• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Temperatura Rośnie

rafimilan

Uczestnik
Punktów
1
Witam Golf 5 1.9 105 km , problem jest taki,że podczas wyprzedzania temperatura płynu rośnie na 115 stopni, górny przewód od chłodnicy jest gorący a ten przy termostacie letni.. miał ktoś taki przypadek? Co może być przyczyną termostat, pompa wody?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
czujnik temperatury vcdsem pokazuje temperaturę taka jaka jest na wskaźniku
a co ma innego pokazywać jak korzysta z tego samego czujnika.
czyli tak naprawdę dalej nie wiesz jaka jest prawdziwa temperatura.
zmierz to jakimś termometrem. byle nie najtańszym od majfrenda z chin.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Uszczelka pod głowicą - zgaduje choć najczęściej się tym objawia w tych silnikach że podczas wyprzedzania temp rośnie , przy obciążeniu większym w tych silnikach zawsze przepalił się uszczelka i prawie każdy bardzo podobnie się zachowuje przy tym , nie jest do wykrycia testerem na postoju bo puszcza spaliny do płynu dopiero podczas jazdy pod obciążeniem . Ale może też być wadliwy czujnik lub termostat

Ostatnia edycja:

rafimilan

Uczestnik
Punktów
1
Uszczelka pod głowicą - zgaduje choć najczęściej się tym objawia w tych silnikach że podczas wyprzedzania temp rośnie , przy obciążeniu większym w tych silnikach zawsze przepalił się uszczelka i prawie każdy bardzo podobnie się zachowuje przy tym , nie jest do wykrycia testerem na postoju bo puszcza spaliny do płynu dopiero podczas jazdy pod obciążeniem . Ale może też być wadliwy czujnik lub termostat
Termostat wymieniony na nowy, a o jakim czujniku mówisz?

MotoSprawyEP

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
motosprawy.pl
Ja bym ostawiał tak jak ci Drugi2 napisał. Zapchana chłodnica, Termostat, czujnik - i w tej kolejności bym próbował znaleźć przyczynę. Najpierw od spuszczenia płynu chłodzącego i zobaczyć czy nie leci gnój i jakieś farfocle - jeśli tak to na 99% znalazłeś przyczynę. Następnie przepłukałbym jeszcze cały układ wodą (nalać 10L nie ch to wszystko przeleci na dół. Założył bym króciec i zalał płynem chłodniczym. Jeśli natomiast czysty płyn wymienić termostat bo on może pracować ale na 70% nie otwierając się całkowicie co powoduje przegrzewanie silnika. A pro po jeśli rzeczywiście silnik się mocno przegrzał to mogło powichrować głowicę i uszczelka mogła puścić ale załóżmy że tego jeszcze nie doświadczasz. Jeśli po wymianie termostatu nadal temperatura na zegarach rośnie to pozostaje czujnik. Zakładam, że wentylator przed 100st.C załącza się. Piszę o wymianie termostatu, ponieważ to nie są drogie rzeczy i nie warto ich "reanimować". Tak ja bym zrobił

rafimilan

Uczestnik
Punktów
1
Ja bym ostawiał tak jak ci Drugi2 napisał. Zapchana chłodnica, Termostat, czujnik - i w tej kolejności bym próbował znaleźć przyczynę. Najpierw od spuszczenia płynu chłodzącego i zobaczyć czy nie leci gnój i jakieś farfocle - jeśli tak to na 99% znalazłeś przyczynę. Następnie przepłukałbym jeszcze cały układ wodą (nalać 10L nie ch to wszystko przeleci na dół. Założył bym króciec i zalał płynem chłodniczym. Jeśli natomiast czysty płyn wymienić termostat bo on może pracować ale na 70% nie otwierając się całkowicie co powoduje przegrzewanie silnika. A pro po jeśli rzeczywiście silnik się mocno przegrzał to mogło powichrować głowicę i uszczelka mogła puścić ale załóżmy że tego jeszcze nie doświadczasz. Jeśli po wymianie termostatu nadal temperatura na zegarach rośnie to pozostaje czujnik. Zakładam, że wentylator przed 100st.C załącza się. Piszę o wymianie termostatu, ponieważ to nie są drogie rzeczy i nie warto ich "reanimować". Tak ja bym zrobił
Termostat jest wymieniony, mi się auto podczas jazdy próbnej nie przegrzało w ogóle jechałem 40km,natomiast właściciel mówił że podczas jazdy z przyczepką lub wyprzedzaniem miał skoki do 115 stopni, wentylator od chłodnicy się uruchamia ale zauważyłem że od klimatyzacji nie włącza się.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
Termostat jest wymieniony, mi się auto podczas jazdy próbnej nie przegrzało w ogóle jechałem 40km,natomiast właściciel mówił że podczas jazdy z przyczepką lub wyprzedzaniem miał skoki do 115 stopni,
może stary termostat się zacinał.
pamiętaj, że przyczepa to jest chyba największe obciążenie dla silnika.
pewnie jechałeś z włączonym ogrzewaniem i "traciłeś" ciepło?

wentylator od chłodnicy się uruchamia ale zauważyłem że od klimatyzacji nie włącza się.
a jaka jest temperatura zewnętrzna? jak jest chłodno, czyli poniżej 5 stopni, to klima się nie załączy. niektóre automatyczne klimatyzacje potrafią być bardziej wybredne i nawet przy 10 stopniach im za zimno :)
sprawdź czy sprężarka klimatyzacji pracuje

rafimilan

Uczestnik
Punktów
1

a jaka jest temperatura zewnętrzna? jak jest chłodno, czyli poniżej 5 stopni, to klima się nie załączy. niektóre automatyczne klimatyzacje potrafią być bardziej wybredne i nawet przy 10 stopniach im za zimno :)
wiesz ja wtedy tym autem nie jechałem, ale właśnie jak się gotował to stracił ogrzewanie
A napisz jeszcze kiedy mu się grzał jak były upały 30stC czy teraz zimą jak było -15st.C
Teraz jak okres zimowy tylko nie było dużych mrozów

tylko że przewód od termostatu przy termostacie jest letni i dalej jak się dotyka jest całkowicie zimny i chłodnica też całkiem zimna

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Dokładnie kilka takich samych silników które robiłem miało identyczne objawy pod obciążeniem, przyczyną był przedmuch na uszczelce pod głowicą.

Ostatnia edycja:

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Wykluczyłem i sprawdziłem /wymieniłem wszystko inne co mogło by o tym świadczyć , klient postanowił , że jest gotowy na koszta związane z uszczelką itp. po demontażu głowicy odrazu był widoczny problem na uszczelce wżery między kanałem wodnym ,a cylindrem na 3 cylindrze. Po wymianie wszystko świetnie . Niestety bez rozebrania nie zawsze da się zdiagnozować, można tylko wykluczać inne podzespoły czy możliwości .

MotoSprawyEP

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
motosprawy.pl
Jeśli nie bulgocze w zbiorniczku po rozgrzaniu silnika i nie ubywa płynu to zmieniłbym termostat i przy okazji wymienił płyn dla pewności, że tam brudów na dnie chłodnicy nie ma

Do góry Bottom