• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubywający płyn chłodniczy 1.3mjet

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Miesiąc wymianie rozrządu i płynu chłodniczego zauważyłem , że trochę go ubyło , myślałem , że musi się odpowietrzyć ale po 1000km w trasie , znowu ubyło. Nie jest to dużo bo może z 50 ml ale widać na zbiorniku , że kilka mm spadło. Zaznaczyłem sobie kreską i znowu po 500km ubyło.
Wycieków nie mogę znaleźć. Pisałem kiedyś na forum , że po dłuższym postoju puszcza przez minutę siwy , gryzący dym, nie czuć słodkiego zapachu. Zastanawiam się teraz czy to jednak nie uszczelka pod głowicą która przepuszcza płyn do oleju, cylindrów ? Sprawdzałem testerem uszczelki i po 10min , płyn w testerze koloru nie zmienił, oleju nie przybywa ani też w płynie nic nie widać. Zauważyłem też , że w zbiorniczku od góry są jakby krople wody , para. Auto nigdy nie było zalane wodą jak i teraz jest wlany płyn K2
Jak myślicie ?

konradbenz

Uczestnik
Punktów
3
Jeśli miałbyś w zbiorniczku bąbelki to możliwe że coś jest nie tak z uszczelką pod głowicą. Ale najpierw sprawdź czy w okolicach termostatu/węży nie masz żadnego wycieku. Sprawdź czy napewno dobrze masz dokręcony korek od zbiorniczka głupie wiem ale warto sprawdzić. Jeśli nie masz oznak oleju w zbiorniczku to nie pisałbym od razu czarnych scenariuszy w postaci uszczelki pod głowicą. Najpierw sprawdź dokładnie czy napewno nie masz nigdzie choćby małego wycieku. Miałem kiedyś podobny problem w moim przypadku pomogła wymiana uszczelki w obudowie termostatu bo stamtąd był wyciek wysokie ciśnienie stara obudowa uszczelka i co jakiś zas płyn trzeba było uzupełniać po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.
Jeśli chodzi o siwy dym może zapchany katalizator lub coś z EGR sprawdź czy oleju nie ubywa

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Dzięki. Wycieku szukałem sam jak i mechanik i nie znalazł. Egr czyścilem oleju nie zauważyłem aby ubywal. Może jeszcze korek wymienię na nowy. Oleju w płynie nie ma, bombelkow też

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
musisz obserwować zdarza się że trochę poci się nagrzewnica ,może być początek puszczania uszczelki pod głowicą i na zimnym trochę wcieknie płynu do cylindra ,miałem też przypadek małego pęknięcia głowicy które wyszło dopiero po splanowaniu głowicy

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Nic nie mogłem znaleźć mechanik też, zero wyciekow. Test w zbiorniczku nie wykazał spalin. W oleju nic nie widać.
Jak można jeszcze sprawdzić czy to nie uszczelka i nie przedostaje się do cylindra płyn?
Bo wymieniać uszczelkę bez pewności.

Wiem że przez egr przepływa płyn, czy tam mogło się coś rozszczelnic?

konradbenz

Uczestnik
Punktów
3
Przy uszczelce prawdopodobnie miałbyś też oznaki jakiegoś wycieku czy pocenia się na bloku silnika. Można też bawić się w rozkręcenie głowicy i sprawdzenie w jakim jest stanie.
EGR można wykręcić przeczyścić np benzyną ekstrakcyjną :)

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Egr wyciągalem i czyścilem, pytam czy tam coś w nim pada bo przepływa przez niego płyn.

Czy jeździć i dolewac płynu?

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
jeśli w oleju nie widać płynu ani odwrotnie to jezdzić i obserwować silnika w ten sposób nie uszkodzisz ani też nie naprawisz).... jedyne to wydasz kase na płyn. jak coś się rozszczelni poorządnie to wtedy naprawsz, karton pod auto tam gdzie parkujesz żeby było widać czy coś poszło i tyle. a czy robiłeś cisnienie w układzie chłodzenia pompką??

Rustin

SuperMechanior
Punktów
1
Miasto
Usa
Nie robiłem. Jestem w stanie sam to zrobić tak jak zawartość spalin w płynie??

Do góry Bottom