Witam serdecznie.
Posiadam stację Ecotechnics ECK2900, która potrafi niestety przyprawic sporo siwych włosów. O ile z większością problemów jakoś sobie poradziłem to doszedł dodatkowy tzn stacja traci wydajnosc w czasie odciągania gazu. Odzysk potrafi ciągnąc się w nieskonczonośc / nie przechodzi do próżni i dodatkowo czasem np po odciągnięciu gazu z węży, nie zrobi próżni - wykrywa nadal gaz i trzeba ponownie robic odzysk...
Trudno mi powiedziec na ile te 2 problemy są powiązane bo występują nie zawsze razem ale najczęściej.
Wpływ ma na pewno temp zewnętrzna bo robiąc serwis np w temp +10 stacja działa idealnie a przy +30 to już ruletka. W momencie jak odzysk się przedłuża przymykałem zawory główne na stacji LP i HP i ciśnienie wtedy prawie nie spada lub spada bardzo powoli. Czasem wystarczy że przymknę zawory na chwilę, ciśnienie spadnie, włączy się na chwilę pompa próżniowa i przechodzi bez problemu dalej tj kończy ściągac gaz, olej i robi próżnię.
Czy objawy które opisuję wskazują na koniec kompresora? Zastanawia mnie fakt że w zimnie wszystko działa prawidłowo.
Pozdrawiam
Marek