieważ EGR nie pokazuje żadnych błędów. Wiec co może powodować tak częste wymuszone regeneracje DPF....
Z histori samochodu wiem ze kiedyś już był wymieniany egr, tylko wtedy właściciel miał choinkę na liczniku i brak mocy, praca w trybie awaryjnym. Samochód sprawdzony pod każdym względem, wiec co mogę jeszcze zrobić w ty temacie...:/

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
I jak rozwiązał się problem z filtrem?
Hej. Kiedyś pytales czy problem z dpf sie wyjaśnił. Tak wyjaśnił ale tylko na chwilę. Winowajca całej sytuacji był czujnik różnicy ciśnień dpf-u G450. Usterka ustapila po wymianie, ale po dwóch tygodniach wszystko wróciło, dalej regeneruje go często. Podejrzewam że czujnik dalej zawyrza wartości jak staty czujnik. Obecnie jestem za granicą i nie mam jak sprawdzić dpf-u. Rozmawiałem z pewnym niemieckim mechanikiem, ktory twierdził że dobrze jest zrobić przed kolejną wymianą cZujnika wypalanie serwisowe, olej filtr i razem z tym czujnik wymienić. Stary czujnik na zgaszonym silniki wskazywał plus 2 bary, a powinienem 0. Po wymianie i aadaptacji było już 0. Przez kolejne dwa tygdonie i po przejechaniu 2500 km, ustera wróciła z powrotem.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
2 bary to w h.j dużo. 0.5 Bara/atmosfera to.juz jest dość mocno przytkany
Sory pomyliłem oznaczenia. 2hp.
Stary czujnik pokazywał na wyłączonym silniku 2 hektopaskale, po wymianie i adaptacji 0hp. Dwa tygodnie było ok, ale po dwóch tygodniach i przejechaniu około 2500 km problem powrócił. Zakupiłem kolejny czujnik teraz oryginalny w ASO skody, ale jestem obecnie za granicą i nie mam go gdzie zaadaptować. Czy gdy bym zamontowal kolejny czujnik i go nie adaptowal, to zadziała on poprawnie i się sam zadaptuje po kilku odpaleniach silnika. ¿
Czy lepiej odrazu zrobić adaptacje. W internecie zdania są podzielone, jedni robią adaptacje a inni jej nie robią i czujnik też działa i sam się kalibruje po kilku odpaleniach silnika.

Ostatnia edycja:

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Witam.
Czy na podstawie tych danych może mi ktoś powiedzieć czy z Filtrem jest wszystko ok. Nadal nie mogę rozwiązać problemu częstej wymuszonej regeneracji.

Odczyt na zgaszonym silniku:
13:10:47
IDE00427 Partikelfilter: Differenzdruck 0 hPa Filtr cząstek stałych: różnica ciśnień 0 hPa
IDE00428 Partikelfilter: Offset für Differenzdruck 0 hPa Filtr cząstek stałych: przesunięcie dla różnicy ciśnień 0 hPa
Na odpalonym silniku na biegu jałowym pokazuje 2 hPa na zgaszonym 0hPa.
IDE00430-ENG104207 Partikelfilter: Feldregeneration Anforderungsstatus-Bit 0 00000000
IDE00431-ENG104207 Partikelfilter: Feldregeneration Sperrungsstatus-Bit 0 00000000
IDE00432 Partikelfilter: Zeit seit letzter Regeneration 6863 s
IDE00433 Partikelfilter: Ölaschevolumen 0.11 l Filtr cząstek: objętość popiołu olejowego 0,11 l
IDE00434 Partikelfilter: Rußmasse berechnet 9.06 g Filtr cząstek stałych: masa sadzy obliczona na 9,06 g
IDE00435 Partikelfilter: Rußmasse gemessen 6.97 g Filtr cząstek stałych: masa sadzy wyniosła 6,97 g
IDE00436 Partikelfilter: Kilometer seit letzter Regeneration 67km 071 m ostatnia regeneracja

13:04:13
IDE01407 Partikelfilter: Kraftstoffverbrauch seit letzter Regeneration 2.93 l zużycie paliwa od ostatniej regeneracji

Prz około 2500 obrotów dozowanie pompo wtrysków

12:39:55
IDE00365 Einspritzmengenabweichung Zylinder 1 -0.14 mg/stroke
IDE00366 Einspritzmengenabweichung Zylinder 2 0.53 mg/stroke
IDE00367 Einspritzmengenabweichung Zylinder 3 0.02 mg/stroke
IDE00368 Einspritzmengenabweichung Zylinder 4 -0.42 mg/stroke

kalulu

Początkujący
Punktów
0
witam . Czytam ten temat. Ja mam tez problem z dpf w skodzie superb 2 silnik cffb 2.0 140 koni. u mnie w przeciwieństwie do kolegi Kamila dpf wypala się co ok 750 km ale dosyc mocno dymi wtedy na kolor siwo błękitny. auto miało akcje servisową na nox . przebieg ok. 200 tys. km.nie mam żadnych błędów . korekty na wtryskiwaczach 1 wtryskiwacz 0,12 2 0.15 3 -0.21 4 -0, 24. IDE00433 Partikelfilter: Ölaschevolumen 0.11 l Filtr cząstek: objętość popiołu olejowego 0,11 l
IDE00434 Partikelfilter: Rußmasse berechnet 8,20 g Filtr cząstek stałych: masa sadzy obliczona na 8,2 g
IDE00435 Partikelfilter: Rußmasse gemessen (-2,30 g )Filtr cząstek stałych: masa sadzy wyniosła( -2,30 g)
IDE00436 Partikelfilter: Kilometer seit letzter Regeneration 197km 071 m ostatnia regeneracja Nie rozumiem jak moze byc ujemne g(wartosci w nawiasach) . Czy ktoś miał podobny przypadek? Najbardziej denerwuje mnie to dymiene

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Witam kolegę. U mnie czasami też dymil na swio ale tylko wtedy gdy robiłem regenerację na postoju czyli nie jadąc tylko stojąc. I ta regeneracja nie była skuteczna bo jak kolejnego dnia rano chciałem jechać to to regeneracja się powtarzała i dymil na siwo. Jak robię regenerację jadąc to dymienia nie ma. Ale problem częstych regeneracji nadal nie rozwiązałem. Nikt nie potrafi z tym nic zrobić. Więc sobie chyba odpuściłem powoli i jeżdżę aż coś padnie np. DPF na dobre.

Załuski Kamil

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Lubaczów
Aha. Czyli to wszytko wina tej nieszczęsne akcji serwisowej. Orientuje się ktoś na forum czy jest ktoś w Polsce najlepiej w województwie podkarpackim kto się czymś takim zajmuje i posiada taki oryginalny soft. I kolejna sprawa poco serwisy coś takiego robiły skoro skład spalin się zbytnio nie zmienił a Jeszce bardzie zaszkodziło to wielu samochodom.

Punktów
0
Hej Załuski Kamil i jak udało ci się rozwiązać temat z częstym wypalaniem dpf? Mam to samo w octavii 2011 cfhc. Dokładnie ta sama historia co u ciebie, tylko u mnie dopadła dpf co 120-150 km.

Do góry Bottom