• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzony rozrząd po zakupie auta - rękojmia

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
dlatego jedyne co można to zapis o rękojmi dać w umowie i wszystkie usterki o których wiesz albo co wymieniałeś co pisałem w poście wyżej, nie ma sensu tego ukrywać ale są ludzie co kupują auto i jadą na myjnie, myją gorący silnik zimną wodą i co, blok strzeli i później, że auto z wadą bo pęknięty blok

a tak swoją drogą otrzymałem dzisiaj odpowiedzi z niektórych serwisów BMW w Polsce
Szanowny Panie,
Oprogramowanie INPA nie jest oprogramowaniem dostępnym dla autoryzowanych serwisów BMW.

Było to oprogramowanie tzw. eksperckie stosowane w starszych modelach przez m.in. pracowników pomocy technicznej BMW.

Trzeba mieć świadomość, że brak wiedzy przy korzystaniu z tego oprogramowania może prowadzić do trwałego uszkodzenia pojazdu.
Dzień Dobry,

Jeśli chodzi o oprogramowanie jakim dysponuje BMW to jest to program ISTA(wyłącznym posiadaczem tego oprogramowania są autoryzowane serwisy BMW oraz MINI). Aby w pełni wykorzystać funkcje programu należy również zaopatrzyć się w urządzenie do diagnostyki – ICOM NEXT A – i to urządzenie można zakupić również w detalu.

Niestety nie wiemy jak działają inne systemy do diagnozowania samochodów BMW, jeśli chodzi o legalność takich oprogramowani to należy się zwrócić z pytaniem do osoby, która sprzedawała system lub do producenta danego oprogramowania czy zakupiony towar posiadał licencję.

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Mnie kiedyś sąsiad chciał podać do sądu za pęknięty wał w Subaru 2.0d. Prawie rok jeździł. Rok później pękł mu wał w BMW. Dwa lata po Subaru zabił wał w 2.0 TDI. Powinni go zatrudnić w fabryce do testowania wytrzymałości bo odpalenie Subaru 2.0d przy -20 i od razu ogień nie mogło się inaczej skończyć. A wytrzymało całą zimę takiego traktowania.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Znajomy uparł się na CLS-a w 219 3.5,odradzałem mu,zwłaszcza,że chciał kupić tanio i dobrze, wypatrzał se za 21 koła 400 km od domu,pojechał i kupił,przyjechał i rozrząd mu przeskoczył w ten sam wieczór,i po silniku,a czemu przeskoczył?Nie przyznał się,pojechał od razu pochwalić się znajomym panienkom,zabrał ekipę i dał w palnik,chciał skarżyć sprzedawcę,adwokat wybił mu to z głowy,no i słusznie.Jeśli był głupi i od razu nie zawiózł mechanikowi by sprawdził stan rozrządu,to musi połknąć żabę.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
633
Miasto
Okolice Krakowa
Tyle, że tam był problem z wałkiem wyrównoważającym, na którym wycierały się zęby i jeśli sprzedający wiedział (a raczej wiedział) to teoretycznie to akurat prędzej podchodziło pod wadę ukrytą niż usterka z tego tematu.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wiem,ale gdy kupuje się CLS-a 2004 r za 21 tyś zł to można być pewnym,że całe auto jest wadą ukrytą,i tak jest w tym przypadku,nawet pneumatyka zawiesia nie trzyma ciśnienia,auto oklejone białą folią a pod nią kilogramy szpachli,no ale,felgi AMG,na klapie z tyłu AMG,wydech AMG,on myślał ,że to AMG rasowe,tylko ,że silnik 3.5,ale kij mu w oko,nawet nie zapytał przed wyjazdem co o tym sądzę,pojechał po niego z koleżką,który dla niego jest wyrocznią,i on też myślał,że to AMG,czyli na lokatę kapitału ideał,za takie pieniądze?!:)Dlatego kupił,przez miesiąc twierdzili,że to AMG,auto jest warte tyle ile waży,naprawa nieopłacalna,kilkadziesiąt tysiaków wsiąka natychmiast.Uniknąłby kłopotów z silnikiem gdyby od razu pojechał do mechanika z 15 tyś w zębach,na początek.

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
jakby co żyję ale od 11 września sąd nawet nie wydał postanowienia, że powołał biegłego (albo sądy zapchane albo jak były strajki i nie ma kto spraw załatwiać i wszystko się opóźnia)

natomiast nikt nie odpisał na moje pisma które wysyłałem (warsztat, hobbysta mechanik, sprzedawczyni silnika)

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
dobra coś się dzieje, zapomniałem dodać wpis, że 17 grudnia sąd wysłał akta do biegłego, niby miał 2 miesiące na wydanie opinii od otrzymania akt ale to termin niezwiązany ale... ale dzisiaj dzwoni przed 9:00 i mówi, że jutro będą oględziny silnika więc dla mnie wielkie WTF!? dlaczego gościu nie dałeś znać jakoś tydzień wcześniej tylko dzwonisz dzień przed nie wiedząc, że ja mogę gdzieś być w pracy, mówię mu, że w piątek będę w domu to można przełożyć bo chcę być a on, że nie bo jest zawalony robotą i mogę kogoś z rodziny podesłać (zdecydowałem, że nikogo nie będę fatygował)

no i zapytałem się po czym on stwierdzi, że silnik tam na miejscu to mój silnik? a on, że czytał akta i w dowodzie rejestracyjnym jest pojemność silnika 1.6 no a w aktach sprawy jest 3.0 więc on nie wie co tam zastanie i to raczej nie jest na korzyść kupującego ale mnie się zapytał jak ja przegląd przeszedłem z 3.0 gdy w dowodzie 1.6 fabryczne

najciekawsze natomiast jest to, że przed sądem ten hobbysta mechanik i kupujący dzban powiedzieli, że silnik znajduje się w garażu tego hobbysty a biegły powiedział, że silnik i auto znajdują się do oględzin ok. 27 km od miejsca zamieszkania hobbysty

no więc pozostaje kolejny fakt do ustalenia przed sądem - do kogo należy teren, posesja, budynki gdzie jest obecnie silnik bo jeżeli nie należy to do hobbysty a adresy zamieszkania i miejsca oględzin się nie zgadzają no to pozostaje uzupełnić jego zeznania

