• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

sprawdzanie szczelności klimy azotem

jaro8590

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Jasło
Witam a Bawi się ktoś z Was w poszukiwanie nieszczelności wodorem ? My mamy Azot i detektor ,ale czasem i tak jest trudno znaleźć. niektóre auta są tak zabudowane że trzeba trochę tego narozbierać żeby mieć przewody i inne elementy na oku.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
615
Miasto
Radom
Witam a Bawi się ktoś z Was w poszukiwanie nieszczelności wodorem ?
Jak byś jeszcze raz przeczytał uważnie to rozmowa dotyczy detektora wykrywacza Hydrogenu. Hydrogen z ang. wodór. Tak więc kilka postów wcześniej mowa o tzw metodzie szukania za pomocą gazu śladowego (95% azotu, 5 % wodoru). Obecnie jest to najdokładniejsza metoda i najmniej pracochłonna.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Miałem kiedyś hydrogen kpl z walizką, ale jakoś się nie sprawdzał. Został mi go średnia butla jako zapas azotu. Po tych chwalebnych postach o detektorach, dziś dostałem detektor, sprawdziłem, czuły jak ten Magnetti Marelli, tylko ciut tańszy
AS8800L Przenośny detektor gazu wodoru z dobrej jakości
Pokaż oryginalny tytuł w języku angielskim
1 zamówienie
.product-price-area .bigsale-girdle-banner { display: none; } .bigsale-girdle-banner span { color:; }

Cena: US $24.30 / część
Cena po zniżce:
US $21.87 / część

GarageNG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KB
Odświeżę temat, czy używa ktoś z kolegów DETEKTOR CZUJNIK GAZU Edg7k ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
ja także. Denerwuje mnie czasami i jego kombinacje przycisków ale daje radę jako detektor.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

GarageNG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KB
ok, dzieki za opinie, tez go zakupiłem zobaczymy jak sie bedzie sprawował

GarageNG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
KB
Mam pytanie czy z tym moim dyrektorem edg7k jest wszystko ok bo jak sprawdzam parownik to prawie w każdym w sumie to tylko w jednym na 7 aut nie było obecności h2, dla sprawdzenia poprawności poszedłem do t4 bez klimy zobaczyć czy coś pokaże a tu 0,3 pr 100 - 150 ppm jak w teście a w e90 układ z czynnikiem r134a pokazał 0,4 procenta już teraz totalnie zglupialem czy on po prostu z komory zasysa inne opary, jak je odseparowac ?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
824
Miasto
Gdańsk
mój pokazuje 0% i 0 ppm. lubie szalec w okolicach wody z mydłem i podczas rozgrzewania czujnika. Poza tym działą poprawnie..

H

henex1980

Witam. A co możecie powiedziec o sytuacji w ktorej 2 próby azotem w 2 serwisach nie wykazały nieszczelności a po 6-9m klima nie chłodzi?

H

henex1980

To wiem. Na logikę auto może stac tygodniami pod ciśnieniem jak przecież manometry wkręcone w zawory serwisowe uszczelniają przeciek. Maszyna odłączona,zaczynam jeździć i gaz delikatnie puszcza na wentylach. Dobrze myślę?
Automatyczne połączenie postów:

Efekt delikatnego syczenia przy odkręcaniu korka maskującego zaworek raczej nie powinno mieć miejsca. Nabijacze ze klimy nawet na to nie zwrócili uwagi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

carserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
18
Miasto
Bielsko- Biała
Może też przepuszczać uszczelniacz czołowy na sprężarce. W czasie testu szczelności sprężarka się nie kręci i może być wszystko szczelne a podczas prac już nie. Jeżeli był podany kontrast to należy teraz sprawdzić w uv jak to wygląda przy kole pasowym kompresora. Często szukam takich nieszczelności gdzie inni rozkładają ręce i wiem że taki wyciek 6 miesięcy lub więcej jest czasem ciężki do znalezienia i bywa że potrzeba na to kilku godzin i cierpliwości ale jest do znalezienia. Właśnie uszczelniacz czołowy jest jedynym elementem który może zakłamać statyczny test szczelności

