• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja do obsługi klimatyzacji ,,Problemy'' i ,,Porady''

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Muszę to sprawdzić, bo nie wpadło mi do głowy.

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
Taką operację dość często robię, jak np. wczoraj, facet przyjechał Toyotą, podłączyłem stację, ciśnienia ok., ale brak załączania przekaźnika. Znalazłem niesprawny przekaźnik, przełożyłem od szyby ogrzewanej (takie same nr) i zaczęło mu świetnie chłodzić, więc nie zdecydował się na serwis. Zostałem z czynnikiem w wężach. No i wypukałem serwis, odciągnął ok.100g i po 1 min przerwie przerwałem cykl, jednocześnie sprawdzając szczelność stacji na próżni. Prawie 4 min było "1", więc jest wszystko ok. A był to pierwszy cykl nowej maszyny. Poprzednią 760 miałem ok. 10 lat. Jakby ktoś potrzebował to mam na sprzedaż nieużywane oryginalne węże z końcówkami Parkera, bo wymieniłem przed uruchomieniem na dłuższe. A końcówki też mi się nie przydadzą, bo teraz mam na 1/4"SAE

pawcio2594

Początkujący
Punktów
1
Miasto
wielkopolska
witam. podłącze się do tematu. Posiadam maszynę master mot RCC-8A. |Mam problem z dodaniem oleju do układu.
W tamtym roku wszystko było ok. Teraz na początku trzeba było długo czekać aż zacznie dozować albo zadziałało za ktorymś razem. Dzisiaj ani czekanie ani kilkukrotne włączenie nie dało rezultatu. Coś sie pewnie zje... popsuło, tylko co to może być?

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
witam. podłącze się do tematu. Posiadam maszynę master mot RCC-8A. |Mam problem z dodaniem oleju do układu.
W tamtym roku wszystko było ok. Teraz na początku trzeba było długo czekać aż zacznie dozować albo zadziałało za ktorymś razem. Dzisiaj ani czekanie ani kilkukrotne włączenie nie dało rezultatu. Coś sie pewnie zje... popsuło, tylko co to może być?
Zaloguj się na maszynie do ustawień, tam masz testy zaworkow i cewek, sprawdz jeszcze czy wszystkie są połączone , jak nie to dzwoń do mastermot.

pawcio2594

Początkujący
Punktów
1
Miasto
wielkopolska
jak włącze test to słychać jak zawory strzelają. Tak samo jak włącze dodawanie oleju to słychać cykniecie ale nie ma już tego zasysania i ponownego cyknięcia tak jak było wcześniej

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
A po opróżnieniu węży jak klient odjedzie i na zamkniętych złączkach zaprogramujesz serwis, to odzyska czynnik z niebieskiego?
Sprawdziłem i nie odzyskuje. Dostałem się do zaworków i podczas recyklingu dobrze słychać zaworek HP, a LP prawie nie drgnie. Pewnie tutaj jest problem. Napięcie dochodzi, więc zaworek się zbuntował. Dzięki za dobrą podpowiedź. Była bardzo przydatna.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Udało mi się umówić z serwisem. Dzięki za pomoc

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Mogę podesłać, ale oni obsługują tylko Olsztyn i ewentualnie klientów, którzy kupili u nich sprzęt. Może lepiej zadzwoń do IC w twojej okolicy?

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław

@pawcio2594 chcesz namiar na serwisanta ze Swarzędza?​

Człowiek obsługuje mi Texę od prawie 10 lat. W tym roku niestety nie będzie u mnie, bo kupiłem okazyjnie nówkę z IC, a poprzednią sprzedałem, też 760R. Jak chcesz na napisz na priv.

pawcio2594

Początkujący
Punktów
1
Miasto
wielkopolska
Zaloguj się na maszynie do ustawień, tam masz testy zaworkow i cewek, sprawdz jeszcze czy wszystkie są połączone , jak nie to dzwoń do mastermot.
Połączone są wszystkie, jak wejde do testów podzespołów V4,V6 i chyba V10 nie ma reakcji nic się nie dzieje (tylko nie mam pojęcia czy wtedy powinno się coś zadziać)

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Witam. Kupiłem nowy manometr do stacji. Stacja Texa 760. Wczoraj doszedł i zobaczyłem, że wskazówka pokazuje 2,5 bar. Czy jest to jakieś fabryczne zabezpieczenie żeby producent wiedział w razie zwrotu czy manometr był używany / podłączony i po podłączeniu do stacji " odblokuje się " i będzie dobrze wskazywał? A może już jest uszkodzony ?

Załączniki

• 20210416_075353.jpg
    20210416_075353.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 9

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Tak myślałem, że nie ma "blokady" przed montażem. Będę zgłaszał reklamację. Koszt to 221 zł.
Automatyczne połączenie postów:

Z ciekawości poświeciłem UV ( manometr nie był montowany w stacji ). Manometr kupiony w lokalnej hurtowni na WZ. Ciekawe jaka będzie ich reakcja.

Załączniki

• 20210417_062930.jpg
    20210417_062930.jpg
    299,6 KB · Wyświetleń: 6
  • 20210417_062947.jpg
    20210417_062947.jpg
    272,1 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

obser

SuperMechanior
Punktów
68
Miasto
Inowrocław
A jaka może być?Zwracasz towar i albo dostarczą Ci fabrycznie nowy i sprawny, albo niech biorą go do siebie. Idzie pomajsterkować i sprowadzić go na 0, ale nie tego oczekujesz od nowego sprzętu. W poprzedniej Texie kiedyś mi wywaliło w jednym aucie HP i się przestawił i "w rozumie" określałem właściwą wartość, serwisant chciał mi go naprawić, ale już byłem obcykany z odejmowania. Po prostu, ktośmiał pecha i trafił na auto, co mu wyłącznik przy ok. 30-32 bar nie rozłączył klimy. Są frmy, gdzie kupisz nowy. A tu na start masz "w rozumie" +8 st.C, a i dociekliwy klient (a tacy są) zobaczy, że nie ma pełnej próżni, albi za późno załącza sie 2 bieg wentylatora.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Oddałem do sklepu. Mam już taki, który nie działa dobrze i tak jak mówisz można odejmować, ale jest właśnie był problem z klientem i zdecydowałem się na wymianę.

Do góry Bottom