• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Stacja do obsługi klimatyzacji ,,Problemy'' i ,,Porady''

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
SUWrzeszów

Mam stację Ecotechnics VA500 N7 czy jakoś tak.
Stacja półautomat z 2008r.
Mam problem z wagą. Podczas pracy urządzenia waga czynnika w butli na wyswietlaczu czasami się podnosi i opada w granicach około 100 g.
Podczas wtłaczania czynnika do auta również jest problem bo na wyswietlaczu idzie 5,10,12,15,20 g itd i nagle staje i cofa o kilka/ kilkanaście g znów staje i po chwili nagle z impetem podnosi o kilkadziesiąt gram.
Robiłem kalibrację wagi i było dobrze 2 dni
Miałem podobnie 5 lat temu i co 5 aut robiłem kalibrację wagi aż powiedziała dość.
Waga około 1000 zł i na części 2 tyg czekania.
Klim nie robię dużo - 40 w roku

klimekpp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gryfino
Ok no więc zrobiłem tak jak mówiłeś zakrecilem zawór na butli i procedura ruszyła idzie idzie idzie koniec odzysku pach pompa Vacu ruszyła jest ok mówię jeszcze raz i już nie stety nie jest ok mówię sobie może przez węże coś zamykam zawory i nic to samo i znowu próbuje i co zauważyłem że jak robi odzysk oleju to w tym momencie rośnie ciśnienie A w wężyku do zużytego oleju pojawiają się pęcherzyki powietrza no i tak męczyłem ja kilka razy i z tych kilku razy 2 razy poszło do pruzni ok mówię niech zrobi sobie tą proznie i tu nagle info że układ nie szczelny czy kontynuować? I takie to cuda się dzieją ok czyli nie szczelny układ w samej maszynie na to wychodzi no więc pach procedura jeszcze raz pianka i szukam nieszczelności i znalazłem na jednym zaworze A dokładnie na tym co wąż od butli przychodzi i on się łączy jakby z taka hmm to chyba wezownica bo wygląda jak chłodnicza mała no więc uszczelnilem wszystko i co i nic dalej to samo

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
To czemu nie dzwoniłeś powiedział bym coś co możesz sprawdzić
Żeby taka usterkę zlokalizować przez forum uwierz będzie ciężko szczególnie że nie widzę co robisz

Na manometrach do jakiego ciśnienia rośnie przy zrzucie oleju?

W Ecotechnicsie możesz mieć rację z waga miałem przypadki w tych maszynach awari
Ale waga tyle nie kosztuje
Poza tym częste kalibracje w tej maszynie to nic dobrego

Ostatnia edycja:

klimekpp

Początkujący
Punktów
0
Miasto
gryfino
Nagrałem filmik w sumie 2 wrzucę na Youtube go i prześle tobie link do niego chyba że można wrzucić link tu na forum

A ciśnienie rośnie do 1bara A jak uszczelnilem to do 2 na niskim

O 21:45

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Na butli są 2 zawory ten który pokazałeś na filmie odkrec zakrec ten drugi

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Stacja hella husky 150, wczoraj po obsłudze układu klimatyzacji stacja przestała ściągać czynnik z przewodów.
Co może być przyczyną?

Janusz622

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Spytkowice
Stacja hella husky 150, wczoraj po obsłudze układu klimatyzacji stacja przestała ściągać czynnik z przewodów.
Co może być przyczyną?
Witaj.
Trochę za mało informacji.
Czy załącza się sprężarka odzysku?, a może nie załącza się bo nie ma co odzyskiwać?

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Tak załącza się. Robiłem obsługę innego auta który miał naprawiana instalacje, proznia została wykonana i naladowany gazem.

lato8

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Bosch ASC 500 z 2006 roku.

Przy probie odzysku wyskakuje błąd wysokie cisnienie wewnętrzne. Komunikat wywala bez podłączenia do auta, butla jest odkrecona i ciśnienie z maszyny spuszczone.

Czujnik ciśninia ten co mierzy szczelność i podciśnienie wkręcany z boku w blok z zaworami działa poprawnie bo to da się skontrolować na wyświetlaczu.

Nie bardzo wiem , który czujnik może powodować ten błąd.

marokr

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam serdecznie.
Posiadam stację Ecotechnics ECK2900, która potrafi niestety przyprawic sporo siwych włosów. O ile z większością problemów jakoś sobie poradziłem to doszedł dodatkowy tzn stacja traci wydajnosc w czasie odciągania gazu. Odzysk potrafi ciągnąc się w nieskonczonośc / nie przechodzi do próżni i dodatkowo czasem np po odciągnięciu gazu z węży, nie zrobi próżni - wykrywa nadal gaz i trzeba ponownie robic odzysk...
Trudno mi powiedziec na ile te 2 problemy są powiązane bo występują nie zawsze razem ale najczęściej.
Wpływ ma na pewno temp zewnętrzna bo robiąc serwis np w temp +10 stacja działa idealnie a przy +30 to już ruletka. W momencie jak odzysk się przedłuża przymykałem zawory główne na stacji LP i HP i ciśnienie wtedy prawie nie spada lub spada bardzo powoli. Czasem wystarczy że przymknę zawory na chwilę, ciśnienie spadnie, włączy się na chwilę pompa próżniowa i przechodzi bez problemu dalej tj kończy ściągac gaz, olej i robi próżnię.
Czy objawy które opisuję wskazują na koniec kompresora? Zastanawia mnie fakt że w zimnie wszystko działa prawidłowo.
Pozdrawiam
Marek

Ostatnia edycja:

marokr

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Odzyskuje olej, przy tych temperaturach jeszcze działa normalnie, z Krakowa.
Jesteś w stanie podpowiedzieć co tam można wsadzić? - tabliczka znamionowa na sprężarce jest nieczytelna. Nie wiem też jak z filtrami bo na pewno do tej pory serwisant wymieniał jeden a po rozebraniu obok siebie są dwa filtry....

Do góry Bottom