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Na takich szczegółach może coś ugrasz. Zaczną się mieszać w zeznaniach, może to coś da ?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
A ja też mam pytanie. Młoda dzieucha kupiła Clio 3. W niedzielę jechała zostawić mi auto na oleje itp. 100 mnidemnidbauto zgasło. Po włączeniu zapłonu kreci ino wiatrak. Ja to ogarnę ale dzieucha zastanawia się czy oddać auto. Co jej doradzić. Auto spoko widać, że nie bite awaria ECU albo zasilania ecu

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
A ja też mam pytanie. Młoda dzieucha kupiła Clio 3. W niedzielę jechała zostawić mi auto na oleje itp. 100 mnidemnidbauto zgasło. Po włączeniu zapłonu kreci ino wiatrak. Ja to ogarnę ale dzieucha zastanawia się czy oddać auto. Co jej doradzić. Auto spoko widać, że nie bite awaria ECU albo zasilania ecu
niech odda takie jakie jest a ty rąk tam nie wtykaj

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
101
Miasto
Piaski
Jak auto spoko to po co ma oddawać. Potem znowu się bujać tracić cenny czas i pieniądze, szukać innej perełki, która i tak będzie do inwestycji. Zasilanie ECU, skrzynka UPC, czy nawet ECU, to nawet jak z niej zedrzesz to nie będzie kosztować miliony.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przypadki bywają bardzo ciekawe,mój brat jeżdził dosyć dużo Clio II,po 5 latach praktycznie bezawaryjnej jazdy (raz tylko czujnik poł.wału) postanowił auto sprzedać znajomej kolegi,wiedział,że gniota nie oferuje,kupiła auto i w ten sam dzień jadąc po zakupie do domu,na stacji paliw już silnika nie odpaliła,siadł rozrusznik,2000 dni eksploatacji a siadł w dniu sprzedaży,pokrył koszty regeneracji oraz robocizny.

botek

SuperMechanior
Punktów
96
Zupełnie niepotrzebnie, wystarczyło poprawić styk na wsuwce rozrusznika.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
co do rozrusznika to tydzień temu kupiłem smaxa, znam samochód nie to, że jakiś kombinowany, odpalałem kilka razy na placu, ok, pojechaliśmy spisać dokumenty 10 km dalej, wsiadam i zonk, rozrusznik dostał zwarcia, szybkie zerwanie klemy uratowało sytuację bo cały czas się kręcił. To tylko maszyna, w każdej chwili coś może klęknąć

lotny

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Polska
no tak u mnie wychodzi na to, że klęknął rozrząd akurat po zakupie auta jakby nie mógł wcześniej przy jeździe próbnej

oczywiście rozumiem, że część nie wybiera kiedy się rozsypie i po prostu taka złośliwość rzeczy martwych no ale jednak chyba każdy z nas by nie był zadowolony, że kilometr po zakupie rozrząd się sypie

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ma starym warsztacie był kolejny obok. Byłem świadkiem oględzin Lancia Delta hf integrale. Auto poszło za nie małą kasę. Po paru godzinach przyjechało na lawecie. Pompa paliwa dupla. A auto choby je z.muzeum właśnie wyjeli

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
no tak u mnie wychodzi na to, że klęknął rozrząd akurat po zakupie auta jakby nie mógł wcześniej przy jeździe próbnej

oczywiście rozumiem, że część nie wybiera kiedy się rozsypie i po prostu taka złośliwość rzeczy martwych no ale jednak chyba każdy z nas by nie był zadowolony, że kilometr po zakupie rozrząd się sypie
Dlatego podczas jazdy próbnej należy ,,delikatnie,,autu dać po garach,jesli sprzedawca będzie miał coś przciwko temu,to?! Takich aut się nie kupuje,naturalnie dobrze jest radzić,sam kiedyś popełniałem błędy w tym temacie,drogo mnie to kosztowało,teraz już nie ma lipy,siadaj pan,dawaj mi kierę tylko dobrze zapnij pasy,jazda będzie hardkorowa,wystarczy tylko obserwować reakcję sprzedawcy,jesli wie,że coś może się wysypać,nie zgodzi się.Sam swoich aut jestem pewien,takie podejście kupującego nie zrobiłoby na mnie wrażenia żadnego.

A

Anonymous123

Siostra poprosiła mnie o wymianę klocków VW Golf V. Nie robię takich aut, ale klocki po rodzinie mogę ogarnąć. Następnego dnia odpaliłem na placu aby się odmroził , pochodził trochę, wyjechałem i zaparkowałem. Przyszła po klucze i zaraz wraca ,że samochód nie odpala. Podchodzę, zakręciłem rozrusznikiem i słyszę brak kompresji. Cóż zrobić, zawsze się może coś spier. Wszystkie 16 zaworów pogięte. Najgorzej jak ma się takie akcje z klientem który nie rozumie i wnioskuje , że ktoś mu to zrobił specjalnie.

Załączniki

• 20220216_183327.jpg
    20220216_183327.jpg
    2,9 MB · Wyświetleń: 33
  • 20220216_183305.jpg
    20220216_183305.jpg
    4,2 MB · Wyświetleń: 35
Do góry Bottom