Witam a Bawi się ktoś z Was w poszukiwanie nieszczelności wodorem ? My mamy Azot i detektor ,ale czasem i tak jest trudno znaleźć. niektóre auta są tak zabudowane że trzeba trochę tego narozbierać żeby mieć przewody i inne elementy na oku.
Jak byś jeszcze raz przeczytał uważnie to rozmowa dotyczy detektora wykrywacza Hydrogenu. Hydrogen z ang. wodór. Tak więc kilka postów wcześniej mowa o tzw metodzie szukania za pomocą gazu śladowego (95% azotu, 5 % wodoru). Obecnie jest to najdokładniejsza metoda i najmniej pracochłonna.Witam a Bawi się ktoś z Was w poszukiwanie nieszczelności wodorem ?
ja używam 3 sezon. jest okOdświeżę temat, czy używa ktoś z kolegów DETEKTOR CZUJNIK GAZU Edg7k ?
Mam lampe i kontrast jest podany. Sam bede probował odszukac wycieku w miejscu o ktorym mowisz. W tygodniu musze zmienić zaworki serwisowe. Przeciez odkrecenie korka na tym zaworze nie powinno byc slyszalne. Kazde odkrecenie korka po chwilowej pracy klimy pojawia sie delikatne ''syk'' Sprawdzalem kilka aut i w jednym rowniez objaw jak umnie pokrywa sie z brakiem klimy. 2 pozostałe auta z dobrze dzialajaca klima nie maja efektu o jakim mowie.Sprawdze sprezarke kolejny raz ale te zawory sa najbardziej podejzane.Może też przepuszczać uszczelniacz czołowy na sprężarce. W czasie testu szczelności sprężarka się nie kręci i może być wszystko szczelne a podczas prac już nie. Jeżeli był podany kontrast to należy teraz sprawdzić w uv jak to wygląda przy kole pasowym kompresora. Często szukam takich nieszczelności gdzie inni rozkładają ręce i wiem że taki wyciek 6 miesięcy lub więcej jest czasem ciężki do znalezienia i bywa że potrzeba na to kilku godzin i cierpliwości ale jest do znalezienia. Właśnie uszczelniacz czołowy jest jedynym elementem który może zakłamać statyczny test szczelności
To nie są nakrętki tylko gwinty wspawane w blachę a śruby które są w nie wkręcone wykręca się z drugiej stronyDzis byłem blisko od wyciągnięcia parownika..Troche pracy jest ale miałem problem z wyciągnięciem nagrzewnicy. Aby ja wyciągnąć nalezy odkrecic belke wzmacniającą ktora ma kilka nakrętek kwadratowych ktore sa jakby zaspawne punktowo. Jak sobie z tym poradzic? Druga sprawa jak mazdzie czy tez fordzie bo pewnie to samo rozwiazanie są łączone rurki nagrzewnicy ktore przechodza przez sciane grodzi. Pomoze ktos?