H

henex1980

Może też przepuszczać uszczelniacz czołowy na sprężarce. W czasie testu szczelności sprężarka się nie kręci i może być wszystko szczelne a podczas prac już nie. Jeżeli był podany kontrast to należy teraz sprawdzić w uv jak to wygląda przy kole pasowym kompresora. Często szukam takich nieszczelności gdzie inni rozkładają ręce i wiem że taki wyciek 6 miesięcy lub więcej jest czasem ciężki do znalezienia i bywa że potrzeba na to kilku godzin i cierpliwości ale jest do znalezienia. Właśnie uszczelniacz czołowy jest jedynym elementem który może zakłamać statyczny test szczelności
Mam lampe i kontrast jest podany. Sam bede probował odszukac wycieku w miejscu o ktorym mowisz. W tygodniu musze zmienić zaworki serwisowe. Przeciez odkrecenie korka na tym zaworze nie powinno byc slyszalne. Kazde odkrecenie korka po chwilowej pracy klimy pojawia sie delikatne ''syk'' Sprawdzalem kilka aut i w jednym rowniez objaw jak umnie pokrywa sie z brakiem klimy. 2 pozostałe auta z dobrze dzialajaca klima nie maja efektu o jakim mowie.Sprawdze sprezarke kolejny raz ale te zawory sa najbardziej podejzane.

H

henex1980

W marcu odwiedziłem serwis w Rzeszowie. Zachwalali hyrogen itd. Miałem rurke alu zakutą na gumowym wężu co po roku czasu puściło nie znacznie. Serwis poprawił ta robote i oddał auto. Po 3 miesiacach po klimie. Ponownie wizyta w tym super serwisie o nagle chwila moment wyciek namierzony. Tzn. próba hydrogenem i wskazanie na parownik pod deska. Drugi w tunelu ok. Nie mogli odrazu użyć hydrogenu? Barany policzyli za sprawdzenie i uzupelnienie gazu a klimy nadal nie mam. Gdyby za 1 razem podeszli do auta kompleksowo nie wywalil bym kolejnej kasy w atmosfere. Na ta chwile sciagał bede parownik z alliexpres no cena zamiennik na allegro 800zl a mazdowski 2900. Mam jeszcze nadzieje że sam parownik jest ok a jedynie oringami gaz ucieka ale to ciezko teraz ustalic. Rozwazam jeszcze uszczelniacz z allegro i gaz do uzupelnienia bo mam za 2 tygodnie wyjazd na wakacje i moze cisnienie sie utrzyma i cos klime bede mogl zalaczyc jak przyjdzie stac w korkach. Ubytek czynnika to 600gr przez 4 miesiace

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
I zamiast zostawić na kompleksową naprawę z gwarancją będziesz sam drutować? Czy przez te trzy miesiące parownik nie mógł się zepsuć? Dzisiaj szczelne a za tydzień wywaliło dziurę w innym miejscu starego układu.

H

henex1980

Dzis byłem blisko od wyciągnięcia parownika..Troche pracy jest ale miałem problem z wyciągnięciem nagrzewnicy. Aby ja wyciągnąć nalezy odkrecic belke wzmacniającą ktora ma kilka nakrętek kwadratowych ktore sa jakby zaspawne punktowo. Jak sobie z tym poradzic? Druga sprawa jak mazdzie czy tez fordzie bo pewnie to samo rozwiazanie są łączone rurki nagrzewnicy ktore przechodza przez sciane grodzi. Pomoze ktos?

Załączniki

• IMG-20220625-WA0011.jpeg
    IMG-20220625-WA0011.jpeg
    1,1 MB · Wyświetleń: 9
  • IMG-20220625-WA0013.jpeg
    IMG-20220625-WA0013.jpeg
    1,3 MB · Wyświetleń: 9

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Dzis byłem blisko od wyciągnięcia parownika..Troche pracy jest ale miałem problem z wyciągnięciem nagrzewnicy. Aby ja wyciągnąć nalezy odkrecic belke wzmacniającą ktora ma kilka nakrętek kwadratowych ktore sa jakby zaspawne punktowo. Jak sobie z tym poradzic? Druga sprawa jak mazdzie czy tez fordzie bo pewnie to samo rozwiazanie są łączone rurki nagrzewnicy ktore przechodza przez sciane grodzi. Pomoze ktos?
To nie są nakrętki tylko gwinty wspawane w blachę a śruby które są w nie wkręcone wykręca się z drugiej strony

Do góry Bottom