• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja do obsługi klimatyzacji ,,Problemy'' i ,,Porady''

dominik.mar

Gaduła
Punktów
49
Miasto
Ruda
Ile "przebiegu" ma ta Twoja maszyna? I z czym miałeś jeszcze problemy? Mam ECK2900HD, 6 rok śmiga bez żadnego problemu.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
A jakie pokazuje ciśnienie w butli?
Może to nie jest sprężarka... ale... z wielu maszyn które serwisowałem to akurat w Ecotechnicsie najczęściej miałem uszkodzoną sprężarkę. Możesz poczekać na gorące dni i podczas odzysku jak spadnie jej wydajność spróbować ją schłodzić wentylatorem.

marokr

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Mam jakiś felerny egzemplarz - od początku były różne problemy np nie startowała pompa próżniowa (wymiana kondensatora), były problemy z ultradźwiękami (brak płynu mimo pełnego zbiornika), w wyjątkowo gorące dni (temp >35C ) albo się zatrzymywała albo zawieszała w czasie odzysku lub próżni....Przebieg nie jest jakiś wielki - musiałbym sprawdzić.
Schładzałem dodatkowym wentylatorem w gorące dni i trochę pomagało. W zeszłym roku stacja była kalibrowana i ciśnienia wydają się być prawidłowe np w odniesieniu do tabeli:

tyle, że zbiornik szybko się zapowietrza powodując wzrost ciśnienia (co jest podobno normalne przy "High Precision").
Jak tam jest z tymi filtrami? Bo jeśli od nowości był wymieniany tylko jeden to może tu jest "pies pogrzebany"?

zjan

Nowy
Punktów
0
Witam .Wie ktos moze jaki hest pin do kalibracji w stacji eck twin pro.

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Witam chcę zakupić stacje ekotechniks hrs 1050 to już trochę stary sprzęt ale sprowadzony jest z Niemiec i zastanawiam się czy jest sens takwowy
kupywać. Raptem 4000 gościu chce. Powiedzcie mi czy jest możliwość sprawdzenia jego przerobu. A może ma ktoś instrukcja obsługi do tego sprzętu bo tak im się nie bawiłem.

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
EcoTechnics robi jedne z najlepszych urządzeń na rynku. To na pewno, tylko pytanie czy 4000zl to mało, bo to mniej więcej połowa ceny nowego. Wystarczy jedna awaria i serwis i już się okaże nie opłacalne. Z drugiej strony na Eck pracowałem kilka lat i nie było żadnej awarii.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Mam pytanie odnośnie ECK 3000 ? Przestała drukować drukarka ,drukuje tylko pionowe paski . Może ktoś podpowiedzieć jaka tam siedzi za drukarka ?
A może ktoś ma na zbyciu taką drukarkę .

hades500

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Kielce
Wierz mi ze sa o wiele i to naprawde o wiele lepsze klimatyzacje niz ecotechnics.
Wiem co mowie bo rozne stacje serwisuje.
Jeżeli byłbyś na tyle uprzejmy to podpowiedz mi jakią najlepiej kupić,żeby były dostępne części no i w miarę rzetelnie wykonywała obsługę chodzi o dokładność bo wiem że często jest problem z ważeniem czynnika.

Atak jeszcze zapytam bo wiem że są maszyny które ilość czynnika mierzą po objętości lub po wadze... zatem które będą lepsze. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej, zastanawiam się nad kupnem klimatyzacji Robinair ac 590 pro, miał ktoś może styczność z tym urządzeniem jak sobie to radzi ?
Ogólnie jestem nastawiony na samochodowy osobowe, busy i maszyny rolnicze bo troszkę jest ich w okolicy.

Dzięki za odpowiedź ;)
Pozdrawiam

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Cześć!
Mam pytanie- czy jeśli w części warsztatu gdzie stoi stacja klimatyzacji nie mam ogrzewania to może postać zimą czy coś może zamarznąć/uszkodzić się i trzeba ją przenieść w ogrzewane miejsce?

kamu83

Nowy
Punktów
0
Cześć , mam problem z maszyną Werther AC900 , robi bardzo słaby odzysk , wyciągnie 50 - 100g manometry zejdą do zera i przerwa , w tym czasie manometry idą w górę , potem 50g i przerwa i tak można odzyskiwać dwie godziny , z butli ciągnie dobrze .

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
A jakie w/g Ciebie stacje są lepsze? Mam zamiar kupić nową, najlepiej dwugazową, co radzisz?

Kupiłem stację dwugazową znanej firmy, po miesiącu jest już w naprawie ze względu na istotną wadę, zobaczę jak serwis i sprzedawcy odniosą się do tego problemu.

przemojek

Nowy
Punktów
0
Witam, mam maszynę sun mrc 334 na własny użytek, ostatnio pojawił się problem
W miejscu widocznym na zdjęciu podczas nabijania czynnika do auta pojawia się szron i tak jakby wyciekal czynnik
Do tego zaworu podlaczony jest wąż niebieski niskiego ciśnienia idący od butli,
W momencie kiedy zaczyna zamarzac zawor, czynnik nabijany jest jedynie czerwonym przewodem wysokiego ciśnienia
Możliwe że widoczny na zdjęciach elwktrozawor przestał działać? Idzie go osobno zakupić? Gdzie tego szukac, znacie jakiś serwis który mógłby mieć taką część lub zająć się jej naprawa?
W linku zdjęcia zaworu https://photos.app.goo.gl/xqTrst78aHs4ACZW6

imocik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
szczecin
Kupiłem stację dwugazową znanej firmy, po miesiącu jest już w naprawie ze względu na istotną wadę, zobaczę jak serwis i sprzedawcy odniosą się do tego problemu.

Texa 780r okazala się najgłupszą decyzją w moim życiu. Okazało się, że stopniowo przenika r134a do r1234yf. Serwis wpierw mówił, że mam nie certyfikowany analizator (ultima) ale gdy sami zobaczyli zmieszane gazy (96,5%/3,5%) wmówili mi, że zaciągnąłem zmieszane gazy. Mam analizator, którym sprawdzałem zarówno zakupiony w Linde gaz jak również auta PRZED podłączeniem do tego badziewia i wskazania były 100%. Nie wierzę aby nagle po załadowaniu gazu ultima zawzięła się na 780r. Tuż po zakupie dwukrotnie na przemian ładowałem do wyróżnionych butli z maszyny gaz nowy i stary i miałem po 100% czystości co mnie uśpilo ale po trzecim samochodzie sklad procentowy wynosił 98,5%/1,5%. Po piątym samochodzie było już 96,5%/3,5% więc oddałem to cholerstwo do serwisu. Potraktowali mnie jak śmiecia nie proponując nawet kompromisowego rozwiązania. Musiałem więc kupić inną, tańszą ale mądrzejszą maszynę na nowy czynnik i jestem 1o tys. PLN w plecy. Nie daruję im tego, nie chce mieć z nimi nic wspólnego. Wcisnęli mi kit z duże pieniądze. O innych wadach tej cepowej techniki chętnie zainteresowanym odpiszę.

Do góry Bottom