Autor postu napisał że w miarę współczesne auta wiec raczej trzeba założyć ,że będzie robił wszystkie marki w tedy taki pad9 euro jak jego koszt rozłożysz na 3 lata już jest w miarę akceptowalny (abonament brąz wychodzi 5 000 na rok] plus jest to sprzęt rozwojowy bo ma pass-thru i jest nawet do 10 razy szybszy od mot .
Wiem baza jest na ten moment droga dlatego mam nadzieje ze taki abonament będzie dostępny dla tańszych interfejsów w przyszłości .
Moim zdanie jest to sprzęt na najbliższe 10 lat z czego przez 4-5 lata nic lepszego się nie pojawi .
Tak masz racje, Ty to tak widzisz ale musisz sobie zdać sprawę z tego, że większość klientów przeraża myśl o wydaniu na sprzęt diagnostyczny takiej kwoty. Jeśli ktoś nie ma stablinego biznesu, który dobrze prosperuje od x lat, to ciężko jest mu podjąć decyzje, że wyda teraz 20 parę k zł na sprzęt, który fakt jest przyszłościowy - ale pytanie czy na pewno potrzebny.
Śmiało mogę stwierdzić, że 80% klientów decydujących się na sprzęt z górnej półki nie wykorzystuje nawet połowy jego możliwości. No ale inaczej jest pokazać klientowi tablet 13 cali, a inaczej 8
Dobrze czyli biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie przez najbliższy czas nie będę musiał korzystać z dostępu przez sgw to bez różnicy czy wezmę tego Mot IV czy jakiegoś globala jak np pro3s ? Czy te interfejsy zrobią tyle samo czy ta wyższa cena za MOT IV bierze się stąd, że ma dostęp do SGW ale już naprzykład mniejszy tablet ?
Zacznijmy od tego, że możesz wybrać nawet MOTa w wersji CRP. Wyrwiesz go za powiedzmy 3k i do tego co robisz dzisiaj pewnie Ci wystarczy. Jeśli pojawi się potrzeba kupujesz soft X-431 i obsługujesz SGW. Wiadomo - bramki opłacasz sobie oddzielnie w ramach zapotrzebowania na daną chwile. I to cała filozofia. Masz sprzęt z lokalnej dystrybucji i wiesz, że jeśli będziesz potrzebował połączyć się z nowszymi autami to Ci to zadziała.