• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprawdzanie szczelności klimy azotem

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Ten za 1300 ma jeszcze jedną zaletę wykrywa zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu.
39f4cae548d689b330e0da311d93.jpg

Miernik wykrywa tylko cząstkę H2. Nie wykrywa węglowodorów czyli czynników chłodniczych. Nabijasz układ mieszaniną 5 %wodoru i 95% azotu. Wodór przenika szybciej bo ma mniejszą cząstkę i oblatujesz układ miernikiem.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
karwa przekazuję wiadomości do uzupełnienia z VII klasy szkoły podstawowej (stary system edukacji)

R134a 1,1,1,2-Tetrafluoroetan

C2H2F4

C - węgiel
H- wodór
F - fluor

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
dimitriew teoretycznie wiem jak działa taki wykrywacz ale powiedz mi czy sam używasz takiego i sprawdza się on w robocie i ją ułatwia?

karwa raz dwa trzy

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
wies kolo miasta
Kiedy ty robiles kupe w nocnik to ja juz robilem heksogen i HMTD

Serwisy moga sie zaganiac w takie sprzęty. A kowalskiemu starczy ludwik i woda.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
pytanie laika
a czemu nie można pompką i zwykłym powietrzem podpompować takiego układu i sprawdzać szczelności :rolleyes:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Pewnie tak. 30 min dla otwartego osuszacza oznacza jego smierc.

Azot jest suchym gazem.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
aha
ale czy tylko z powodu osuszacza
bo to by znaczyło że w układzie z którego czynnik wyszedł w całości osuszacz i tak już jest opity i nie było by żadnych przeciwskazań ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester
Jak masz duza nieszczelnosc to kazdorazowo powinno sie tez po naprawie wymienic osuszacz.

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
Jak masz duza nieszczelnosc to kazdorazowo powinno sie tez po naprawie wymienic osuszacz.
pytanie oryginalne nie dotyczyło osuszacza tylko pompki i powietrza
czy kwestia osuszacza wyczerpuje temat ???

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
Tak. Jest to z założenia układ bezwilgociowy i robi się wszystko by tam jej nie wpychać. Osuszacz, długa próżnia to właśnie owe działania oraz azot i jego mieszaniny do testów szczelności.

Ja szczelności przeprowadzam zwykle w zakresie 25-30bar. Jak wywali to życie. Ubezpieczony jestem. Płyn do mycie silników dobrze się pieniący i prawie wszystko do znalezienia. Kwestia dokładności w poszukiwaniach i doświadczenia.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Kiedy ty robiles kupe w nocnik to ja juz robilem heksogen i HMTD
Kiedy za małolata srałem do nocnika ty upychałeś gówno ze słomą do głowy po wciągnięciu kreski saletry. Dlatego dziś jesteś jaki jesteś.
dimitriew teoretycznie wiem jak działa taki wykrywacz ale powiedz mi czy sam używasz takiego i sprawdza się on w robocie i ją ułatwia?
Mam taki zestaw w pracy i powiem ci, że w kilku autach poprawki po warsztatach związane z nieszczelnością znalazłem w ciągu kilku minut. Musisz pamiętać aby pojazd był w pomieszczeniu o malej cyrkulacji powietrza.

Ostatnia edycja:

palikot

SuperMechanior
Punktów
13
pawcar
weź se zmień avatar
dopiero się przyjżałem
bez obrazy oczywiście...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
950
Miasto
Manchester

PySIEK

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Podlaskie
www.facebook.com
Tez uzywam hydrogenu.Azot, test szczelnosci proznia i uv to po poznaniu przezemnie tej metody to przezytek.
Przykład lokalizacja dziurawego parownika trwa minute.Nabijam 5 bar, biore czujnik ide do kabiny wlaczam nawiew i wszystko staje si jasne, ze chłodnica sprezarka itp zostaly wymienione nie do konca potrzebnie bo i tak gdzies spier...
Oczywiście na początku sprawdzam uv gratis zeby ludzie zawału nie dostali, że po minucie musza zapłacic 70 zł za sprawdzenie hydrogenem.
Przez 2 lata nie znalazłem tylko w 1 aucie gdzie w ciągu sezonu z 700 brakuje 300 g.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
234
Miasto
Xxx
Ja kupilem zestaw z detektorem, który pokazał dimitriew. Kilka minut i 2 nieszczelnisci znalezione. Dla mnie super użądzenie. Znajomy zainwestowal w azot i jemu sprawdzenie szczelnosci zajmuje kilka godzin. Najpierw nabija uklad, sprawdza czy po jakims czasie na manometach nie widac spadku cisnienia. Później. Jedzie z ludwikiem, a i tak przy ostatniej naprawie nie byl pewien gdzie jest nieszczelnosc. Przy hydrogenie sprawdzisz mniej wiecej czy z parownika nie leci, przykladajac sonde do kratki, a jak go sprawdzic ludwikiem?? Moim zdaniem hydrogen to dobrze wydane pieniadze. Moze mozna taniej skompletowac zestaw ale ja nie mialem czasu na to. W inter cars zestaw z naklejką texy 1800zl brutto. Do tego druga wieksza butla 320zl i gaz 60 zl.pizdrawiam

Do góry Bottom